Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 08:40

4 κομματικά στελέχη μιλάνε στην «Ε»: Πως πρέπει να είναι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ

 

Επιμέλεια: Γιάννης Σινάπης

Το ή τη νέα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούνται αύριο Κυριακή να εκλέξουν τα μέλη του κόμματος, σε μια καθοριστική διαδικασία που έχει στόχο να σημάνει την ανασυγκρότηση του χώρου, να τον ξαναφέρει κοντά στην κοινωνία και να τον οδηγήσει ξανά στην εξουσία.

Τέσσερα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουν τις απόψεις τους για τη σημασία των εκλογών και για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο νέος ηγέτης και η λειτουργία του κόμματος, ώστε με μια άλλη πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης να δώσουν την καινούργια δυναμική εξουσίας.

“Ένα κόμμα με ειλικρίνεια και καθαρή φωνή θα απευθυνθεί στην κοινωνία και είναι βέβαιο, ότι θα ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που απώλεσε, θαδιευρύνει την εκλογική του βάση και θα παραμένει κόμμα εξουσίας”, τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Γιώτα Κοζομπόλη (πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

“Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, δημιούργησε μεγάλο κενό. Ωστόσο «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και στη συγκεκριμένη περίπτωση το καλό βρίσκεται στο γεγονός, ότι τόσο τα μέλη όσο και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ η «απουσία» του Αλέξη Τσίπρα μας αφύπνισε και μας έθεσε προ των ευθυνών μας. Γιατί παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι κόμμα του οποίου η λειτουργία και το πρόγραμμα καθορίζονται από συλλογικά όργανα και συλλογικές διαδικασίες, πολλά είχαμε αναθέσει στον Αλέξη Τσίπρα συνειδητά ή ασυνείδητα.Είχαμε επαναπαυθείπεριμένοντας, ότι εκείνοςστα δύσκολα θα τα «καταφέρει», αναμένοντας πίσω από την εμβληματική του παρουσία.

Θεωρώ λοιπόν, ότι ο/η πρόεδρος που θα εκλεγεί, πρέπει να πρωτοστατήσει στο σχεδιασμό της ανασυγκρότησης του κόμματος, που προϋποθέτει και απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή των μελών του. Να βρεθεί η μέθοδος εκείνη, η κατεύθυνση, ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος πουθα κάνει τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ συμμέτοχους στην διαμόρφωση του προγράμματός του, στη δράση και τη λειτουργία του. Συνταξιδιώτες στο ωραίο ταξίδι των αγώνων για μια δίκαιη κοινωνία. Το σύνθημα «τα μέλη να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους» να γίνει πράξη.

Να ενισχυθούν οι κομματικές δομές, ώστε τα μέλη να έχουν λόγο που θα φτάνει ως τα ανώτατα όργανα του κόμματος, ουσιαστικό ρόλο και να διευκολύνεται η ατομική και συλλογική δράση τους. Γιατί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα ενώνει η αγωνία και οι αγώνες για τη λύση των προβλημάτων, που απασχολούν την κοινωνία και τα ίδια ως υποσύνολά της και όχι η νομή της εξουσίας. Το νέο μοντέλο ηγετικής λειτουργίας να μη στηρίζεται στη διαπραγμάτευση θέσεων, ρόλων και αξιωμάτων με τάσεις και παράγοντες, αλλά στην ισότιμη αξιοποίηση όλου του δυναμικού. Με δημοκρατική και συλλογική λειτουργία, με σχέδιο, συγκεκριμένους στόχους, προσωποποιημένες ευθύνες, λογοδοσία και αξιολόγηση.

Ένα τέτοιο κόμμα με ειλικρίνεια και καθαρή φωνή θα απευθυνθεί στην κοινωνία και είναι βέβαιο, ότι θαξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που απώλεσε, θαδιευρύνει την εκλογική του βάση και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Με πρόγραμμα, με ξεκάθαρη ταυτότητα και με ανοιχτά μέτωπα απέναντι σε ένα καθεστώς που έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων”.

 

Γιώργος Μακρής (γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας)

“Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη του/της νέου/ας προέδρου. Τα γεγονότα τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σίγουρα πυκνά. Οι πρόσφατες ήττες στις εθνικές εκλογές, η μεγάλη πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κάλπες, η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος, είναι εύλογο ότι προκάλεσαν απογοήτευση στα μέλη και στους φίλους.

Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο ηγέτης της Αριστεράς που πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: να εκφράσει και ηγηθεί πολιτικά ενός ισχυρού ρεύματος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση του τόπου μας. «Παραμέρισε», όπως είπε, αλλά δεν εγκατέλειψε. Η φράση του: “Το ταξίδι συνεχίζεται. Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει”, δείχνει τον ανοιχτό ορίζοντα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο μας. Έναν τόπο, που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από μια ισχυρή αντιπολίτευση, αφού καθημερινά η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βιώνει την μεταπολιτική δυστοπία της νέας θητείας μιας δεξιάς κυβέρνησης απούσας κι ολοένα περισσότερο κυνικής απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και τα προβλήματα του πολίτη.

Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινάει από εμάς. Από τους πολίτες που πιστεύουμε και διεκδικούμε για τον τόπο μας την ισχυρή Δημοκρατία, την δίκαιη και βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση, την οικολογική αναδιάρθρωση, τη βιώσιμη περιβαλλοντικά και κλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη, με όρους δημοκρατίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Γι΄ αυτό η συμμετοχή μας στις 17 Σεπτεμβρίου, στις εκλογές ανάδειξης του/της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι κρίσιμη, ώστε οι εκλογές αυτές να αποτελέσουν το πολιτικό εκείνο γεγονός που θα σημάνει την αρχή της ανατροπής της νεοδεξιάς μεταπολιτικής «κανονικότητας»: μιας ανασφαλούς - σιωπηρής κοινωνίας χαμηλών ή ακόμα και μηδενικών προσδοκιών απέναντι στην εξουσία και το πολιτικό σύστημα, που κυνικά σχεδιάζουν κι εμπεδώνουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.

Η μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή των συνέδρων στις 2 Σεπτεμβρίου, στο διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ξεκίνησε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ξεπέρασε τις προσδοκίες και μας γεμίζει με αισιοδοξία για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία.

Μια ξένη παροιμία λέει: «Αν θέλεις να πας γρήγορα, περπάτα μόνος σου, αλλά αν θέλεις να πάμε μακριά, ας περπατήσουμε μαζί». Αυτή την συλλογική δύναμη και τον κοινό βηματισμό οφείλουμε να ξαναβρούμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μαζί από αυτή την Κυριακή, στις 17 Σεπτέμβρη”.

 

Αγγελική Ταυλαρίου (μέλος Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

“Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου εκλέγουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του πολιτικού φορέα που μπορεί και θέλει να ανατρέψει το καθεστώς Μητσοτάκη. Εκλέγουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον αυριανό πρωθυπουργό.

Είναι ένα γεγονός κορυφαίας σημασίας που αφορά κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Όλοι εμείς οι απλοί πολίτες που δεν συμβιβαζόμαστε με την παρούσα πολιτική δυστοπία, έχουμε την ευκαιρία με τη συμμετοχή μας σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις.

Σίγουρα ζήσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια. Το τέλος της ιστορίας που το σύστημα προπαγάνδιζε δεν ήρθε ποτέ. Σε πείσμα όλων των γνωστών «κέντρων» η ιστορία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο οι άνθρωποι διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.

