Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 08:48

Σπύρος Πώρος: Από καλλιτέχνης στο Χόλιγουντ, υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία

 

Από τον χώρο της φωτογραφίας και της μόδας στην πολιτική και από το Χόλιγουντ και το Μπουένος Άιρες στη Μεσσηνία. Ο λόγος για τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Σπύρο Πώρο, η υποψηφιότητα του οποίου αναμφισβήτητα αποτέλεσε έκπληξη.

Μιλώντας στην “Ε” εξηγεί πώς έφτασε σε αυτή του την απόφαση, αναφέρεται στους βασικούς στόχους για τη Μεσσηνία, αλλά και για τον χώρο του πολιτισμού με τον οποίο ασχολείται.

- Από τον χώρο της φωτογραφίας και της μόδας στην πολιτική και από το Χόλιγουντ και το Μπουένος Άιρες στη Μεσσηνία. Πώς φτάσατε σε αυτή σας την απόφαση;

Προσωπικά δεν καθόρισα τίποτα στην ζωή μου. Ακολουθώντας τη ροή το ένα πάντα φέρνει το άλλο και η μία επιλογή ακολουθεί την άλλη. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι διαφορετικά και τίποτα δεν είναι ίδια. Ο καθένας μας έχει ένα σκοπό να εκπληρώσει και μια διαδρομή να διανύσει. Φαίνεται πως ο δικός μου σκοπός δεν περιορίστηκε στα ελληνικά δεδομένα, αλλά αντλώντας εμπειρίες και προοπτικές ανά τον κόσμο, καταλήγω στη γενέτειρα μου ώριμος και προικισμένος.

- Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι θα μπορούσατε να εξασφαλίζατε πιο εύκολα την εκλογή σας αν θέτατε υποψηφιότητα σε μία εκλογική περιφέρεια της Αττικής. Πώς επιλέξατε τη Μεσσηνία;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό, άρα δεν σκέφτηκα ωφελιμιστικά. Η απόφαση μου ήταν άκρως συναισθηματική, διότι έλειπα πολλά χρόνια στο εξωτερικό και μου έλειψε ο τόπος μου. Ρόλο καθοριστικό έπαιξε εκτός από την αγάπη μου για τον τόπο και η απώλεια της μητέρας μου, η οποία γεννήθηκε στη Μεσσηνία και θέλω πολύ να την τιμήσω, προσφέροντας στον τόπο μας!

- Ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας πλέον, πώς κρίνετε τις αναπτυξιακές προοπτικές το νομού και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε επίπεδο έργων υποδομής, που πρέπει να προωθηθούν;

Το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης των υποδομών με στόχο και της επέκταση της τουριστικής σεζόν θέλουμε να κερδίσουμε. Σημαντικό έργο που έπρεπε ήδη να είχε υλοποιηθεί, αφού είναι στάσιμο από το 1959 είναι το αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο είναι σχετικό μικρό σε σχέση με άλλα περιφερειακά της χώρας, αλλά η αναβάθμιση του είναι κρίσιμη αν επιθυμούμε βελτίωση στην τουριστική εικόνα της περιοχής. Πολύ σημαντικό έργο άμεσης και ουσιαστικής προώθησης φαίνεται να’ ναι το κομμάτι των οδικών υποδομών, το οδικό έργο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος -Μεθώνη που περιλαμβάνει αναβάθμιση περίπου 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών, την κατασκευή αρτηρίας σε μήκος 30 χλμ. και την κατασκευή 12 γεφυρών. Eπίσης, έργο ζωτικής σημασίας αποτελεί και το Φιλιατρινό Φράγμα, με διαδρομή 12 συναπτά έτη πίσω. Ένα έργο «μισό» καθώς αναμένεται η ολοκλήρωσή του με σκοπό τα αρδευτικά δίκτυα να τροφοδοτούν με νερό τα αγροτεμάχια.

Επίσης κατά τη κρίση μου σημαντικό ρόλο παίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα, έργα επισκευής γεωτρήσεων για την αναβάθμιση της αγροτικής ζωής, όπως και αθλητικά έργα πχ τεχνητός χλοοτάπητας σε γήπεδα, προμήθεια και τοποθέτηση κερκίδων, αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων σε δημόσια κτήρια.

- Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες, που θα πρέπει να δοθεί βάση για τη Μεσσηνία της επόμενης δεκαετίας;

1. Ο πολιτισμός αποτελεί πολυεπίπεδο μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη Μεσσηνία, διότι συμβάλλει στη χωρική και οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με την ανάγκη έμφασης στη γνώση και την εκπαίδευση.

2. Η Μεσσηνία ως τουριστικός προορισμός τόσο τη θερινή περίοδο όσο και τη χειμερινή.

3. Η Μεσσηνία ως θρησκευτικός προορισμός. Έμφαση στην επόμενη δεκαετία του θρησκευτικού τουρισμού.

4. Έμφαση και προβολή των τοπικών μας προϊόντων στον κόσμο.

 

- Ως αναπληρωτής γραμματέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλήστε μας λίγο για τους στόχους του κόμματός σας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο, συλλογικό, αγαθό που πραγματώνεται σε συνθήκες ελευθερίας και διαλόγου. Αποτελεί μεγάλη αναπτυξιακή δύναμη μιας χώρας και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Ενισχύει την κοινωνική συνοχή, βελτιώνει τη ποιότητα ζωής και συμβάλλει στην αυτογνωσία των πολιτών. Η προστασία και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και η στήριξη και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας αποτελούν βασικούς άξονες του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Με γνώμονα όλα τα προαναφερθέντα οι κύριοι στόχοι μας είναι:

1. H πολιτιστική μας κληρονομιά

2. Οι νέες τεχνολογίες και οι ψηφιακές εφαρμογές στον πολιτιστικό χάρτη

3. Η στήριξη, η ενίσχυση και η προβολή της σύγχρονης δημιουργίας

4. Παιδεία και Πολιτισμός

5. Η τοπική και περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξης

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με άλλο κόμμα ή άλλα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης και ποιες οι “κόκκινες γραμμές”;

Αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι πως ήρθε η στιγμή να γυρίσει σελίδα, για την εποχή της πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Η σοσιαλδημοκρατία δεκαετίες τώρα προτείνει λύσεις και έχει θέσεις για μια κοινωνική βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς παρέα. Μόνη της!