Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 13:12

Υπογράφει με την ΤΕΡΝΑ σήμερα - αύριο ο Τατούλης 

Τη σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών ετοιμάζεται να υπογράψει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αγνοώντας την κυβέρνηση και το νέο εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) που είναι αντίθετος με τις επιλογές της Περιφέρειας και τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, σε "πανηγυρική" συνεδρίαση παρουσία του κ. Τατούλη τον εξουσιοδότησε να υπογράψει τη σύμβαση, κατά πλειοψηφία, με τις αρνητικές ψήφους των μειοψηφιών.

Σε δηλώσεις του ο Π. Τατούλης ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια καθαρή ΣΔΙΤ, η οποία προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ζωή του τόπου και καταδεικνύει τον τρόπο αξιοποίησης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της χώρας». Υποστήριξε, μάλιστα, πως  «αυτό το μοντέλο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη νέα κυβέρνηση, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Συγχαρητήρια έδωσε ο κ. Τατούλης στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, και της παρούσας σύνθεσης και της προηγούμενης, όπως επίσης στα στελέχη των υπηρεσιών και στους εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίοι, κατά την άποψή του, έκαναν εξαιρετική δουλειά και μετέτρεψαν το όραμα σε πράξη. 

Εκανε και πάλι λόγο για ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρεκόρ για ολοκλήρωση της προσπάθειας «σε 18 μήνες, τη στιγμή που στην Ευρώπη για αντίστοιχα έργα ο χρόνος που απαιτείται είναι 5,5 - 6 χρόνια».

Αναφερόμενος στην τιμή είπε ότι «είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο ότι η υψηλότερη μεσοσταθμιστική τιμή θα είναι 61,79 ευρώ τον τόνο. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστούν και τα οφέλη από τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο συνιστά σχέδιο επιβράβευσης των δημοτικών αρχών και των γειτονιών, που επιτυγχάνουν τους στόχους ανακύκλωσης δημιουργώντας παράλληλα το θεσμό της αριστείας των κοινωνιών και σημαντικό πολιτικό κεκτημένο της Περιφέρειας Πελοποννήσου». 

Για την ποσότητα διαχείρισης, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «αν η ποσότητα προς διαχείριση ξεπεράσει τους 200.000 τόνους η τιμή θα μειωθεί προς όφελος των πολιτών, όπως άλλωστε σε κάθε πιθανή μεταβολή της σύμβασης». Για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων είπε ότι «στο νέο ΕΣΔΑ η πρόβλεψη για το έτος 2020 ανέρχεται στην ποσότητα των143.000 τόνων απορριμμάτων, εφόσον βέβαια έχουν επιτευχθεί οι πιο αισιόδοξοι στόχοι ανακύκλωσης, χωρίς ταυτόχρονα να υπολογίζονται τα βιομηχανικά απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά απορρίμματα και ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο τόνους».   

Ο περιφερειάρχης επέκρινε τις δημοτικές αρχές, αναφέροντας ότι «ο μόνος νόμιμος κανόνας είναι ο ΠΕΣΔΑ, τον οποίο υπέγραψαν όλες οι δημοτικές αρχές, οι οποίες ποτέ δεν εξέφρασαν καμία ένσταση σε κανένα στάδιό του και βέβαια ποτέ δεν τον εφάρμοσαν». Ισχυρίστηκε, στρεφόμενος κατά της κυβέρνησης ότι «για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος ο μόνος θεσμικός κριτής είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αυστηρά έδωσε εντολή για την υπογραφή της σύμβασης, παρά την παράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία πανηγυρικά απερρίφθη. Η διυπουργική επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει καμία αρνητική άποψη για το έργο, το οποίο βρίσκεται μέσα στα προαπαιτούμενα και συνιστά αυστηρή αιρεσιμότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο».

Κλείνοντας, είπε ότι «η πανηγυρική αυτή απόφαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη μικροψυχία ορισμένων οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και με υπερβολική ταχύτητα. Το έργο μας θα λειτουργήσει εκπαιδευτικά στην κοινωνία, καθώς το μοντέλο μας στηρίζεται σε κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων».