Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 18:30

Ερωτήσεις Βελόπουλου για ζητήματα της Μεσσηνίας


Τρεις ερωτήσεις που αφορούν ζητήματα της Μεσσηνίας κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αφορούν την έλλειψη εργατικών χεριών για την ελαιοσυγκομιδή, τις σοβαρές ελλείψεις στις αντιπλημμυρικές υποδομές στην Καλαμάτα και την έλλειψη γιατρών στην Ανατολική Πυλία.
Ειδικότερα:
α) Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και Εσωτερικών, για το θέμα των εργατικών χεριών, ο κ. Βελόπουλος αναφέρει: “Στον τομέα του ελαιόλαδου, οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ελιές Καλαμών σάπισαν στις αποθήκες και κατέληξαν στις χωματερές. Η έλλειψη εργατικών χεριών, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού, επιδεινώνει την κατάσταση. Η περιοχή της Καλαμάτας, το επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί εκατοντάδες εποχικούς εργάτες, με ύψος μεροκάματου, το οποίο θα καταστήσει συμφέρουσα τη συγκομιδή, πράγμα που απαιτεί σχεδιασμό και λήψη συγκεκριμένων μέτρων”. Και ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Προτίθεσθε να εξασφαλίσετε την ελευθερία στις μετακινήσεις των φυσικών προσώπων εντός της χώρας, τουλάχιστον, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, ώστε να διασφαλισθεί ο απαιτούμενος αριθμός εποχικών εργαζομένων, πριν από την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, στην περιοχή της Καλαμάτας; 2. Θα λάβετε την απαραίτητη πρόνοια έγκαιρης έκδοσης ή επικαιροποίησης και ταυτοποίησης των κατάλληλων φορολογικών στοιχείων των υποψήφιων εργατών από άλλες χώρες, που είναι πιθανόν να μην έχουν τα τελευταία στη διάθεσή τους, προκειμένου να γίνει εφικτή η έγκαιρη έκδοση του εργοσήμου των απασχολουμένων στην ελαιοσυγκομιδή εργατών;”.
β) Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών, για τις αντιπλημμυρικές υποδομές, αναφέρει ότι “όπως μας μεταφέρθηκε, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα δύο αντιπλημμυρικά έργα στην εθνική οδό, στην περιοχή από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα, η προώθηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Ευριπίδου στην Καλαμάτα, το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Παναγίτσας, ο καθαρισμός των ρεμάτων και το πρόβλημα που υπάρχει με τα πλατάνια που έχουν ξεραθεί, κατά μήκος του Νέδοντα ποταμού”. Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Θα συνδράμετε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των ανωτέρω αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Καλαμάτας; 2. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα, τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ως άνω περιοχή, η εκκρεμότητα των οποίων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό για την κατάσταση των υποδομών προστασίας της Καλαμάτας σε περίπτωση που προκύψουν, στο άμεσο μέλλον, έντονα καιρικά φαινόμενα;”.
γ) Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας για την έλλειψη γιατρών στην Ανατολική Πυλία, αναφέρει ότι στην περιοχή “υπάρχουν τα Περιφερειακά Ιατρεία Λογγάς, Χαρακοπιού και Κορώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από ντόπιους κατοίκους, το Κέντρο Εφημερίας στο Περιφερειακό Ιατρείο Λογγάς έχει έναν αγροτικό ιατρό, με έναν δεύτερο αγροτικό γιατρό να ενισχύει το εν λόγω ιατρείο, περιστασιακά, στα πλαίσια της σεζόν. Κάθε γιατρός κάνει έξι εφημερίες τον μήνα και παίρνει ρεπό. Σε περίπτωση που καθυστερήσει να πάει δεύτερος αγροτικός γιατρός, υπάρχουν τουλάχιστον έξι μέρες τον μήνα που δεν καλύπτεται η εφημερία. Το πρόβλημα των παροχών υγείας σε ολόκληρη την περιοχή επιδεινώνεται από την έλλειψη ασθενοφόρου. Επιπρόσθετα, εδώ και 15 με 20 χρόνια, παραμένει στα χαρτιά το αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία του «Κέντρου Υγείας Αιπείας», στον Αγιο Ανδρέα, ενώ οι κάτοικοι της Κορώνης ζητούν τη μόνιμη στελέχωση του Αγροτικού Ιατρείου, σε 24ωρη βάση και όχι μόνο τους θερινούς μήνες”. Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τον υπουργό: “Προτίθεσθε να ενισχύσετε το σύνολο των υποδομών Υγείας στην άνω περιοχή, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με εκείνα τα τεχνικά μέσα, που κρίνονται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των εν λόγω υποδομών, προς εξυπηρέτηση των ασθενών;”.