Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 19:44

Ερώτηση για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τη μηδενική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα και την ολοκλήρωση του δικτύου των αυτοκινητόδρομων της Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών και του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλο - Μεθώνη, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννης Κουτσούκος.

Στο κείμενο της ερώτησής τους οι δύο βουλευτές μιλούν για ένα έργο «το οποίο θα έδινε μεγάλη πνοή στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελούσε εφαλτήριο ανάπτυξης και προόδου», και αντ' αυτού «οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας παρακολουθούν με μεγάλη απογοήτευση, την κυβερνητική ολιγωρία και τις ανακολουθίες σχετικά με το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα». Σημειώνουν επίσης ότι «η ολοκλήρωση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου προϋποθέτει την σύνδεση των δύο κύριων αξόνων της Ολυμπίας Οδού με τον "Μορέα"». Υπενθυμίζουν δε πως «η δέσμευση της Πολιτείας σύμφωνα με το Αρ 5 του Ν. 4219/2013, προέβλεπε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για τα τμήματα Πάτρα – Πύργος, Πύργος - Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα». Ομως «το τμήμα Πάτρα – Πύργος είναι ήδη τελματωμένο, μετά την ακύρωση της δημοπρασίας του έργου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την κατάτμησή του σε 8 εργολαβίες», ενώ «η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού, παρουσιάζει συνεχώς διάφορα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των επιμέρους δημοπρατήσεων και συνεχώς αυτοδιαψεύδεται».

Ειδικά για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα σημειώνουν πως δεν έχει γίνει «καμία κυβερνητική ενέργεια, που θα διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου και την χρηματοδότησή του από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης, οι δύο βουλευτές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την μη υλοποίηση του έργου, καθώς «καμία από τις απαραίτητες ενέργειες όπως ο φάκελος του έργου ή η μελέτη κόστους – οφέλους δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μη υλοποίησής του, καθώς χωρίς αυτά τα προαπαιτούμενα δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί». Και προσθέτουν πως «ακόμα και για τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλο – Μεθώνη, δεν δείξατε την υποστήριξή σας, καθώς αποτελεί ένα μικρότερο έργο χρήζει άμεσης λύσης». 

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ερωτούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Χρ. Σπίρτζη:

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για τον αυτοκινητόδρομο Καλό Νερό – Τσακώνα;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται το σύνολο των  απαιτουμένων ενεργειών; 

 

3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε με τα έργα που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλο – Μεθώνη;