Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 16:50

Λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας ζητεί η “Λαϊκή Συσπείρωση” Πελοποννήσου

Λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητεί ο περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Κελλάρης.

Στη επερώτηση που κατέθεσε αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Οπως είναι φυσικό η λήψη μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία μπορεί να είναι το κύριο στην παρούσα φάση, όμως μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει για το νέο έτος, η έγκαιρη προετοιμασία είναι κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Είναι φανερό ότι η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και Ε.Ε. που κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους στο θέμα της πυροπροστασίας, ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, που κόστισαν την ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας, την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, οχημάτων, χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και άλλων εκτάσεων. Ολοι τους είναι στην ίδια κατεύθυνση: Περικοπές στη χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση, αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που το απογυμνώνει από εργαζόμενους, μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών.
Και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο, αντί να ενισχύσει χρηματοδοτικά με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, την Δασική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, με την ψήφιση του νόμου 4662/20, κινείται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης των δομών της πυροπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και οργάνωσης.
Μεταφέρει σταδιακά αρμοδιότητες πυροπροστασίας που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, σε επιχειρηματικούς ομίλους, Δήμους, Περιφέρειες, εθελοντές και ΜΚΟ, στη βάση της ανταποδοτικότητας. Συρρικνώνει τις κρατικές δομές πυροπροστασίας και την κρατική χρηματοδότηση. Εμπλέκει την Πολιτική Προστασία ακόμα και στα βρόμικα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κατασταλτικών μηχανισμών για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων".