Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 11:14

Μεσσηνία: Βαρουφάκης για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, εργοστάσιο απορριμμάτων και κόκκινα δάνεια

“Οι κυβερνήσεις μπήκαν σε μια λογική του «ναι σε όλα», κάπως έτσι δώσαν μέχρι και τις ΠΟΠ” στα αγροτικά προϊόντα, επεσήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών στην Καλαμάτα, στα γραφεία της “Ενωσης Μεσσηνίας”, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νομό.

Στη συνάντηση που παρέστη και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών ανέφεραν ότι τα πράγματα για τον αγροτικό κόσμο είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στο τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με την σταφίδα. “Τον θέλουν τον πρωτογενή τομέα;”, αναρωτήθηκαν οι αγρότες και συμπλήρωσαν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το λάδι. Επεσήμαναν ότι υπάρχουν αυξημένα έξοδα και έλλειψη εργατών γης, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πραγματικό εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, την ώρα που και στην προσπάθεια των συνεταιρισμών μπαίνουν διαρκώς εμπόδια.

Ο Γ. Βαρουφάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για τον αγοραστή ύστατης ανάγκης για τα αγροτικά προϊόντα, όπως η σταφίδα και άλλα και αντί γι' αυτό η κυβέρνηση χτύπησε και τις λαϊκές αγορές, για να μην υπάρχει ούτε αυτή η διέξοδος για τα αγροτικά προϊόντα. “Όταν φυτρώνουν μόνο φωτοβολταϊκά στην καλλιεργήσιμη γη, δεν γίνεται ούτε αγροτική, ούτε και πράσινη ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε για το ζήτημα της ΠΟΠ ελιάς ότι “πάψαμε να έχουμε ελληνικές κυβερνήσεις και μπήκαν σε μια λογική του ναι σε όλα, κάπως έτσι δώσαν μέχρι και τις ΠΟΠ μας".

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Για τα κόκκινα δάνεια συζήτησε με πολίτες στην Καλαμάτα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχ. Κριθαρίδη, καθώς και μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 στην περιοχή.

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως τα πολλά χρήματα δεν τα βγάζουν τα κοράκια πλέον από τους πλειστηριασμούς, αλλά από τις πυραμίδες παραγώγων που στήνουν πάνω σε αυτά και αναφέρθηκε σε όλη την διαδικασία τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων που οδηγεί σε νέες μορφές λεηλασίας των πολλών και πλουτισμού των λίγων. “Μέχρι το 2015 αυτά δεν γινόντουσαν, εδώ λοιπόν έγκειται το έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, διότι με το 3ο μνημόνιο πάμε από την χαοτική κατάρρευση στη

λελογισμένη λεηλασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως μάθανε πως την χρεοκοπία του λαού να την μετατρέπουν σε κερδοσκοπία. “Το μοντέλο είναι χρηματιστηριακά παιχνίδια με νομικά τερτίπια που οδηγεί στην αρπαγή περιουσιών”, υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης και τόνισε πως το 2015 υπήρξε η ευκαιρία απόδρασης από αυτό το μοντέλο, σήμερα τα πράγματα με αυτή

τη νέα λεηλασία είναι πολύ πιο δύσκολα. “Η ρήξη απαιτεί δάκρυα, αίμα και αποφασιστικότητα αν θέλουμε απελευθέρωση, αλλά αυτή η χώρα αλλιώς δεν είναι βιώσιμη, θα ερημοποιείται διαρκώς”, κατέληξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

“Στηρίζουμε τον αγώνα σας απέναντι στην ΤΕΡΝΑ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα καταστροφικά της σχέδια”, παρατήρησε ο Γ. Βαρουφάκης, στη συνάντησή του με την Επιτροπή Αγώνα  ενάντια στο εργοστάσιο απορριμμάτων στην Καλλιρρόη και τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Πετράκο, στα γραφεία της “Ενωσης Μεσσηνίας”.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατήγγειλαν “καταπάτηση των πάντων”, ενώ μίλησαν για περιβαλλοντική καταστροφή “την ώρα που η κυβέρνηση με όλους τους μηχανισμούς της μπλοκάρει τον αγώνα των κατοίκων για να ευνοηθεί ο ολιγάρχης κ. Περιστέρης με την στήριξη φυσικά και του κ. Γεραπετρίτη”. “Πρόκειται για ένα έργο καταστροφικό, αντιοικολογικό, αντιοικονομικό και εγκληματικό”, σημείωσαν οι κάτοικοι των περιοχών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για ερημοποίηση των περιοχών, καθώς οι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με την ελαιουργία.

Ο Γ. Βαρουφλακης ανέφερε πως ο αγώνας γίνεται πάντοτε πιο αποτελεσματικός αν καταδείξουμε και τι θα κάνουμε εμείς με αυτή την διαχείριση αυτών των απορριμμάτων με αποκεντρωμένη διαχείριση, από τους δήμους, όχι από ιδιωτικές εταιρείες, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Δεσμεύτηκε το ΜέΡΑ25 να ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή -καθώς ήδη το έχει αναδείξει στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ο Κρίτων Αρσένης- και με αίτηση επίδειξης των εγγράφων που αποκρύπτονται από την Επιτροπή Αγώνα και ακόμα και από εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και με νέα ερώτηση προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς “για αυτή την αυθαιρεσία”.