Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2014 08:30

Κωστής Χατζηδάκης: "Φόβος, βoυλευτές και ΣΥΡΙΖΑ εμπόδια για την ανάπτυξη"

Ο φόβος για το καινούργιο, οι βουλευτές που ακούνε μόνον τις διαμαρτυρίες και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα τρία βασικά εμπόδια που συνάντησε ο  στη θητεία του ως υπουργός Ανάπτυξης. Την απάντηση δίνει σε συνέντευξή του στην "Ε" με αφορμή τη σημερινή παρουσία του στην Καλαμάτα για την εκδήλωση των 40 χρόνων της Ν. Δ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «μπαίνουμε σταδιακά στην περίοδο της συγκομιδής»

«Όσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν 180 βουλευτές» απαντά ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης σε σχετικό ερώτημα ενώ δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξος για τη συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μετά από τις εκλογές ρίχνοντας την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας με έμφαση ότι «δυστυχώς, και να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, απέχει τόσο πολύ από αυτή, που η προσγείωση θα γίνει ανώμαλα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα».
Τέλος αποφεύγει εντέχνως να μιλήσει για το τι πιστεύει για τα "λευκά δάνεια" για αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται κανονικά και που αν δεν τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης με τα "κόκκινα δάνεια" θα νοθεύσουν τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

- Οι συνεχείς αλλαγές ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης δίνουν το δικαίωμα σε κάποιον να σκεφτεί ότι κάποια πράγματα δεν έχουν πάει καλά έως τώρα σε αυτό τον τομέα. Είναι δικαιολογημένοι αυτοί οι προβληματισμοί;
«Η χώρα δεν περνάει από τον χειμώνα της βαθιάς ύφεσης στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με τον αυτόματο πιλότο, αλλά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αρχίζουν ήδη να αποδίδουν. Θα αναφερθώ στη δική μου περίοδο στο ΥΠΑΝ. Στο ΕΣΠΑ από τη 18η θέση ως προς τις απορροφήσεις το 2012, βρισκόμαστε στην 3η θέση σήμερα. Για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους καλύψαμε το 90% της διαδρομής, με το υπουργείο Υποδομών να ολοκληρώνει την προσπάθεια και τα εργοτάξια ήδη να λειτουργούν. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων να σας θυμίσω: τον νέο επενδυτικό νόμο που θεσπίζει μία κεντρική αδειοδοτική αρχή για τις στρατηγικές επενδύσεις, τον νέο νόμο - πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τις 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές. Επίσης, την υιοθέτηση απλούστερων αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων, που επιτρέπουν σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα από περισσότερα σημεία,  κι ακόμη το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που διπλασιάζει τις εκπτωτικές περιόδους και διευρύνει την λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, το νόμο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς σε βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα, λιανεμπόριο) σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, την απελευθέρωση της αγοράς μεταφορών κ.λπ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση των χωρών μελών του Οργανισμού στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της κατά 39 θέσεις την περίοδο 2012-2014. Εγινε σημαντικό έργο στο ΥΠΑΝ, αλλάζοντας την εικόνα της χώρας».        

- Προσφάτως δηλώσατε ότι είναι «απαραίτητο το πνεύμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Ελλάδα». Θέλετε να μας πείτε πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την αλληλεγγύη;
«Η πατρίδα μας έχει κάνει τεράστια πρόοδο σε όλους τους τομείς, βελτιώνοντας θεαματικά τα μακροοικονομικά της μεγέθη. Εχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ισοσκελισμένος μετά από δεκαετίες. Καταφέραμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα. Για τις μεταρρυθμίσεις, μιλήσαμε. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας και γινόμαστε μια κανονική χώρα χάρη στις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και στη δουλειά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, οι οποίοι οφείλουν να εμπιστευθούν τη χώρα μας και τις προοπτικές της. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και χρόνο, για να συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη των εταίρων μας είναι αναγκαία για να κεφαλαιοποιήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και για να περάσουμε με τη συγκατάθεσή τους ομαλά στην, μετά το μνημόνιο, εποχή».

