Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 16:26

Η ΔΗΣΥ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο

Γράφτηκε από την
Η ΔΗΣΥ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο

Του Τάκη Αναστόπουλου

Μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας 

των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Πολιτευτή Μεσσηνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σε λίγες μέρες αρχίζει το προγραμματικό-οργανωτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκινήσαμε όλοι μαζί οι εταίροι και τα μέλη της ΔΗΣΥ και η οποία έχει δύο κύριους στόχους: 

α) Να συμφωνήσουμε στους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα και το λαό από τη μιζέρια, θα φέρει την ανάπτυξη και θα δώσει πάλι ευκαιρίες δουλειάς για όλους, και κυρίως για τους νέους που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου. 

Και β) να χαράξουμε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την παράταξη ενωμένη στην επόμενη μέρα. 

Γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλο τα ψέματα κατά συρροήν, ούτε θα πάει μπροστά με τις ιδεολογικές πλάνες της κυβέρνησης. Σήμερα το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι η διαιώνιση της χρεωκοπίας και της μιζέριας.  

Οι κυβερνητικοί παράγοντες αγοράζουν απλώς πολιτικό χρόνο, γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία. Γι' αυτό αλλάζουν συνεχώς αφήγημα και κάνουν τη μία κωλοτούμπα μετά την άλλη. Ο πρωθυπουργός από τη μία κάνει το καλό παιδί, έτοιμο να ψηφίσει ό,τι του ζητήσουν, ενώ από την άλλη συνεχίζει το γκρέμισμα των θεσμών. 

Ούτε καν τους δικούς τους νόμους δεν εφαρμόζουν. Παριστάνουν δήθεν τους συνομιλητές των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, αλλά οι πράξεις τους δείχνουν καθημερινά πως ο απώτερος στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση ενός εθνικολαϊκιστικού καθεστώτος τύπου Βενεζουέλας. Με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του λαού, και τη χώρα να οδηγείται όλο και πιο πολύ στο περιθώριο της Ευρώπης. 

Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κι αν εφαρμόστηκε στον κόσμο, έχει χρεωκοπήσει.

Μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο κόσμος βλέπει ότι ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του δεν ήταν η λύση: Ηταν το πρόβλημα. Και η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από την ήττα τους. Πρέπει να αποδομήσουμε το αφήγημα του Τσίπρα, αρχίζοντας από την ίδια την κρίση. Τι σημαίνει «κρίση»; Κρίση διαρκείας δεν υπάρχει! Αντίθετα, υπάρχει ανικανότητα διαρκείας! Το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο! Και θα πρέπει να τους το υπενθυμίζουμε διαρκώς. 

Θέλουμε την πολιτική και στρατηγική ήττα του δογματισμού και των ιδεοληψιών της ψευδεπίγραφης αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι του λαού που έπεσε θύμα της απάτης που ξεδιάντροπα ο Τσίπρας ονόμασε αυταπάτη. Αυτού του λαού που σήμερα αποστρέφεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τον έχουμε ακόμα κερδίσει εμείς και δηλώνει αναποφάσιστος. 

Με σύμμαχο τον λαό θα σταματήσουμε και την επιστροφή της Δεξιάς με την οποία η αντίθεσή μας παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εκτόξευση του χρέους, ούτε επιβραβεύουμε τα Ζάππεια του Σαμαρά που πρώτος δηλητηρίασε τον πολιτικό λόγο με την αντιμνημονιακή ρητορική, ούτε μπορούμε να συμβαδίσουμε με τον Μητσοτάκη που το μόνο στοιχείο στο πολιτικό βιογραφικό του για το οποίο επαίρεται είναι ότι έκανε πογκρόμ με ομαδικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο περίγυρός μας βράζει. Μεταναστευτικό και προσφυγικό, Κυπριακό, Τουρκία, Δυτικά Βαλκάνια. Η αποσταθεροποίηση στο Κατάρ και στο Ιράν θα φέρει νέες εξελίξεις στις γεωστρατηγικές ισορροπίες, και αναστάτωση στον τομέα της ενέργειας. 

Σε όλον τον κόσμο οι εξελίξεις τρέχουν και δεν μας περιμένουν. Οι γαλλικές εκλογές με την επικράτηση κατά κράτος του Μακρόν ανοίγουν μία νέα εποχή για την Ευρώπη. Θα πρέπει βέβαια να δούμε τι θα γίνει και στις γερμανικές τον Σεπτέμβρη, στις ιταλικές που έπονται... Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι διαφορετική μετά το Brexit. Ηδη έχει αρχίσει να μπαίνει σε νέα φάση. Στις 25/3 ανακοινώθηκε η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής και ετοιμάζονται λύσεις διαφορετικών ταχυτήτων. Πριν από δέκα μέρες δημοσιοποιήθηκε το Εγγραφο Προβληματισμού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυνας. Και εμάς ανεπαισθήτως μας έκλεισαν από τον κόσμον έξω, που θα έλεγε και ο ποιητής.

Από την επόμενη κιόλας μέρα του Συνεδρίου, θα πρέπει να τρέξουμε θα πρέπει γρήγορα να βγούμε στην κοινωνία. Για να ξαναπροσεγγίσουμε τις κοινωνικές ομάδες και τα κινήματα αναφοράς μας και να φέρουμε πάλι τους νέους κοντά μας. Να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε - όχι τις ιδέες γενικά, αλλά τις προτάσεις, πάνω στις οποίες θα έχουμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Αυτό θα είναι ένα πρόγραμμα για τους Ελληνες και την Ελλάδα. Ενα πρόγραμμα το οποίο θα χαράζει τους όρους με τους οποίους θα επανεκτιμηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το σφιχτό οικονομικό πλαίσιο, θα κινητοποιεί όλα τα ταλέντα και τις δεξιότητες, και θα δίνει διέξοδο σε όλες δημιουργικές δυνάμεις του Εθνους. Είναι το πρόγραμμα που θα πάει την Ελλάδα μπροστά και θα ξανακάνει τους Ελληνες περήφανους. 

Για εμάς, το κέντρο της πολιτικής μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη. Από τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα πρέπει να βγουν προτάσεις συγκεκριμένες. Αντί λοιπόν για λεπτομερείς αναλύσεις, όσο κι αν είναι καίριες και σημαντικές, θα πρέπει να προβάλουμε πρακτικές λύσεις, χειροπιαστές, κατανοητές και προσιτές στους πολίτες. Οχι επί παντός του επιστητού! 

Για κάθε θέμα, να περιοριστούμε σε μερικές μόνο προτάσεις. Σαν να επρόκειτο αύριο κιόλας να κληθούμε να κυβερνήσουμε. Να έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών. Το οποίο, για να αλλάξει το κλίμα, θα πρέπει να είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Με χρονοδιάγραμμα, πηγές χρηματοδότησης, αξιολόγηση, πολιτική ευθύνη και λογοδοσία. Με αλλαγές στις δομές του κράτους και στις νοοτροπίες. 

Γιατί θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Δεν μας αρκεί και δεν μας αξίζει το περιθώριο στο οποίο μας κατατάσσουν τα μονοψήφια δημοσκοπικά ευρήματα. 

Το προγραμματικό-οργανωτικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ στις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου είναι ένα Συνέδριο μεταβατικό, για να χαράξουμε όλοι μαζί τον οδικό χάρτη για το ιδρυτικό Συνέδριο και τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα ενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου μας, ανοιχτού στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θεωρούμε ότι το ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία του νέου και ενιαίου φορέα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, και μετά στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να πείσουμε να συναινέσουν και οι άλλοι εταίροι μας στη ΔΗΣΥ. Ωστόσο, τη σχετική απόφαση θα την πάρουν οι φορείς που συνυπάρχουμε σήμερα στη ΔΗΣΥ, ο καθένας ξεχωριστά. 

Πιστεύουμε ότι το μήνυμα της κοινωνίας είναι να γυρίσουμε σελίδα. Με ενότητα και ανανέωση. Δεν αρκεί να λέμε ότι αλλάζουμε, ενώνουμε προχωράμε. Θα είμαστε πειστικοί όταν εμφανιστούμε με νέο όνομα και νέα σύμβολα. Η πολιτική εισήγηση η οποία έχει κατατεθεί λύνει με σοφό τρόπο και το θέμα της χρονικής αλληλουχίας Συνεδρίου και εκλογής Αρχηγού: Η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθοριστεί με τη συνεργασία όλων αυτών που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Οσοι ακόμα σήμερα διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ΔΗΣΥ, μετά το συνέδριο που αρχίζει στις 30 Ιουνίου δεν θα έχουν πλέον λόγο να μην ενισχύσουν τις γραμμές της αναγεννημένης δημοκρατικής παράταξης.

Στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία λέμε ότι οι διεργασίες αυτές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό - και οπωσδήποτε εντός του 2017. Γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ο τόπος δεν αντέχει πια. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε καταλήξει έγκαιρα στη μορφή του ενωτικού νέου φορέα, στον αρχηγό και στο πρόγραμμα, για να είμαστε άμεσα σε θέση μάχης. Για να επιτύχουμε την αλλαγή των συσχετισμών και να επιβάλουμε την προώθηση της εθνικής συνεννόησης, που είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από την εποχή των μνημονίων.


NEWSLETTER