Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 09:45

Δ. Καζάκης (ΕΠΑΜ): «Ανάκαμψη με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα»

«Πρέπει να διώξουμε τη ληστοσυμμορία που κυβερνάει, όλο αυτό το πολιτικό και κομματικό σύστημα που έχει ξεπουλήσει τη χώρα και την έχει λεηλατήσει εδώ και δεκαετίες», σημειώνει στην "Ε" ο γ.γ. του ΕΠΑΜ (Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου) Δημήτρης Καζάκης.

Εκφράζει τη διαφωνία του και με το ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρεί πως για να ανακάμψει η χώρα χρειάζεται χρηματοδότηση, που θα εξασφαλιστεί με εθνικό νόμισμα.
Ο κ. Καζάκης που στην αρχή της εβδομάδας βρέθηκε στην Καλαμάτα και συναντήθηκε με μέλη και φίλους του ΕΠΑΜ, σε δηλώσεις του στην "Ε" αναφέρθηκε στις θέσεις του Μετώπου για τα ζητήματα που "καίνε" τον τόπο.
Για το πρόγραμμα και τα μέτρα της κυβέρνησης και τρόικας επεσήμανε ότι θέλουν να εξοντώσουν και τον τελευταίο Ελληνα ή να τον κάνουν να μεταναστεύσει:
«Δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Εχουμε χειροτέρευση από παντού. Είναι οφθαλμοφανές ότι πάμε σε τελική λύση. Ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά βιώνει τέτοια κατάσταση κρίσης και κοινωνικής κατάπτωσης. Αυτό θα συνεχιστεί όσο επιμένουμε να είμαστε μέσα στα πλαίσια της τρόικας, δηλαδή του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας. Μας ενισχύει την υπερχρέωση και μας δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα με την εξάρτηση από την υπερχρέωση και μέσα στο ευρώ. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί σε βαθμό ώστε να εξοντωθεί μέχρι και ο τελευταίος Ελληνας ή να μεταναστεύσει».
Για το τι πρέπει να γίνει και πώς: «Το βασικό ζήτημα για μας είναι να λυτρωθούμε το ταχύτερο δυνατό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι αυτή η χώρα μας ανήκει. Αρα πρέπει να τη διεκδικήσουμε. Δεν μπορεί να αφήνουμε να μας την παίρνουν μέσα από τα χέρια, χωρίς να καταλαβαίνουμε τίποτα. Το στοιχειώδες, πρέπει να διώξουμε τη ληστοσυμμορία που κυβερνάει. Και δεν εννοώ μόνο την υπάρχουσα κυβέρνηση. Εννοώ όλο αυτό το πολιτικό και κομματικό σύστημα που έχει ξεπουλήσει τη χώρα και την έχει λεηλατήσει εδώ και δεκαετίες».
Για το ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του: «Οποιοσδήποτε τοποθετείται υπέρ του σημερινού καθεστώτος, που είναι καθεστώς κατοχής και μάλιστα χειρότερο από το παλιό με τις συνθήκες, συμμετέχει ή συνεργεί σε αυτό το έγκλημα. Δηλαδή, όταν δε μου λες τίποτα για το ζήτημα του χρέους, είσαι υπέρ του ευρώ, υπέρ του εγκλωβισμού της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας όπως μας έχουν βάλει τελευταία, δε βλέπω καμιά διαφορά. Βεβαίως δεν είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ για το πού έχουμε βρεθεί εδώ πέρα, αλλά δεν είναι εναλλακτική, είναι διαχείριση εντός των υπαρχόντων πλαισίων».
Επισημαίνει ότι δεν είναι ζήτημα διαχείρισης, αλλά ριζικής αλλαγής πορείας: «Μέσα στα υπάρχοντα πλαίσια σήμερα καμία χώρα δεν μπορεί να τη βγάλει καθαρή. Το βλέπουμε στη Γερμανία που βυθίζεται. Δεν είναι θέμα διαχείρισης, είναι θέμα ριζικής αλλαγής πορείας. Εκεί είναι η διαφορά μας. Και αυτή η αλλαγή πορείας πρέπει να γίνει με κινητοποίηση του κόσμου. Οταν λέμε κινητοποίηση, δεν εννοούμε να βγουν στους δρόμους. Σημαίνει ότι οργανωμένα θα πρέπει πρώτα και κύρια να βρεθούμε στη γειτονιά ή το χώρο δουλειάς, όπου υπάρχει ακόμα. Και να δούμε πως όλοι μαζί μπορούμε να εκφράσουμε πέντε βασικά αιτήματα που μπορούν να μας ενώσουν όλους».
Το πρώτο αίτημα κατά τον κ. Καζάκη είναι η διαγραφή χρέους: «Το πρώτο είναι να διαγράψουμε το χρέος. Να αποκτήσουμε ξανά την κυριότητά μας ως κράτος και να πούμε ότι δεν είμαστε για να μας λεηλατήσετε».
Τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη και της Ε.Ε., όπως είναι σήμερα: «Εκτός Ευρωζώνης οπωσδήποτε, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη στιγμή που μετεξελίσσεται σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Δηλαδή, μετεξελίσσεται σε ένα υπερκράτος το οποίο αφομοιώνει τα κράτη μέλη. Αν θέλουμε να έχουμε κυριότητα στον τόπο μας, δεν μπορεί να είμαστε υπέρ αυτής της Ε.Ε.».
Υποστηρίζει ότι πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι και να αντιμετωπίσουν την κατηγορία επί εσχάτη προδοσία:
«Θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί που μας έφεραν εδώ και που έχουν υπογράψει όλα αυτά τα πράγματα που έχουν υπογράψει. Και μάλιστα μας λένε ότι το κάνουμε γιατί μας εκβιάζουν. Ολοι αυτοί οι βουλευτές μας λένε ότι μας εκβιάζουν οι δανειστές. Είσαι εκπρόσωπος έθνους - κράτους, δεν μπορεί να περνάει ο εκβιασμός. Αν περνάει ο εκβιασμός, σημαίνει ότι δε μου κάνεις. Ποδοπατάς βασικές αρχές δικαίου. Αρα, πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί οι κύριοι και να αντιμετωπίσουν την κατηγορία επί εσχάτη προδοσία. Δεν είναι ότι φάγανε απλά κάποια λεφτά. Εδώ πουλήσανε ολόκληρη τη χώρα, ολοσούμπιτη με τις υπογραφές τους. Και να βρούμε ποιος φταίει λιγότερο, ποιος φταίει περισσότερο, αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη».
Εκτιμά ότι για να ανακάμψει η χώρα πρέπει να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα: «Και το τελευταίο και πιο σημαντικό είναι ότι για να ανακάμψει η χώρα, για να μπούμε στη διαδικασία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί. Υπάρχουν δύο τρόποι να χρηματοδοτηθεί. Ή με δανεισμό, -αν πάμε σε δανεισμό θα πάμε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι τώρα- ή με εθνικό νόμισμα, Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το εθνικό νόμισμα έχει επινοηθεί για να μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία σου, χωρίς να φορτώνεσαι χρέη. Και αν το εθνικό νόμισμα χρηματοδοτήσει ανάκαμψη, αν το χαρτονόμισμα που κόβεις το απορροφά η οικονομία, δεν έχεις πληθωρισμό. Πληθωρισμός δημιουργείται όταν κόβεις υπερπληθώρα νομίσματος που δεν απορροφιέται από την οικονομία. Εμείς θέλουμε να κόψουμε νόμισμα για να έχει τζίρο ο μικρομεσαίος, να μπορεί ο εργαζόμενος το εισόδημά του που αξίζει να παίρνει ώστε να δημιουργεί τζίρο και στην αγορά και συνολικά να αναπτυχθεί η χώρα».
Παρατηρεί ότι το κράτος πρέπει να ξαναφτιαχτεί από μηδενική βάση, από την αρχή:
«Αυτό που έχει πάθει η οικονομία, είναι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σε μια οικονομία που συντρίβεται από πόλεμο. Για να πατήσει στα πόδια της θα πρέπει να μπει σε διαδικασία ανοικοδόμησης. Διαδικασίες ανοικοδόμησης γίνονται μόνο από μηδενικές βάσεις. Αν θέλετε και πολιτικά, δείτε το κράτος. Εχουμε δημόσια διοίκηση; Διαλύθηκε το σύμπαν. Υπάρχει διάλυση πλήρης. Για να ξαναφτιάξεις αυτό το πράγμα πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Δε γίνεται διαφορετικά».