Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 15:09

Βελόπουλος για πυροπροστασία του Επικούριου Απόλλωνα και αντιπλημμυρικά στο Πήδημα

Ερωτήσεις με θέματα “Ανεπαρκής η αντιπυρική προστασία του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο” και “Ελλιπής η αντιπλημμυρική προστασία στο χωριό Πήδημα Μεσσηνίας” κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ειδικότερα, για το θέμα του Επικούριου Απόλλωνα αναφέρει: “Η πρόσφατη πυρκαγιά στις Μυκήνες κατέδειξε τον ανάλογο κίνδυνο που διατρέχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απώλειας πρόληψης και απουσίας δυνάμεων κατάσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, στις Βάσσες Φιγαλείας, στα όρια Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας. Ο εν λόγω ναός δεν μπορεί να προστατευτεί από τις ευρισκόμενες στην περιοχή 2 έως 3 δεξαμενές, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για ανεφοδιασμό ελικοπτέρων και πυροσβεστικών κρουνών. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει νερό υπό πίεση για την κατάσβεση, αλλά μόνο νερό φυσικής ροής. Μέχρι το 2019, στάθμευε εκεί ένα πυροσβεστικό όχημα της Δ.Ε. Ανδρίτσαινας και λειτουργούσε, παρά την κακή του κατάσταση, ως όχημα πρώτης ανάγκης, με δυνατότητα εκτόξευσης 2,5 τόνων νερού, υπό πίεση. Δυστυχώς, σήμερα το προαναφερθέν όχημα βρίσκεται παροπλισμένο στην Ανδρίτσαινα”.
Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Προτίθεσθε να προβείτε στη μελέτη και στη δημιουργία ενός μόνιμου και αποτελεσματικού συστήματος πυρόσβεσης, ικανού να προστατεύσει το άνω μνημείο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων και είναι το σημαντικότερο σε αρχαιολογική σημασία, μετά τον Παρθενώνα, παρόν στην περιοχή επί χιλιάδες έτη; 2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη λειτουργεί εποχικά το τοπικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανδρίτσαινας, και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσετε τη λειτουργία του τελευταίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως είναι το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας;”.
Για την αντιπλημμυρική προστασία Πήδημα παρατηρεί: “Μεγάλος προβληματισμός και έντονη ανησυχία είναι τα συναισθήματα που επικρατούν μεταξύ των κατοίκων του χωριού Πήδημα Μεσσηνίας. Με την έλευση του χειμώνα, ξυπνούν οι μνήμες από την καταστροφή που υπέστη η περιοχή το 2016, εξαιτίας του ρέματος που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωριού. Εκτοτε οι κάτοικοι, όπως μας αναφέρουν, ζουν με την ελπίδα ότι θα προκύψει κάποιο σημαντικό έργο προστασίας στην περιοχή. Εχει ήδη πραγματοποιηθεί πρόχειρος καθαρισμός της κοίτης, στο ένα μέρος, κατάντη της γέφυρας, χωρίς όμως παρέμβαση στο πάνω μέρος, ανάντη της γέφυρας, ενώ η μη διαπλάτυνση της μικρής γέφυρας δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε περίπτωση πλημμύρας”.
Και ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: ”1. Θα προβείτε άμεσα στις απαραίτητες διαπιστώσεις περί της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αντιπλημμυρική προστασία της άνω περιοχής και τι έκτακτα μέτρα θα λάβετε για την άμεση επιτυχή αντιμετώπιση ενδεχόμενης πλημμύρας στην εν λόγω τοποθεσία, εξαιτίας αιφνίδιων ακραίων καιρικών φαινομένων, στο άμεσα προσεχές διάστημα; 2. Θα υπάρξει από μέρους σας μέριμνα για τη μελέτη και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου έργου, που θα παρέχει μόνιμη και αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία στην άνω περιοχή;”.