Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 07:48

Παντελής Καψής: "Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις δεν θα βγούμε από την κρίση"

"Αμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία των πιο ευάλωτων, των ανέργων, των αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας. Το σύστημα των κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικής προστασίας πρέπει να αλλάξει. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2013 από τα 1,3 εκατομμύρια ανέργους, μόλις οι 250.000 περίπου λάμβαναν επίδομα ανεργίας".

Την πιο πάνω επισήμανση κάνει, μιλώντας στην “Ε” ο Παντελής Καψής, υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και υποψήφιος για την Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς».

Παρατηρεί ωστόσο, ταυτόχρονα, πως “ό,τι και να κάνει η Ευρώπη, εμείς χωρίς τις μεταρρυθμίσεις δεν θα βγούμε από την κρίση”.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του, ο Π. Καψής σημειώνει ότι η απόφασή του, αφ’ ενός “συνδέεται με την κρίσιμη συζήτηση που θα γίνει για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και από την οποία, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται και η ελληνική οικονομία” και αφ’ ετέρου με την επιθυμία “να αναδείξω τη σημασία της ενωμένης Κεντροαριστεράς, που συμβολίζει η δημιουργία της «Ελιάς»”.

Οπως εκτιμά δε, “η Κεντροαριστερά, παρά τον πρόσκαιρο κομματικό πολυκερματισμό, αποτελεί, ακόμα και σήμερα, πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία”.

Παράλληλα, όμως, υποστηρίζει ότι “η «Ελιά» δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ”, καθώς, όπως δηλώνει, “τα ονόματα που έχουν μέχρις στιγμής ανακοινωθεί για το ευρωψηφοδέλτιο αναδεικνύουν την ανανέωση της παράταξης, με τη συμμετοχή προσώπων και κινήσεων πέρα από το ΠΑΣΟΚ”.

- Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά». Πώς βλέπετε την πορεία της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια; 

“Μετά την κρίση που βρήκε την Ευρωπαϊκή Ενωση εντελώς απροετοίμαστη, οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες, καθώς θα σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Εμείς, ως «Ελιά», ως ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στοχεύουμε σε μία Ευρώπη ενωμένη, δίκαιη και δημοκρατική μακριά από τις πολιτικές λιτότητας που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια. Το αίτημα για ''περισσότερη Ευρώπη'' πρέπει να συνδέεται με αλλαγή της οικονομικής στρατηγικής με άξονα τις πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής”.

- Τι πρέπει να περιμένουμε ως Ελλάδα από την Ευρώπη;

“Οι θεσμοί που θα δημιουργηθούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επηρεάσουν άμεσα την ελληνική οικονομία. Επίσης, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Ομως, εμείς δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Με όπλο τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να προχωρήσουμε, πιο δυναμικά από ποτέ, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν τη ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Μεταρρυθμίσεις που μπορεί να θίξουν συμφέροντα λίγων, αλλά θα έχουν ως γνώμονα την προστασία των πολλών.

Ο,τι και να κάνει η Ευρώπη, εμείς χωρίς τις μεταρρυθμίσεις δεν θα βγούμε από την κρίση”.

- Μέχρι όμως να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις ο κόσμος υποφέρει.

“Ακριβώς, για αυτό το λόγο, άμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία των πιο ευάλωτων, των ανέργων, των αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας.

Το σύστημα των κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικής προστασίας πρέπει να αλλάξει. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι τον Μάρτιο του 2013 από τα 1,3 εκατομμύρια ανέργους, μόλις οι 250.000 περίπου λάμβαναν επίδομα ανεργίας; Επίσης, το πρόγραμμα για το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, στη χώρα μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε πιλοτικά.

Αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας, αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη”.

Η Κεντροαριστερά πλειοψηφικό ρεύμα

 - Υπάρχει μέλλον για την Κεντροαριστερά; 

“Η Κεντροαριστερά, παρά τον πρόσκαιρο κομματικό πολυκερματισμό, αποτελεί, ακόμα και σήμερα, πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό φαίνεται σε όλες τις περιπτώσεις που οι δυνάμεις του χώρου κατεβαίνουν ενωμένες, όπως στο Τεχνικό Επιμελητήριο ή τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και φυσικά στις υποψηφιότητες στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη”.

- Πώς βλέπετε το εγχείρημα της«Ελιάς»;

“Η «Ελιά» είναι ένα νέο και φιλόδοξο εγχείρημα. Εκφράζει ακριβώς αυτήν την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δυστυχώς, από το εγχείρημα αυτό απουσιάζει η ΔΗΜΑΡ, που προτίμησε μοναχική και αδιέξοδη πορεία, αλλά μετά τις εκλογές η προσπάθεια για την ενιαία δυνατή κεντροαριστερά θα συνεχιστεί.

Σε αυτή τη φάση, όμως, είναι σημαντικό η «Ελιά», που αποτελεί τη μόνη ενωτική πρόταση, να βγει ενισχυμένη από τις εκλογές του Μαΐου”.

- Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η «Ελιά» θα εισπράξει τη φθορά του ΠΑΣΟΚ;

“Κατ’ αρχάς, η«Ελιά» δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ. Τα ονόματα που έχουν μέχρις στιγμής ανακοινωθεί για το ευρωψηφοδέλτιο αναδεικνύουν την ανανέωση της παράταξης, με τη συμμετοχή προσώπων και κινήσεων πέρα από το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι την τελευταία 4ετία, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που με τεράστιο πολιτικό κόστος, και παρά τα λάθη που ασφαλώς έγιναν, επωμίστηκε όλο το βάρος, προκειμένου όχι μόνο να συνεχίσουμε σήμερα να είμαστε μια χώρα του ευρώ, αλλά και να μπαίνουμε πλέον σταδιακά σε φάση ανάπτυξης.

Εχουν γίνει λάθη και κάποιοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε αυτούς πρέπει να είμαστε αυστηροί. Το ΠΑΣΟΚ όμως, αλλά και ευρύτερα ο κεντροαριστερός χώρος, έχουμε γίνει σοφότεροι αυτά τα τελευταία χρόνια και αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την παράταξη, αλλά κυρίως για την ίδια τη χώρα”.

- Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας με το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς»;

“Τα τελευταία χρόνια και μετά από 35 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας ανέλαβα δύο φορές υπουργικά καθήκοντα, σε δύο διαδοχικές κυβερνήσεις. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου και τώρα ως υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η απόφασή μου για συμμετοχή στις ευρωεκλογές συνδέεται με την κρίσιμη συζήτηση που θα γίνει για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πορεία από την οποία, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται και η ελληνική οικονομία.

Με την παρουσία μου στο ευρωψηφοδέλτιο, όμως, επιθυμώ και να αναδείξω τη σημασία της ενωμένης Κεντροαριστεράς που συμβολίζει η δημιουργία της «Ελιάς»”.

- Η ΝΕΡΙΤ σύντομα θα είναι “στον αέρα”. Ποια θα λέγατε ότι είναι η σημαντικότερη καινοτομία που φέρνει;

“Κατ’ αρχήν, ο νέος νόμος που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Επίσης, οι ανοικτές διαδικασίες και διαγωνισμοί που ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη του προσωπικού, με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

Διαδικασίες που σηματοδοτούν μία νέα νοοτροπία, που θα πρέπει να διέπει, όχι μόνο το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά κάθε πτυχή του Δημοσίου.

Θυμίζω ότι επί ΕΡΤ οι προσλήψεις γίνονταν ''εν κρυπτώ'' από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς μοριοδότηση και χωρίς καμία διαφάνεια”.

Ενας ραδιοφωνικός σταθμός της ΝΕΡΙΤ  στην Πελοπόννησο

- Προβλέπεται η επαναλειτουργία του περιφερειακού σταθμού της Καλαμάτας;

“Το περιφερειακό ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει και αυτό με νέα λογική, λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τον μειωμένο προϋπολογισμό του φορέα, αλλά και τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ της ΝΕΡΙΤ, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στον αρχικό σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ προβλέπεται η λειτουργία ενός τουλάχιστον ραδιοφωνικού σταθμού ανά Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με τη ΝΕΡΙΤ και από κοινού να διαμορφώσουν δυναμικούς περιφερειακούς σταθμούς, με ισχυρό τοπικό χαρακτήρα”.

- Υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και εξαγγελίες για μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο;

“Δεν συμβαδίζουν. Γι’ αυτό το λόγο, εδώ και πολλούς μήνες, έχω ανακοινώσει ότι με την έναρξη της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ θα αποχωρήσω και έχω ενημερώσει σχετικά τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να έχει αρμόδιο υφυπουργό να την εποπτεύει, είναι πέρα από τη λογική της δημιουργίας της. Αλλωστε, ο νέος νόμος της ΝΕΡΙΤ προβλέπει, κατά τα πρότυπα του BBC, τη δημιουργία ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου, με αρμοδιότητα τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου”.

Ο Περιφερειακός Τύπος στη νέα εποχή

- Ο Περιφερειακός Τύπος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Βλέπετε διέξοδο από την κρίση;

“Ο Περιφερειακός Τύπος αποτελεί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Δίνει φωνή στις τοπικές κοινωνίες, διασφαλίζοντας την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Οι εφημερίδες που στηρίχθηκαν σε μία τέτοια λογική και ανέπτυξαν ισχυρή δέσμη με το αναγνωστικό τους κοινό είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουν την κρίση.

Κανείς φυσικά δεν έμεινε αλώβητος και είναι ανάγκη οι υγιείς προσπάθειες να υποστηριχθούν. Το μέλλον, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι μόνο ο δανεισμός και η κρατική χρηματοδότηση.

Πάνω απ΄ όλα, απαιτείται επιμονή στην έγκυρη και πλουραλιστική ενημέρωση, ανάδειξη των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, ευελιξία και διερεύνηση νέων πηγών χρηματοδότησης και φυσικά αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων και του Διαδικτύου”.