Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 09:14

«Μυστική» εκλογή Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Στα κρυφά, χωρίς καμία ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ξενοδοχείο "Rex" στην Καλαμάτα, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξε τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα και των τριών βουλευτών της Μεσσηνίας.

Η μυστικότητα προκάλεσε άσχημη εντύπωση και αρνητικά σχόλια, καθώς κι εκτιμήσεις πως αυτό έγινε για να μη δημοσιοποιηθούν κριτικές κι επικρίσεις των τοπικών μελών και στελεχών για αποφάσεις κι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για παραλείψεις και αδυναμίες της Ν.Ε. και των τοπικών οργανώσεων, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση. Δεν έλειψαν τα σχόλια ακόμα και για οικογενειοκρατία ενώ δεν ανακοινώθηκαν ούτε οι υποψήφιοι ούτε η αναλυτική σταυροδοσία.

Στα τοπικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και το θέμα των σημαντικών δρόμων της Μεσσηνίας (Καλαμάτα - Ριζόμυλος κ.λπ.), για τα οποία έγινε λόγος για γρήγορη ολοκλήρωση, χωρίς όμως, συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς αυτό θα γίνει εφικτό.  

Λόγω των κρυφών διαδικασιών δεν έγιναν γνωστές ούτε οι τοποθετήσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα και των τριών βουλευτών του νομού (Κατρούγκαλου, Κοζομπόλη, Κωνσταντινέα).

Στην απόφαση της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης που δόθηκε στη δημοσιότητα, μάλιστα, αναφέρεται: «Οι βασικές κατευθύνσεις της συνδιάσκεψης συμπυκνώνονται: α) Στην ενίσχυση του μαζικού και κοινωνικού προσανατολισμού στην δράση του κόμματος. Η γενική πολιτική δράση της Ν.Ε. είναι ανάγκη να συναρθρώνεται με την παρέμβαση για το "μικρό" και το "τοπικό". Να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις του κυβερνητικού ρόλου του κόμματος». 

Ο κοινωνικός προσανατολισμός στη δράση του κόμματος, πάντως, δεν έχει καμία σχέση και δε συμβαδίζει με τις μυστικές συνεδριάσεις, με διαδικασίες μακριά από την κοινωνία.

Από τα σχόλια που ακολούθησαν, ξεχωρίζει η ανάρτηση της Ιωάννας Μαραβελή, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από την Τριφυλία, επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποψήφιας βουλευτή, η οποία στο προφίλ της στο Facebook σχολίασε: «Οταν γίνει το καταστατικό συνέδριο (αλήθεια πότε??) να θυμηθούμε να βάλουμε μια παράγραφο που θα απαγορεύει σόγια ολόκληρα να συμμετέχουν στα όργανα (σε όλα τα όργανα)... Αλλιώς -το έχω ξαναπεί- θα καταλήξουμε να βλέπουμε π.χ. στην ΚΕ ή στη ΝΕ όσους βλέπουμε και το Πάσχα σπίτι μας σουβλίζοντας αρνί…». Αποψη που συγκέντρωσε αρκετά θετικά σχόλια. 

Στην απόφαση, αφού αποτιμάται θετικά η δράση της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, η Συνδιάσκεψη παραδέχεται «αδυναμίες, παραλείψεις και λάθη που διαπιστώθηκαν».

Οσον αφορά τα τοπικά ζητήματα, στην απόφαση καταγράφεται ότι ως τοπικές οργανώσεις «οφείλουμε να αναδείξουμε περαιτέρω τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία του νομού μας (Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Θουρία, Ανάκτορο Νέστορα, ιερές μονές, κάστρα, μονοπάτια κ.ά). Ιδιαίτερη σημασία έχει η γρήγορη ολοκλήρωση των υποδομών (δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος, Τσακώνα - Καλό Νερό κ.τ.λ.)».

Ακόμα, προτείνεται γενικόλογα «ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (ελαιόλαδο, ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα οφείλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες». 

Επίσης, στην απόφαση γίνεται αναφορά «στην εμπέδωση του νέου κοινωνικού κράτους αξιοποιώντας τις ισχυρές υποδομές του τόπου στην Υγεία και την Παιδεία, με έμφαση στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη συνεκτική ανάπτυξη και επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών σ’ όλες τις βαθμίδες». Για το προσφυγικό προτείνεται η αντιμετώπισή του «με όρους αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, επιταχύνοντας τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, τις διαδικασίες ενσωμάτωσης όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας, οικοδομώντας πρωταρχικά ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό».

Από τα τοπικά θέματα της απόφασης απουσιάζει παντελώς αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και κυρίως για την αποδοχή της ΣΔΙΤ και του διαγωνισμού της περιφερειακής αρχής Τατούλη.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Για την Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου εκλέχτηκαν (αλφαβητικά) οι: Κιουρή Χαρά και Μωρακέας Σπύρος.

Η σύνθεση της νέας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας έχει ως εξής (με αλφαβητική σειρά): Ασημακόπουλος Γιάννης, Βεργινάδη Μαρία, Ζαφειράκης Κώστας, Καρλαύτη Στέλλα, Κιουρή Χαρά, Κρασσακόπουλος Σπύρος, Κυριακόπουλος Κώστας, Λαγωνικάκου Ναυσικά, Λεβέντης Δημήτρης, Μαντά Αγγελική, Μαραβελή Ιωάννα, Μιχαήλ Μιχάλης, Μπεχράκης Σταμάτης, Μπιτσάνη Βάνα, Πατσαρίνος Νίκος, Πολυχρονόπουλος Τάσος, Σούμπλης Θανάσης, Σωφρονάς Δημήτρης, Τσοροβά Ζωή, Τσορώνης Κώστας, Τσώνης Γρηγόρης, Φιλόπουλος Βαγγέλης, Φλώρος Βασίλης, Χιουτέας Γιώργος, Ψυχογιάννης Γιώργος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα Ν.Ε. ανανεώθηκε κατά 56% (14 νέα μέλη στα 25). Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί για να εκλέξει Συντονιστικό Οργανο, συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή.

Γ.Σ.