Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 20:23

Μεσσηνία: Κείμενο στήριξης του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

 

Πολλοί από εμάς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, πορείες αλλά και επιφυλάξεις πάνω στη πολιτική του ΚΚΕ. 

Ως ενεργοί πολίτες και ενδιαφερόμενοι για την πολιτική κατάσταση  όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και ανησυχούντες για το μέλλον του τόπου μας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε ορισμένα βασικά στοιχεία μπροστά στη μάχη των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Διαπιστώνουμε τα τεράστια προβλήματα που σε όλα τα επίπεδα συσσωρεύονται στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της χώρας μας και τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ή με κορμό τη ΝΔ  θα είναι ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη σε όλα τα επίπεδα.  Έχουμε μπροστά μας σοβαρά ζητήματα που ανοίγονται όπως το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας, τους πλειστηριασμούς, την ανέχεια και την ανεργία,  τις  απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα πολλά εργατικά δυστυχήματα όπως στην ζώνη στο Πέραμα. Τα νέα μνημονιακά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ματωμένα πλεονάσματα με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις αρνητικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με τη σφραγίδα των «συμμάχων» μας του ΝΑΤΟ.  

Στα κρίσιμα χρόνια 2019-2023, αλλά και παλιότερα, συναντηθήκαμε με το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα, με τους ίδιους στόχους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς-συντάξεις. Μέσα από τα  σωματεία , στις κινητοποιήσεις την περίοδο της πανδημίας,  ιδιαίτερα ενάντια στις απαγορεύσεις και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συναντηθήκαμε  στους δρόμους  ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Καλαμάτα, στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και βέβαια στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Συναντηθήκαμε στις δράσεις διεκδίκησης για ελεύθερους χώρους, για έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων (αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία κ.α), στην αλληλεγγύη για τους μετανάστες που ξέβραζε η θάλασσα στο λιμάνι της Καλαμάτας και της Πύλου, σε κοινές δράσεις για ζητήματα πολιτισμού-αθλητισμού κ.α.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ ήταν το μοναδικό αισιόδοξο και φωτεινό σημάδι σε ένα γενικότερο αρνητικό συσχετισμό. Σημαντικό στοιχείο είναι η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή μετά από 34 χρόνια στην Μεσσηνία. Η παρουσία του θα είναι αποκούμπι στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Ο βουλευτής θα είναι με τη μεριά αυτών που ξεσπιτώνονται  από τους πλειστηριασμούς, με τους αγρότες που αγωνίζονται, με τους φοιτητές που κινητοποιούνται , με τους μετανάστες στο λιμάνι και στα χωράφια, με τα θύματα της αστυνομοκρατίας, με τις γυναίκες και τα παιδιά που κακοποιούνται, με όποιον δέχεται εκφοβισμό για το χρώμα του, τη θρησκεία του, το σεξουαλικό προσανατολισμό του κ.α. Μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη λαϊκών προβλημάτων, να πιέσει  μαζί με το λαϊκό παράγοντα  για την απόσπαση κατακτήσεων και μέτρων  ανακούφισης. Με καλύτερους όρους θα μπορούν οι αγωνιστικές δυνάμεις να ξεμπροστιαζούν τις  αντιλαϊκές θέσεις των άλλων δυνάμεων.

Καλούμε ιδιαίτερα όσους περπατήσαμε μαζί και συμπορευτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και έκαναν άλλες επιλογές ή δεν έκαναν το βήμα τη τελευταία στιγμή στις εκλογές στις 25 Μάιου, παρά τις διαφορετικές απόψεις και σκέψεις που όλοι μπορεί να έχουμε, να κάνουν το βήμα στήριξης του ΚΚΕ, ρίχνοντας ένα κόκκινο ψηφοδέλτιο αγώνα και ελπίδας.

 

Δημόπουλος Σπύρος-Ιδιωτικός Υπάλληλος

Κλείσας Τάσος –Ιδιωτικός Υπάλληλος

Μπεσμπέα Αμαλία-Εκπαιδευτικός

Μπαγιαμπού Μαριάννα –Εκπαιδευτικός

Μπούρας Κώστας-Συνταξιούχος, πρώην μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του Σύριζα (Κόκκινο Δίκτυο)

Περδίου Νόρα-Αγρότισσα

Πετρακάκης Κώστας - Συνταξιούχος  Καθηγητής Πανεπιστημίου Βιέννης

Πρωτόπαπας Βσίλης-Ιδιωτικός Υπάλληλος

Σιψάς Κώστας –Ιδιωτικός Υπάλληλος

Στασινόπουλος Θοδωρής- Ιστορικός

Φράγκου Μαρία-Εκπαιδευτικός