Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 10:01

Κατρούγκαλος: «Μοιράζουμε δικαιότερα τα βάρη»

«Μέχρι τώρα αυτό που κάναμε πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι να μοιράζουμε δικαιότερα τα βάρη. Ερχεται η ώρα να μοιράσουμε δίκαια και τους καρπούς αυτής της προσπάθειας». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα, ενόψει της σημερινής εκδήλωσης που οργανώνει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλητή τον ίδιο, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», στις 7 το απόγευμα.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «αποτελεί πράγματι σημαντική τομή η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup» και εξήγησε: «Μπαίνει τέρμα σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας για την αξιολόγηση και για το αν θα βγούμε από τον προηγούμενο φαύλο κύκλο της λιτότητας. Για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς αόριστες υποσχέσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Εχουμε μια καταφατική διαπίστωση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι έχουμε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με καταγραφή των μέτρων σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Παρατήρησε ότι «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι από το 2016 θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Και ως τέτοιους ανέφερε το ότι «για πρώτη φορά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έπεσαν κάτω από τη συμβολική γραμμή του 1 εκατομμυρίου. Υπάρχει βελτίωση και σε ορισμένους δείκτες δεν είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρωζώνη. Το πρώτο 4μηνο αφίξεων τουριστών ήταν καλύτερο από την περσινή χρονιά ρεκόρ».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «η δική μας προσπάθεια συνίσταται στο να πάρουμε λίγα από τους πολλούς και πολλά από τους λίγους, απ’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Αυτή είναι η ουσία και του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, παραδέχθηκε ότι «ο ΕΝΦΙΑ πράγματι δεν αποτελεί το δικαιότερο νόμο» αλλά ανέφερε πως «λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, 6 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ αυτή τη χρονιά και 1 εκατομμύριο ενδεχομένως να πληρώσουν περισσότερο».

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ  ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ 

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η οικονομία θα ξαναπάρει μπροστά, μολονότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα», διευκρινίζοντας πως «4 δισ. ευρώ που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες θα πέσουν στην αγορά από τώρα έως το τέλος Οκτωβρίου».

Για τα πλαστά πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων εξήγησε ότι «όπου υπάρχουν πλαστά πτυχία, όπου ο ενδιαφερόμενος δωροδόκησε ή πήρε πτυχίο που δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική προσπάθεια, απολύεται ανακαλείται ο διορισμός του. Οπου υπάρχουν παραβάσεις με την πιστοποίηση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων χωρίς να υπάρχει δόλος του πτυχιούχου που μετά διορίστηκε, εκεί πρέπει να ενεργοποιηθεί η διάταξη της κ. Γιαννάκου που προβλέπει εξετάσεις».

Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι «υπάρχει και έργο, πρώτη φορά άνθρωποι μπαίνουν στη φυλακή», ενώ για τα μέτρα σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση από την κυβέρνηση απάντησε, μεταξύ άλλων: «Οι άλλοι θα έπαιρναν νεοφιλελεύθερα μέτρα και το ευχαριστιόντουσαν. Η στροφή προς την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο θα δείξει ότι δεν είναι μία ρητορική ότι εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους και θέλουμε να αντιστρέψουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις πολιτικές λιτότητας, αλλά κρύβει μια πραγματικότητα».

Είπε, ακόμα, πως «δεν είναι φανερό στην κοινωνία η ποιότητα των μέτρων που παίρνουμε«, υποστηρίζοντας: «Οταν έχεις απέναντί σου το μεγάλο κομμάτι των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης με μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης, είναι λογικό να μην έχει αντιληφθεί η κοινωνία τι κάνουμε. Είναι υπόθεση της κυβέρνησης και όσων την υποστηρίζουν να αποτελέσουν το αντίμετρο σε αυτή την προπαγανδιστική γκεμπελική εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Γ.Σ.