- Ως υπουργός Ανάπτυξης βρήκατε εμπόδια -και ποια- στην άσκηση του έργου σας;
«Κάθε υπουργός σε κάθε χώρα έχει εμπόδια μπροστά του. Αλίμονο! Θα μπορούσα πω σχηματικά ότι τα εμπόδια που αντιμετώπισα ήταν τριών ειδών: ο φόβος απέναντι στο καινούργιο σε ένα μέρος της κοινωνίας, η τάση ορισμένων βουλευτών να ακούνε μόνο εκείνους που διαμαρτύρονται για μια ρύθμιση κι όχι το σύνολο της κοινωνίας, και ο ακραία δημαγωγικός λόγος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς έχουμε την ατυχία να έχουμε μια αντιπολίτευση που διεκδικεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ λαϊκισμού και υποσχέσεων. Δεν υπάρχει αίτημα κοινωνικής ομάδας, που να μην έχει υιοθετηθεί από την Κουμουνδούρου. Δείτε τώρα: Σύμφωνα με δικούς τους υπολογισμούς, οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη κοστίζουν 12 δισ. ευρώ, δηλαδή 6% του ΑΕΠ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 25% περίπου των φορολογικών εσόδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπαγιδεύεται, αλλά και παγιδεύει τη χώρα σε αδιέξοδα που θα τα πληρώσουμε όλοι μας. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για τη χώρα το χειρότερο μνημόνιο».

- Η κυβέρνηση λέει ότι βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση, η Ευρώπη πιέζει για μεταρρυθμίσεις και οι Ελληνες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Είστε αισιόδοξος ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σε ορατό χρόνο;
«Μετά από 7 χρόνια ύφεσης περάσαμε φέτος στην ανάκαμψη και, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, περνάμε στην ανάπτυξη με ρυθμό 3% μ.ο. για το 2015 και το 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα για όλους μας και περισσότερα έσοδα για τη χώρα. Ολα τα παραπάνω θα δώσουν στη χώρα μια μεγάλη ανάσα και τη δυνατότητα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να ασκηθεί μια στοχευμένη πολιτική για αυτούς που υπέφεραν περισσότερο. Μπαίνουμε σταδιακά και σταθερά στη περίοδο της συγκομιδής. Αρκεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο: των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Χωρίς περιττές αναταράξεις και συνθήκες αβεβαιότητας».
    
- Τα "κόκκινα" δάνεια βαίνουν προς ρύθμιση. Τα "λευκά" δάνεια, δηλαδή όσων μέχρι τώρα κατάφεραν να είναι συνεπείς, θα τύχουν κι αυτά ανάλογης ευνοϊκής μεταχείρισης;
«Τα "κόκκινα" δάνεια βαίνουν προς ρύθμιση, όχι όμως των κακοπληρωτών και των μπαταχτσήδων. Μιλάμε για τα "κόκκινα" δάνεια εκείνων που, ενώ ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επιβραβεύσει εκείνους που συνειδητά δεν πλήρωναν. Η διευθέτηση με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων είναι μία από τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ξανά το τραπεζικό μας χρηματοδοτώντας νέες δουλειές και θέσεις εργασίας».
     
- Πόσο πιθανό θεωρείτε τελικά να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της απλωμένο τραχανά: την κατάθεση του προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που προϋποθέτει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφορούν τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων συνδεδεμένο με την αξιολόγηση και την κατάργηση των εισφορών προς τρίτους. Και τέλος, τη συμφωνία με τους εταίρους μας, της διαδικασίας με την οποία θα περάσουμε ομαλά και χωρίς αναταράξεις στη μεταμνημονιακή εποχή. Οσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν οι 180 βουλευτές. Η αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, γυρνάει τη χώρα πίσω, αδικώντας την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια εν μέσω κρίσης να είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που κάνει κάθε δύο χρόνια εκλογές, όντας η χώρα που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα. Οφείλουμε όλοι μας αυτές τις δύσκολες στιγμές να πορευθούμε με αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης. Να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση, να εξασφαλίσουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και να κάνουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας».
 
- Τον τελευταίο καιρό η στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιο ήπια. Πιστεύετε ότι προοιωνίζεται μετά τις εκλογές η δημιουργία μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως πιθανολογείται από διάφορους κύκλους;
«Δεν νομίζω να υπάρχει κόμμα εξουσίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ολόκληρη την Ευρώπη, που να συμφωνεί στο ελάχιστο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τα εξαγγέλλει κανείς στην Ευρώπη. Προσέξτε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα: Θα παρακάμψει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πείσει τα κοινοβούλια των εταίρων μας, ακόμα και φτωχότερων χωρών όπως η Εσθονία, να μας διαγράψουν το χρέος. Θα πείσει το ΝΑΤΟ να αυτοδιαλυθεί. Θα δημιουργήσει ανάπτυξη μοιράζοντας λεφτά που δεν έχει, σταματώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, ακυρώνοντας επενδύσεις. Θα καταργήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας την κρατική μηχανή με έναν μαγικό τρόπο. Δυστυχώς, και να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, απέχει τόσο πολύ από αυτή, που η προσγείωση θα γίνει ανώμαλα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπαγιδεύεται με τις εξαγγελίες του, παγιδεύοντας ταυτόχρονα την πορεία της χώρας».

- Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πρόσφατη παρουσία των φοιτητών που εμπόδισαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου;
«Είδαμε την εικόνα της Ελλάδας που πρέπει οριστικά να αφήσουμε πίσω, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και είναι θλιβερό το ότι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τέτοιες πρακτικές, καθώς και τις καταλήψεις των σχολείων».
 
- Εχοντας πέσει ο ίδιος θύμα βίας, βλέπετε βελτίωση του κλίματος στην κοινωνία;
«Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ανάχωμα στη βία και στον πολιτικό εξτρεμισμό. Περάσαμε δύσκολες στιγμές ως χώρα, και συνεχίζουμε να περνάμε. Παρά τις δυσκολίες και την οργή που νιώθουν πολλοί από τους συμπολίτες μας, θα πρέπει να βάλουμε βαθιά στο μυαλό και στην ψυχή μας ένα πράγμα: ότι η βία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Οτι η βία είναι διαλυτικό στοιχείο όπου και αν εκδηλώνεται, στην οικογένεια, στους εργασιακούς χώρους, στην κοινωνία. Οδηγεί σε ζούγκλες. Και στις ζούγκλες επιβιώνει ο ισχυρότερος κι ο καπάτσος. Δεν πρέπει να επιφυλάξουμε αυτό το μέλλον για τις επόμενες γενιές».
  
- Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα;
«Ο κεντροδεξιός χώρος στη χώρα μας εκφράζεται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία. Και η Νέα Δημοκρατία είναι ο μοναδικός συντεταγμένος πολιτικός χώρος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να τραβήξει μπροστά, διεκδικώντας για την Ελλάδα λύσεις που θα ενισχύσουν τη θέση της στον πυρήνα της ΕΕ. Η ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια. Και η ΝΔ θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια».
 
- Ερχεστε στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού για την επέτειο των 40 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρετε;
«Η ΝΔ συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο για τη χώρα. Σε αυτά τα 40 χρόνια σφράγισε με τις επιλογές της την πορεία του τόπου και ταυτίστηκε με πολιτικές μακράς πνοής, που δικαιώθηκαν ιστορικά.
Τα τελευταία δύο χρόνια, με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά, η ΝΔ ηγείται της προσπάθειας να ξαναγίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και η προσπάθεια αυτή αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς.
Ακολουθήσαμε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας. Και αυτόν το δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον τραβήξουμε μέχρι τέλος. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μας οδηγεί σε ασφαλές λιμάνι. Και είναι ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει στο ξέφωτο της επόμενης ημέρας. Μιας ημέρας απαλλαγμένης από τις παθογένειες του λαϊκισμού και τα λάθη του παρελθόντος. Η ΝΔ δεν θα αφήσει να πάνε οι θυσίες των Ελλήνων χαμένες».
   
- Η περιοχή της Μεσσηνίας βρίσκεται πλέον σε ανοδική τροχιά. Υπάρχουν όμως έργα που έχουν μείνει αισθητά πίσω. Ο περιφερειακός της Καλαμάτας και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη φαίνεται να βαίνουν προς ολοκλήρωση, αλλά το εσωτερικό οδικό δίκτυο, που μεταξύ άλλων οδηγεί στην Costa Navarino, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Τι θα απαντούσατε σε έναν νεοδημοκράτη που τυχόν θα σας εκφράσει τα παράπονά του;
«Εφόσον δεν ανακοπεί η πορεία της χώρας και μπούμε στη φάση ανάπτυξης που προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, θα υπάρξει η δυνατότητα -πρώτα απ’ όλα από το νέο ΕΣΠΑ- να χρηματοδοτηθούν έργα για το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας.
Θεωρώ ευτύχημα ότι προχώρησε και ολοκληρώνεται ο οδικός άξονας Κόρινθος - Καλαμάτα - Λεύκτρο - Σπάρτη. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή».