Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 20:55

Ερώτηση Αραχωβίτη για εργάτες γης

Ερώτηση με θέμα “Εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης για τις ανάγκες των αγροτικών καλλιεργειών”, κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και άλλοι 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού αναφέρουν ότι “η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει καθολικά όλους τους τομείς παραγωγής και συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας”, σημειώνουν πως “επιπλέον αυτών, έχουμε τους περιορισμούς στη μετακίνηση των εργατών γης που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής. Τόσο η συλλογή πορτοκαλιών στη Λακωνία, Αργολίδα, Αρτα και τις άλλες παραγωγικές περιοχές, όσο και οι εργασίες στα πυρηνόκαρπα, κηπευτικά και αμπέλια που έχουν ξεκινήσει, απασχολούν κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες εργατών. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει την τρέχουσα χρονιά, μεσούσης της πανδημίας, είναι σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακίνησης των εργατών με τους αγρότες-εργοδότες προς τα αγροκτήματα. Στις περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια εργατικού δυναμικού, δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μετακίνησης για την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο για τους εργάτες.

Ετσι, και οι αναγκαίες αγροτικές εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά και οι εργάτες χάνουν τα ημερομίσθιά τους, που είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσής τους. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων εργατών τόσο από άλλες περιοχές της χώρας, όσο και από γειτονικά κράτη που παραδοσιακά αποτελούσαν χώρες προέλευσης εργατών, προς τις περιοχές που έχουν έντονη απαίτηση σε εργασία αυτήν την περίοδο.

Και τα δύο παραπάνω προβλήματα έχουν ένα καθολικό τελικό αποτέλεσμα: την αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων καλλιεργητικών εργασιών”. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στις περιοχές όπου τώρα ξεκινούν οι εργασίες, αν εξετάζουν τη λύση που τους έχει προταθεί από φορείς των αγροτών για απασχόληση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις αγροτικές εργασίες υπαίθρου και πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιβίωσης των ήδη εγκατεστημένων εργατών γης που δεν μπορούν να μεταβούν σε τόπους που μπορούν να εξασφαλίσουν ημερομίσθιο για την επιβίωσή τους.