Αν σκεφτούμε τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας θα σοκαριστούμε με το πόσο πυκνός ήταν ο πολιτικός και ο ιστορικός χρόνος. Ο Αλέξης Τσίπρας οραματίστηκε την πρώτη φορά αριστερά, μαζί με τους πολίτες και το κόμμα έφερε την Αριστερά στην κυβέρνηση. Παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες και τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε, τα κατάφερε. Με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις και παρότι δεν μπορούσε ουσιαστικά να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ήθελε, κατάφερε να οικοδομήσει μια ασπίδα προστασίας για τα κατ’ εξοχήν θύματα της κρίσης, ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος, άσκησε πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική και φυσικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκαθιστώντας τη δημοσιονομική κυριαρχία μας. Απέδειξε ότι ο τόπος μπορεί να κυβερνηθεί κι αλλιώς, με αξιοκρατία, διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στη δημοκρατία.

Όμως, η ιστορία δεν προχωράει γραμμικά, και συνεχίζεται. Ο Αλ. Τσίπρας παραμέρισε δεν αποχώρησε, είναι εδώ εγγυητής της ενότητας, πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη χώρα.

Σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε με ενότητα, αλλά και σχέδιο στην επόμενη μέρα. Συγκροτημένα προχωράμε στην εκλογή νέου προέδρου, αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε τις ανεπάρκειές μας, ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Ακούμε, προβληματιζόμαστε, σχεδιάζουμε, πραγματοποιούμε.

Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρέπει να ξαναδώσουμε προοπτική σε μια κοινωνική πλειοψηφία, αυτή που έχει πληγεί και θα πληγεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αναζητά μια διαφορετική πολιτική για την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, τους νέους, τους ανθρώπους με αναπηρία.

Ενηλικιωθήκαμε λίγο απότομα. Έρχονται κορυφαία γεγονότα και σημαντικές ιστορικές στιγμές. Η παγκόσμια πολιτική και κοινωνική οπισθοχώρηση είναι γεγονός. Απαντάμε συλλογικά, οργανωμένα, με αλληλεγγύη. «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση». Στις 17 Σεπτεμβρίου απαντάμε συμμετοχικά, συνδιαμορφώνουμε το μέλλον”.

 

Ηλίας Κορομηλάς, υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας

“Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε προβληματισμένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό. Πολλοί μιλούν για τις άστοχες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, άλλοι για το ότι δεν έγινε ευρέως γνωστό το πρόγραμμά μας κλπ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα σύνολο συγκυριών συνετέλεσε στο να διαμορφωθεί αυτό το αποτέλεσμα. Ένας από τους παράγοντες που έπαιξε κατά την γνώμη μου καταλυτικό ρόλο, ήταν η απομάκρυνση του κόμματος από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Δηλαδή, δεν δώσαμε απαντήσεις και λύσεις σταθέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες της. Για παράδειγμα, πώς θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που φτωχοποιεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία; Πώς θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα καταστρέψουν το σύνολο των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος; Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να μας γυρίσουν την πλάτη και να μην μας θεωρούν πια, μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία θα μπορούσε να σταθεί δίπλα τους και να τους δώσει μια διέξοδο στα προβλήματά τους. Μετά απο όλες αυτές τις σκέψεις, η εκλογή προέδρου του κόμματος την Κυριακή 17/9 καλείται να μας βάλει σε καινούργιους προβληματισμούς και διλήμματα. Πολλοί πιστεύουνότι στην μετά Τσίπρα εποχή δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχουν. Μέγα λάθος! Αυτός ο χώρος είχε και πρέπει να έχει συνέχεια για το καλό του τόπου και της κοινωνίας. Όσοι από εμάς πιστεύουν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί φορέα  ελπίδας για την λύση των προβλημάτων της κοινωνίας μας, πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία του κόμματός μας.

Κατά την γνώμη μου, ο νέος αρχηγός πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Άμεσος και επικοινωνιακός με τους πολίτες. Ηγετικό προφίλ, ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα. Να έχει απήχηση  στους προοδευτικούς πολίτες. Να προωθεί άμεσα τις θέσεις του κόμματος.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι η ενιαία και κοινή εικόνα του κόμματος στην κοινωνία, η οποία πρέπει να διαφυλάσσεται και να προωθείται από τον πρόεδρο του κόμματος.

Καλή δύναμη σε όλους! Καλή εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!”.