Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 11:00

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την ακρίβεια: “Η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας αχόρταγης ολιγαρχίας”

 

“Η ακρίβεια και η αύξηση των ανισοτήτων που βιώνει τόσο δραματικά η χώρα μας, είναι αποτέλεσμα συνειδητών στρατηγικών επιλογών και πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που έχει επιλέξει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα μιας μικρής και αχόρταγης ολιγαρχίας”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Εκτιμά ότι “είναι για χάρη των ολιγαρχών της που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους μισθωτούς στη σκληρή πραγματικότητα, αντί να μετράνε το μισθό που τους μένει στο τέλος του μήνα, να μετράνε τις μέρες του μήνα που μένουν, όταν τελειώνει ο μισθός τους. Η ‘ακρίβεια Μητσοτάκη’ δεν είναι προσωρινή, αλλά συνεχίζει καθημερινά να παράγει φτώχεια και κοινωνική παρακμή εμφανιζόμενη ως ανίκητη” και προσθέτει, μεταξύ άλλων:

“Η κυβέρνηση αντί να πάρει γενναία μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, παρουσιάζει σαν φιλολαϊκά κάποια προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, που στοχεύουν στη διαχείριση των συνεπειών της φτώχειας και όχι στην αντιμετώπιση των αιτίων πού έφεραν τη φτώχεια. Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ομως, η τοποθέτηση της Ελλάδας, στη προτελευταία θέση, σε αγοραστική δύναμη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε είναι αποκαλυπτική της πολιτικής ανικανότητας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης να διατηρήσει τη κοινωνική συνοχή. Και πως να κάνει αλλιώς, αφού η φτώχεια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει. Η φτωχοποίηση δεν είναι μόνο συνέπεια αυτής της πολιτικής αλλά και στόχος: η φτώχεια εξασφαλίζει φτηνούς εργάτες.

Σε αυτό το κοινωνικό ‘σοκ’ στο οποίο πρωτοστατεί η ‘ακρίβεια Μητσοτάκη’ έρχονται να προστεθούν μια σειρά ακόμα φαινόμενα που είτε προέρχονται από άμεσες κυβερνητικές επιλογές είτε θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα είχε αντιμετωπίσει αλλά δεν έχει καμία τέτοια διάθεση. Αυτά είναι: οι υψηλοί άδικοι φόροι, η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτος, η χαμηλή ποιότητα κοινωνικών υπηρεσιών, η απώλεια δημόσιων αγαθών, η μη προσαρμογή των μισθών, οι άδικες χρεώσεις, οι ανεξέλεγκτες πολυεθνικές, το ανεπίλυτο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, η μη προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και κρίσιμων επαγγελμάτων, όπως των αγροτών, δηλαδή, η γενικευμένη κοινωνική και οικονομική αδικία”.

Η Ν.Ε. αναφέρει τα πρόσφατα 7 άμεσα μέτρα για την ακρίβεια πλήρως κοστολογημένα, που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: “1. Στην ηλεκτρική ενέργεια, ανώτατο περιθώριο κέρδους 5% στη χονδεμπορική αγορά και όριο κέρδους στη λιανική. “2. Καύσιμα: ανώτατο όριο στο περιθώριο διύλισης, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης, πλήρη επιστροφή ΕΦΚ και υπερμειωμένος συντελεστής 6%. 3. Τρόφιμα/βιομηχανικά αγαθά: έλεγχος και πλαφόν κερδών στην εφοδιαστική αλυσίδα, μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, μόνιμη ένταξη βρεφικών προϊόντων σε ΦΠΑ 6%, μείωση ΦΠΑ στο μέσο όρο της ΕΕ 4. Αμεση συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών Ευρωπαίου καταναλωτή. 5. Άμεση μείωση του κόστους της κάρτας απεριορίστων διαδρομών από 27 ευρώ σε 9 ευρώ, για όλα τα μέσα μεταφοράς, δηλαδή το μετρό, τον ηλεκτρικό, το τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία. 6. Για αγρότες/κτηνοτρόφους: διακρατικές συμβάσεις προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών, ένταξη κατά προτεραιότητα σε επιδοτήσεις έργων αυτοπαραγωγής ρεύματος, άμεση συγκρότηση μηχανισμού καταγραφής και ελέγχου αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων 7. Σύνδεση του ύψους των προστίμων με τον τζίρο της τιμωρούμενης επιχείρησης, αλλά και «Τειρεσίας» για τους κερδοσκόπους”.

Τέλος, η Ν.Ε. εκτιμά πως “η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης δεν απαιτεί μόνο οικονομική παρέμβαση, αλλά και ισχυρή κοινωνική δέσμευση της αριστεράς που εκπροσωπείται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και εστιάζει στην υποστήριξη των πολιτών και στην ανάπτυξη εναλλακτικών πολιτικών. Μόνο με σθεναρή δράση για αλλαγή πολιτικής πορείας μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την τροχιά φτωχοποίησης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ευημερούσα, ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία για όλους”.