Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 16:23

"10 στρέμματα στον Κυπαρισσιακό" επανέλαβε ο Τσιρώνης

Τα 10 στρέμματα θα προτείνει το υπουργείο για την εκτός σχεδίου δόμηση στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με την προϋπόθεση να υπάρχει σοβαρή τεκμηρίωση, προκειμένου να γίνει δεκτό στο ΣτΕ.

Αυτό τόνισε χθες στην Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκτιμώντας ότι θα γίνει και δεκτό από το ΣτΕ. Παρατήρησε ότι με το Π.Δ. «η περιοχή θα γίνει ένα κόσμημα, ένας παγκόσμιος πόλος έλξης» κι επεσήμανε πως «πάμε να βάλουμε κανόνες. Δεν θα περιοριστεί η οικιστική ανάπτυξη, θα περιοριστεί η αναρχία».

Σε δηλώσεις του, χθες, μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Καλαμάτας, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι «αφορμή αυτής της διήμερης περιοδείας είναι κυρίως να κουβεντιάσουμε με τους δημότες και της Μεσσηνίας και της Ηλείας αύριο -είναι καλόδεχτοι και στην Ελαία και στον Πύργο- το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού». Και θέλοντας να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα, σημείωσε ότι «η περιοχή θα γίνει ένα κόσμημα, ένας παγκόσμιος πόλος έλξης, μία περιοχή που θα μπορεί να έχει και την οικονομία που της αξίζει και η οποία θα αποτελέσει και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπόδειγμα μίας αειφορικής ανάπτυξης».

Απαντώντας σε ερώτηση της "Ε", είπε πως «δεν είναι το πρόβλημα του Κυπαρισσιακού, πρόβλημα συγκεκριμένου επενδυτή (του Παππά)» κι επεσήμανε: «Ο Κυπαρισσιακός δεν είχε Προεδρικό Διάταγμα. Η Ελλάδα απειλείται με 20 εκ. ευρώ πρόστιμο εφάπαξ και 30.000 με 70.000 ευρώ την ημέρα, γιατί δεν έχει Π.Δ. Είναι πανελλαδικό πρόβλημα το ότι η Ελλάδα δεν έχει Π.Δ. στις περιοχές Natura. Δεν υπήρχαν κανόνες, κανόνες πάμε να βάλουμε, που όχι μόνο δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη, αλλά θα κάνουν την περιοχή κόσμημα». Διευκρίνισε ότι «δεν θα περιοριστεί η οικιστική ανάπτυξη, θα περιοριστεί η αναρχία. Αυτό που βλάπτει όλες τις περιοχές που αναπτύχθηκαν άναρχα, ενώθηκαν χωριά με οικισμούς χωρίς σχέδια, χωρίς δρόμους, rent rooms, άναρχα πεταμένα. Και ευτυχώς είναι δώρο Θεού που η Κυπαρισσία δεν υπέστη αυτή τη λαθεμένη ανάπτυξη που δεν ωφέλησε κανέναν πουθενά στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τσιρώνης παρατήρησε πως «τα 10 στρέμματα είναι η σημερινή κατάσταση λόγω της περιοχής Natura. Είχαμε βάλει τα 20 στρέμματα με τις υπηρεσίες για να είναι λίγο καλύτερα -για την εκτός σχεδίου δόμηση μιλάμε. Οι οικισμοί έχουν απόλυτη ελευθερία να επεκτείνονται. Η νοικοκυρεμένη δόμηση με σχέδια πόλης και για τα σπίτια και για τα ξενοδοχεία και για οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλόδεχτη. Στην εκτός σχεδίου δόμηση τα 10 στρέμματα θα προτείνουμε, πάντα με την προϋπόθεση ότι στις περιοχές που θα προτείνουν οι δήμαρχοι θα έχουμε σοβαρή τεκμηρίωση για να γίνει δεκτό από το ΣτΕ. Δεν μπορούμε να πάμε στο ΣτΕ χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, η οποία να αποδεικνύει ότι τα 10 στρέμματα δεν θα είναι υποβάθμιση της περιοχής και του περιβάλλοντος. Οπου θα έχουμε σοβαρή τεκμηρίωση και έχουμε για πολλές περιοχές, εμείς ως υπουργείο θα υποστηρίξουμε τα 10 στρέμματα στο ΣτΕ κι εκτιμούμε ότι θα γίνει και δεκτό».

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στις 10 το πρωί ο κ. Τσιρώνης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ελαία, στην αίθουσα Βουδούρη, παρουσία τοπικών φορέων, σχετικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον Κόλπο της Κυπαρισσίας.

Στη 1 το μεσημέρι θα συμμετέχει σε ανοιχτή συνάντηση με τοπικούς φορείς και με πολίτες της περιοχής του Πύργου, για διάλογο και παροχή διευκρινίσεων με αφορμή τη διαβούλευση του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων (μικρό συνεδριακό) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Τέλος, στις 4.30 το απόγευμα, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος θα επισκεφθεί τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, συνοδεία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και του δημάρχου Αμαλιάδας - Ηλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Γ.Σ.