Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 09:46

"Γαλάζιοι" αντιπεριφερειάρχες και σύμβουλοι... αδειάζουν Σαμαρά και βουλευτές: Πουλάνε ΝΔ και αγοράζουν Τατούλη 

 

Εκθετους στις επιθέσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και των στελεχών της “Νέας Πελοποννήσου” αφήνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τους εννέα βουλευτές του κόμματος και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που κατέθεσαν ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την ίδια ώρα οι νεοδημοκράτες αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι συσπειρώνονται με δηλώσεις τους γύρω από τον Π. Τατούλη, αφήνοντας κι αυτοί με τη σειρά τους ακάλυπτους τους εννέα βουλευτές και τον πρώην πρωθυπουργό. 

«Η κίνηση αυτή, όχι μόνο δεν προτείνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δημιουργεί αντιφατικές τάσεις στην παράταξη της ΝΔ, σε μια περίοδο που όλοι εμείς αγωνιζόμαστε για τη μέγιστη δυνατή της συσπείρωση», αναφέρουν οι "γαλάζιοι" αιρετοί στην κοινή τους ανακοίνωση. Με τη στάση τους αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι  βουλευτές και ο πρώην πρωθυπουργός παραπλανήθηκαν από το βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση και υπέγραψαν την ερώτηση χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό της. 

Βεβαίως με τις χθεσινές δηλώσεις των “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών στελεχών έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, αλλά δεν μπορεί να σβήσει εύκολα από τη μνήμη η προχθεσινή καταγγελία τους για “θεσμική εκτροπή” των βουλευτών που κατέθεσαν την ερώτηση. Σε αντίθεση μάλιστα με τους νεοδημοκράτες αιρετούς που προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους, ο κ. Τατούλης, εκλαμβάνοντας ως αδυναμία τη σιωπή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, χθες εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση για τα σκουπίδια. 

Οι βολές του κ. Τατούλη πλήττουν κυρίως το γόητρο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει μείνει ανυπεράσπιστος, αφού και οι νεοδημοκράτες της “Νέας Πελοποννήσου” προτίμησαν να συσπειρωθούν γύρω από τον περιφερειάρχη αντί να προστατέψουν την υστεροφημία του πρώην πρωθυπουργού. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία θα κλείσει ο πόλεμος που ξέσπασε με αφορμή την ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέξει το δρόμο της σιωπής, θα δικαιώσει στην πράξη τα “γαλάζια” στελέχη της “Νέας Πελοποννήσου”, αφήνοντας -μεταξύ άλλων- οριστικά έκθετους τους βουλευτές και τον πρώην πρωθυπουργό.

 

ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ανήκουν στο κόμμα της Ν.Δ. επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και της επίθεσης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη προς τους βουλευτές της Ν.Δ. στην Πελοπόνννησο, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι σύμβουλοι της Μεσσηνίας, που τάσσονται πάντως υπέρ του κ. Τατούλη, παρά τις κατηγορίες του για "θεσμική εκτροπή", "λαϊκισμό" και "ψεύδος". 

Η «Ε» τους ρώτησε «πώς σχολιάζουν την ερώτηση των 10 βουλευτών της Ν.Δ. για τη διαχείριση απορριμμάτων, τη δήλωση του Π. Τατούλη και την ανακοίνωση της "Νέας Πελοποννήσου"». Ο σύμβουλος Αγγελος Χρονάς δεν δέχθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντάς μας στην κοινή δήλωση των περιφερειακών συμβούλων της Ν.Δ. Οι υπόλοιποι μας απάντησαν τα εξής:

 

Ελένη Αλειφέρη 

αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

«Στις εκλογές του 2014 οι πολίτες μάς ψήφισαν και μας έδωσαν μια εντολή για μια 5ετή θητεία. Εμείς μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε αμφισβήτηση για την υποχρέωση και τις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, καθώς και σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας. Ολα τα ενδιάμεσα που γίνονται, ανεξαρτήτως της αιτίας, της αφορμής και του στόχου, απλώς τα παρακολουθώ. Να μου επιτρέψετε να είμαι συγκεντρωμένη στα αυτοδιοικητικά μου καθήκοντα και τις αυτοδιοικητικές μου αρχές».

 

Περικλής Μαντάς 

θεματικός αντιπεριφερειάρχης

«Δυόμισι χρόνια τώρα στην Περιφέρεια, όντας στη διοίκηση της περιφερειακής αρχής έχω παρακολουθήσει πολύ στενά το έργο των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η Περιφέρεια έχει κάνει τα πάντα, προκειμένου να λυθεί διά παντός το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο. Η μη υλοποίηση του έργου μέχρι τώρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία παρασυρόταν από τις ιδεοληψίες υπουργών της που συνεχώς και με διάφορους τρόπους προσπαθούσαν να ρίξουν το έργο.

Μετά από 2 χρόνια με αλλεπάλληλες συζητήσεις και με γνώμονα ότι αποτελεί τη μοναδική λύση, την καλύτερη περιβαλλοντική και την πιο συμφέρουσα για τους πολίτες, έχει μπει σε τροχιά οριστικής υλοποίησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό το έργο με όλες μου τις δυνάμεις θα το στηρίξω για να ολοκληρωθεί».

 

Απόστολος Γκούνης

«Συντάσσομαι απόλυτα με τη δήλωση του περιφερειάρχη. Το έργο ψηφίστηκε όχι μόνο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και από τους πολίτες στις εκλογές του 2014. Γνώριζαν όλοι από την αρχή το κόστος και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και δεν μπορούν να αλλάζουν άποψη κατά το δοκούν. 

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, μας έχουν συνηθίσει να είναι τουρίστες στο νομό, αφού στα 2,5 χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά, δεν είδα και δεν άκουσα κανένα βουλευτή, ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε στα έργα της Περιφέρειας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Δε συντάσσομαι με την άποψη ότι δε γνώριζαν τι υπέγραφαν».

 

Αντωνία Μπούζα

«Πραγματικά έμεινα έκπληκτη από την ερώτηση και δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς ποιος ήταν ο ουσιαστικός στόχος αυτής της επίκαιρης ερώτησης. Είχε πολλές ανακρίβειες και αφορούσε ένα έργο το οποίο είχε στηρίξει η παράταξη της Ν.Δ. Η επιλογή των πολιτών να στηρίξουν τη "Νέα Πελοπόννησο" του Πέτρου Τατούλη με όλους εμάς τους συνεργάτες του, μ’ ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων, οδηγεί όλους εμάς τους αυτοδιοικητικούς που μας τίμησαν οι πολίτες με την ψήφο τους, να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Πελοποννήσου, να συνεχίσουμε με συνέπεια το έργο που έχει γίνει αποδεκτό απ’ όλη την πελοποννησιακή κοινωνία. Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι το κυρίαρχο που πρέπει να επιλύσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και χαιρόμαστε που και η κυβέρνηση μετά από παλινωδίες ετών συμφώνησε με την πρόταση της Περιφέρειας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι ρόλοι της αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας και των βουλευτών γενικά είναι ξεκάθαροι. Μόνο με τη συνεργασία και τη συζήτηση μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα». 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Στην κοινή τους δήλωση οι αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι της Ν.Δ., με πολύ πιο ήπιο ύφος σε σχέση με τη δήλωση Τατούλη και την ανακοίνωση της "Νέας Πελοποννήσου", αναφέρουν:

«Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ με θέμα "Αλυτο το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο". Από την ανάγνωση της ερώτησης, διαπιστώνεται η έλλειψη εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης των βουλευτών, αφού δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την πορεία του έργου ΣΔΙΤ που σήμερα καταγγέλλουν. 

Η κίνηση αυτή, όχι μόνο δεν προτείνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δημιουργεί αντιφατικές τάσεις στην παράταξη της ΝΔ, σε μια περίοδο που όλοι εμείς αγωνιζόμαστε για την μέγιστη δυνατή της συσπείρωση.

Εμείς θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα να ενεργούμε με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, διαφυλάττοντας παράλληλα την προσωπική μας αξιοπιστία».

 

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ»

Χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των βουλευτών που κατέθεσαν ερώτηση, εκμεταλλευμένος τη σιωπή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης δήλωσε: 

«Τολμούν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, που δήθεν νοιάζονται για τη λύση του προβλήματος, να μιλούν για καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ; 

Αυτοί είναι οι κύρια υπεύθυνοι για την ψήφιση του άρθρου 23 του πολυνομοσχεδίου Ν. 4386/2016, με το οποίο δεν αλλάζει ο φορέας υλοποίησης του έργου, όπως λανθασμένα πιστεύουν, αλλά δημιουργείται πρόβλημα στη δανειοδότηση του έργου από τις τράπεζες. 

Αυτοί ήταν που παρότρυναν τους βουλευτές του Σύριζα, με τους οποίους συνέπλευσαν, αντικρούοντας απ’ τη μια τον ίδιο τους τον εαυτό, δημιουργώντας απ’ την άλλη το πρόβλημα καθυστέρησης στη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο.  

Αραγε γνωρίζουν τι ψηφίζουν; Θα έπρεπε ήδη να απολογούνται στους Πελοποννήσιους πολίτες για τις επιπτώσεις των πράξεών τους».