Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 22:17

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών για Αλιμάκι

Να κλείσει τώρα ο ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι και κάθε παράνομος χώρος (ΧΥΤΑ - ΧΑΔΑ) σε όλη την Πελοπόννησο, ζητεί η Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών.

Και τάσσεται υπέρ ενός συστήματος δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα διαχείρισης απορριμμάτων, με μέτρα μείωσης και πρόληψης απορριμμάτων, με αποκεντρωμένους, μικρούς ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός υγειονομικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος, της παντελούς αδιαφορίας - πολιτικής ατολμίας που παρατηρείται όσον αφορά την αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Τριφυλίας. Είναι ανίκανοι, αδαείς ή μήπως (εμμέσως πλην σαφώς) αβαντάρουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου; Πυρκαγιά και πάλι στις 26-7-22 στον παράνομο ΧΑΔΑ Αλιμακίου Κυπαρισσίας, τοξικό νέφος και υποβάθμιση του περιβάλλοντος”.
Η ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενημερώνει πως “την επόμενη αμέσως μέρα 27-7-22 ακολούθησε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, προκειμένου να αποφασίσουν για το πρόστιμο των παράνομων εναποθέσεων απορριμμάτων στο Αγροκήπιο Φιλιατρών, καθώς και στα Σφαγεία των Γαργαλιάνων, που αναγκάστηκε να βάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο Τριφυλίας, ύστερα από τις περσινές αυτοψίες της. Ας έρθουν και φέτος, στους ίδιους χώρους, τα ίδια να διαπιστώσουν”.
Ζητεί το πρόστιμο να μην το πληρώσουν οι δημότες, αλλά “εκείνος που έδωσε την εντολή για τις παράνομες εναποθέσεις”.
Για τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και τη λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω
ΣΔΙΤ δηλώνει ότι “σημαίνει αύξηση των δημοτικών τελών για όλη την Πελοπόννησο, καθώς και
περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών που θα κατασκευαστούν οι μονάδες”.
Η ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει ότι αγωνίζεται “ενάντια σε κάθε πολιτική καταστροφής του περιβάλλοντος και της αγροτικής παραγωγής. Για: Προστασία και αποκατάσταση περιβάλλοντος. Μέτρα μείωσης και πρόληψης απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση). Αποκεντρωμένους, μικρούς ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), με πρόβλεψη αυστηρών προδιαγραφών ασφαλούς υγειονομικής ταφής και ειδικής διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Προστασία των θέσεων και συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, καθώς και δημιουργία νέων θέσεων μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας σε δημόσιες δομές αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων”.