Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 19:05

Εκδήλωση για την Πολιτιστική διοργανώνει η παράταξη Μάκαρη  

Τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων, «για να επιτευχθεί το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα και να μην επαναληφθούν τα κακά προηγούμενα σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, που κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι πόροι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», ζήτησε χθες, για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι η παράταξή του οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, με θέμα "Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, η συμβολή της δημοτικής μας παράταξης για την καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα, προς όφελος της πόλης και το συμφέρον των πολιτών".

Ασκώντας κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς της δημοτικής αρχής, παρατήρησε ότι χρειάζεται επανακαθορισμός των προσδοκιών για χορηγίες, καθώς και του στρατηγικού στόχου και του οράματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Οσον αφορά το διαχωρισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τα 200 χρόνια της έναρξης της Επανάστασης του 1821 που ζήτησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μίλησε για «ξεκάθαρη ήττα, λόγω στρατηγικού και τακτικού λάθους του δημάρχου, που ενώ το γνώριζε, είχε ως προμετωπίδα την Ελληνική Επανάσταση».

Ο κ. Μάκαρης πρότεινε «το Γραφείο Υποψηφιότητας, η δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις να προβούν σε εκτεταμένη διαβούλευση του καλλιτεχνικού προγράμματος». Εκτίμησε πως «το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά να αναδεικνύει την Καλαμάτα, τους ανθρώπους της, την τοπική καλλιτεχνική παραγωγή». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται πάντρεμα ευρωπαϊκής και τοπικής στρατηγικής, που θα αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Καλαμάτας». Συνοψίζοντας την πρόταση της παράταξής του, σημείωσε: «Αμεση γνωστοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, όπως κατατέθηκε στην πρώτη φάση επιλογής και συνδιαμόρφωση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις ομάδες εργασίας, την επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού και τους πολίτες της Καλαμάτας».

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης στο Δ.Σ. της "Φάρις", επεσήμανε ότι στόχος είναι «να υπάρξουν απόψεις σε συνθετική βάση, πρόταση που να πείθει για υποψηφιότητα επωφελή για την πόλη. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να αφήσει μακροπρόθεσμο αποτύπωμα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης». Ο ίδιος άσκησε κριτική στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί όλος αυτός ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας που έχει περάσει από τη ΔΕΠΑΚ και τη "Φάρις".

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να αγκαλιάσει, να ενημερώσει και να λειτουργήσει συναινετικά. Για να συμβάλουμε και μεις θετικά στην ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Γ.Σ.