Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 13:43

Διακήρυξη αρχών από την Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση

Σήμερα σ’ αυτή την δύσκολη ελληνική και διεθνή οικονομική συγκυρία όπου τα πάντα είναι ρευστά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο, γι’αυτό δε μπορεί να μείνει ούτε ουδέτερη ούτε άπραγη. Σ΄αυτό το κλίμα της γενικής αμφισβήτησης των πάντων η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να επιτρέψει την ισοπέδωση και καταρράκωσή της. Είναι ο θεσμός που πάντα βρέθηκε πιο κοντά στον πολίτη, είναι ο θεσμός που οι πολίτες τον εμπιστεύονται και από τον οποίο περιμένουν πολλά. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.
Οι δυσκολίες πολλές και μεγάλες και για την Τ.Α. οι άνθρωποι που την υπηρετούν καλούνται να τις ξεπεράσουν αγωνιζόμενοι σκληρά, μεθοδικά και πολλές φορές με αυταπάρνηση. Οι δυσκολίες γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αφού η κεντρική εξουσία δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ούτε οικονομικά ούτε θεσμικά.
Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η Τ.Α. βιώνει μία πολύ δύσκολη συγκυρία, οι χρηματοδοτήσεις θεσμοθετημένες και μη, που τα προηγούμενα χρόνια κατακτήθηκαν με αγώνες και πολύ δουλειά, έχουν ελαχιστοποιηθεί ή περικοπεί με αποτέλεσμα έργα να έχουν σταματήσει ή να μην έχουν αρχίσει. Η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται με καθυστέρηση σε πολλούς ΟΤΑ, η δε εξόφληση προμηθευτών, εργολάβων κλπ μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθούν η διακοπή του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, η μη πλήρης απόδοση των νομοθετημένων παρακρατηθέντων, η κατά 50% περικοπή της ΣΑΤΑ ΟΤΑ και σχολείων, η καθυστερημένη απόδοση των ΚΑΠ (χωρίς καμία ΚΥΑ), η καθυστέρηση των έργων του ΕΣΠΑ, η άγνωστη έναρξη του πολυσυζητημένου προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ. Καμία σύγκριση δε μπορεί να γίνει με τους πόρους που είχε η Τ.Α. τα έτη 2008 και ιδιαίτερα το 2009.
Οι δημοτικές αρχές βρίσκονται σε απόγνωση αφού δε μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις. Και αυτό αντανακλά στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία που στηρίζεται αρκετά στα έργα και τις προμήθειες των δήμων.
Όλη αυτή η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη αφού ο πολυδιαφημισμένος νόμος 3852 «Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» μόνο προβλήματα ήρθε να προσθέσει. Σύσσωμη η Τ.Α., σχεδόν ομόφωνα εδώ και δέκα χρόνια περίπου, αγωνιζόταν για τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση και είχε διατυπώσει τις απόψεις της και τις προτάσεις της, αποτέλεσμα αποφάσεων συνεδρίων και μελετών. Δυστυχώς αυτές ελάχιστα αξιοποιήθηκαν, αφού αυτό το «μόρφωμα» δεν έχει καμία σχέση με τις ελπίδες και τις προσδοκίες όχι μόνο των ανθρώπων της Τ.Α. αλλά και όλων των πολιτών που περίμεναν έναν διαφορετικό διοικητικό χάρτη και όχι Δήμους – τέρατα αποτέλεσμα εμμονών και κομματικών εμπαθειών. Που περίμεναν ένα σύστημα αποκεντρωμένο, ευέλικτο με λιγότερο «εναγκαλισμό» από την κεντρική εξουσία αλλά και λιγότερο δαπανηρό, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών.
Σήμερα, μετά από  οκτώ μήνες πλήρους σχεδόν εφαρμογής του «Καλλικράτη»  σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι αστοχίες είναι ορατές και οι Δήμαρχοι όπως και οι 13 Περιφερειάρχες να βρίσκονται σε πολύ μεγάλο προβληματισμό. Αυτό βέβαια έγινε αντιληπτό από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων που προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν και τροποποιούν άρθρα του «Καλλικράτη» ακόμα και πολλά απ’ αυτά που δεν πρόλαβαν ή δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν. Και μέσα σ’ όλο αυτό το ζοφερό κλίμα ήρθε μετά από 10 μήνες καθυστέρηση, το ΠΔ 75 για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων που φέρνει ένα καλπονοθευτικό σύστημα εκλογών ελάχιστα δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό, ένα Π.Δ. που συνοδεύτηκε από μία ερμηνευτική εγκύκλιο που μόνο στόχο είχε να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών της ΚΕΔΕ αλλάζοντας δεδομένα δεκαετιών.
Θα μπορούσε να πει πάρα πολλά ο καθένας που ασχολείται με την Τ.Α. για την άσχημη θέση αυτής , όμως τούτη τη στιγμή δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Σήμερα καλούμαστε όλοι οι ασχολούμενοι με την αυτοδιοίκηση αλλά και οι φορείς που εμπλέκονται, καθώς και τα πολιτικά κόμματα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταθεί κοντά στο δοκιμαζόμενο πολίτη, να παίξει βασικό ρόλο στη λύση του μεγάλου προβλήματος της χώρας κι όχι να είναι μέρος του προβλήματος.
Εμείς που αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για μία πραγματικά ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση, για μία μη εξαρτώμενη αυτοδιοίκηση, για μία αυτοδιοίκηση με οράματα χωρίς παραγκωνισμούς και αποκλεισμούς, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο νόμος να γίνει πιο λειτουργικός, οι δημοτικές αρχές να μπορούν να αναπτύξουν το έργο τους σ’ ένα πραγματικά δημοκρατικό περιβάλλον.
Θα αγωνιστούμε ώστε η Τ.Α. να μπορέσει να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τους πόρους της και τα αναπτυξιακά προγράμματα ώστε να βοηθήσει την τοπική και εθνική οικονομία, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς στους οποίους εμπλέκεται η Τ.Α. όπως η κοινωνική πολιτική, η καθαριότητα, το πράσινο, το περιβάλλον γενικότερα, η πολεοδομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία, η υγεία κλπ. Θα αγωνιστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τη μη αντιπροσωπευτικότητα στα συμβούλια των ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.
Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν αν όλοι αντιληφθούμε ότι αυτά γίνονται με την συνένωση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν σε μία ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, οικονομικά σταθερή, λιγότερο γραφειοκρατική και συγκεντρωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καλούμε όλους τους ανθρώπους της Τ.Α. που έχουν τις ίδιες απόψεις με μας, τις ίδιες ελπίδες και προσδοκίες, τα ίδια πιστεύω για την Τ.Α. να συνταχθούν μαζί μας για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτή την άσχημη κατάσταση αλλά και την εικόνα αυτού του θεσμού μέσα από τις διοικήσεις των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.


Ο υπεύθυνος για την παράταξη
Κωνσταντίνος Γ. Τζανακούλης
Δήμαρχος Λαρισαίων