Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 21:01

Βελόπουλος: “Εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης τα καμένα δάση της Μεσσηνίας”

 

 

“Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι περιοχές που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης”, επισημαίνει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα “Εκτός εθνικού σχεδίου αναδάσωσης τα καμένα δάση της Μεσσηνίας”.

Σημειώνει ότι η ένταξη των περιοχών θα γίνει με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και με βάση αυτά τα κριτήρια θα εξεταστούν και τα καμένα δάση του Ταϋγέτου και της Μεσσηνίας.

Ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς απαντά ότι το “υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου με επιστημονικά κριτήρια να οριστικοποιηθούν οι περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης”.

Η αρμόδια διεύθυνση ξεκαθαρίζει πως “σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός και η οριοθέτηση των περιοχών που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, θα γίνει κατόπιν μελέτης και με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποβαθμισμένων δασών και των καμένων εκτάσεων και ειδικότερα: 1. Εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά ή πέριξ οικιστικών περιοχών. 2. Εκτάσεις με σκοπό την προστασία τους εξαιτίας της εμφανιζόμενης διάβρωσης των εδαφών. 3. Εκτάσεις στις οποίες δεν υφίσταται ή αδυνατεί η εγκατάσταση δασικής βλάστησης με φυσική αναγέννηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές της Μεσσηνίας, τόσο τα δάση του Ταϋγέτου όσο και άλλες περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, θα εξεταστούν κατά την ιεράρχηση και την τελική επιλογή τών προς ένταξη περιοχών”.