Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 14:23

Βελόπουλος για επιστροφή Ζωοφόρου του Επικούριου Απόλλωνα

 

Tην επιστροφή της Ζωοφόρου του Επικούριου Απόλλωνα από το Βρετανικό Μουσείο ζητεί ο με ερώτηση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη:  Το 1811, διεθνής ομάδα Ευρωπαίων αρχαιοκαπήλων με επικεφαλής τον Βρετανό Τσαρλς Κόκερελ κατέφθασε στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου, με στόχο τη λεηλάτηση του περίφημου Ναού του Επικούριου Απόλλωνα ή του «δεύτερου Παρθενώνα», όπως επονομάζεται. Ως γνωστόν, ο Ναός ήταν το πρώτο στην Ελλάδα μνημείο που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Αφού δωροδόκησαν μέσω ανταλλαγμάτων τον Βελή Πασά, γιό του γνωστού Αλή Πασά των Ιωαννίνων, εξασφάλισε η εν λόγω ομάδα εργάτες, φαγητό και εργαλεία για την ανασκαφή. Κατόπιν παρέλευσης λίγων εβδομάδων, ανακαλύφτηκαν 23 μαρμάρινες πλάκες από τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού, που απεικόνιζαν σκηνές από την Κενταυρομαχία και την Αμαζονομαχία. Έπειτα οι αναφερόμενες πλάκες πουλήθηκαν δια μέσω δημοπρασίας στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο πλειοδότησε. Σήμερα, η Ζωοφόρος του Ναού (αποτελούμενη από τις εν λόγω πλάκες) κοσμεί αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, αλλά σπάνια εκτίθεται στο κοινό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως ενεργήσετε δεόντως, προκειμένου δια αιτήματός σας και συναφών αυτού ενεργειών η Ζωοφόρος του Ναού (αποτελούμενη από τις 23 μαρμάρινες πλάκες) του Επικούριου Απόλλωνα επαναπατριστεί στον τόπο που δικαιωματικά της ανήκει, δηλαδή στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου;"