Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 17:02

Ο Χαλβατσιώτης σχολιάζει την απάντηση Κοζομπόλη για το ΕΣΠΑ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αξιότιμη εκπρόσωπο του νομού μας στο Κοινοβούλιο κ. Π. Κοζομπόλη για την τιμή που μου έκανε να απαντήσει στο άρθρο μου περί των απορροφήσεων των ΕΣΠΑ.

Είναι σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας ο καλόπιστος και εποικοδομητικός διάλογος που μπορεί να συμβάλει τόσο στην αξιολόγηση των κυβερνώντων, αλλά και στην οικοδόμηση πλαισίων σύμπνοιας σε εθνικά θέματα. Ενα τέτοιο εθνικό κατά τη γνώμη μου θέμα είναι και η εξεύρεση πόρων από τις ευρωπαϊκές πιστώσεις για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, που παλεύει να σταθεί στα πόδια της τα τελευταία χρόνια. Είναι εθνικό θέμα γιατί η υγιής και εύρωστη οικονομία δεν βελτιώνει όπως είναι λογικό μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Για παράδειγμα η ενίσχυση της παιδείας των νεότερων γενεών θα ενδυναμώσει την παραγωγικότητα μιας χώρας μετά 2-3 δεκαετίες, αλλά και για την υγεία του σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία τα προληπτικά ή και διαγνωστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν. Επομένως κατά την εκτίμησή μου τα θέματα της εθνικής οικονομίας που άπτονται των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, αφού για την τελική τους απορρόφηση απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να ξεκινήσουν από μια κυβέρνηση και να ολοκληρωθούν από μια επόμενη, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται πάντα από συναινετικό και υποστηρικτικό πλαίσιο. 

Αυτό ήθελα κυρίως να επισημάνω στο άρθρο μου και όχι να ασκήσω απορριπτική κριτική. Η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και προσωπικά κάθε αύξηση στην εισροή κεφαλαίων στη χώρα μου με κάνει ευτυχή.   

Εντούτοις στο απαντητικό άρθρο υπάρχουν χαρακτηρισμοί περί «άγνοιας» που και μόνο η συνεχής επαγρύπνησή μου και η διερεύνηση των αξιόπιστων ευρωπαϊκών πηγών, που βρίσκονται διαθέσιμες με ελεύθερη πρόσβαση προς ενημέρωση των πολιτών, την αναιρεί. Δεν πιστεύω επίσης ότι ο χαρακτηρισμός «παραπληροφόρηση» τελικά μπορεί να υπονοεί παραπληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού τα στοιχεία που παρέθεσα περί 5ης θέσης υπάρχουν και σήμερα αναρτημένα στον ιστότοπό της και τα οποία πουθενά δεν συζητήθηκαν στο συγκεκριμένο απαντητικό άρθρο. Παράλληλα για τη στοχοποίησή μου ότι με «άγνοια ή συνειδητή παραποίηση» ενημερώνω την κοινή γνώμη, θα ήθελα να σχολιάσω μόνο το ότι όπως και η ίδια αναφέρει, όντως υπήρχε μια προίκα της τάξης τού 7% από την προηγούμενη κυβέρνηση με όλα τα αρνητικά και δυσμενή που της προσάπτει, αλλά οδήγησε σε μια συνολική απορρόφηση για το σήμερα στο πρόγραμμα του χρονικού διαστήματος 2014-2020 της τάξης του 23,17%, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η ίδια και πάλι αναφέρει, έκλεισε με λιγότερο από 17% αλλά δίχως αντίστοιχη «προίκα». 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ μια πραγματικά καλύτερη νέα χρονιά στη χώρα μας, αλλά και στην κ. Κοζομπόλη προσωπικά. Να ευχηθώ όμως να ανατείλει σύντομα και η ημέρα που όσα από τα θέματα κρίνονται εθνικά, και τέτοια είναι και εκείνα της εθνικής οικονομίας, να περιφρουρούνται από σύμπνοια. 

 

Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης 

Επίκουρος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας