Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 16:28

Παραβάσεις στον καθαρισμό ποταμού στη Γιάλοβα

Για το έργο του καθαρισμού στον ποταμό Γιαννούζαγα στη Γιάλοβα δεν υπήρχε περιβαλλοντική αδειοδότηση και κόπηκαν πλατάνια παράνομα, χωρίς την άδειά του.

Αυτό διαπίστωσε, μεταξύ και άλλων παραβάσεων, το Δασαρχείο Καλαμάτας, στον έλεγχο που πραγματοποίησε στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από εντολή του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος. Η υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησε ενημέρωση και έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μεσσηνίας, έπειτα από καταγγελίες για αποψίλωση παρόχθιου δάσους κατά μήκος του ποταμού Γιαννούζαγα στην περιοχή της Γιάλοβας. 

Το Δασαρχείο διαπίστωσε, ακόμα, ότι έγιναν και άλλες παραβάσεις στο έργο που υλοποιείται με εργολαβία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα: Δεν είχε ζητηθεί η γνώμη του για το έργο. Εκτελέστηκε ουσιαστικά χωρίς μελέτη και χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση του ρέματος. Υπήρξαν και αγροτικές παραβάσεις. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του έργου και τα ξύλα από τα πλατάνια κατασχέθηκαν και θα βγουν σε δημοπρασία.

Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος με το έγγραφό του έχει ζητήσει ενημέρωση και έρευνα και από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας. Του έχει ζητήσει «σε περίπτωση διαπίστωσης ζημιάς στο περιβάλλον να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Πελοποννήσου» και να εφαρμόσει το άρθρο 6 παρ. 9 του Π.Δ. 148/20009.

Γ.Σ.