Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 09:00

Δημήτρης Παπαδημούλης: "Πιο συγκεκριμένες θέσεις ζητάει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, στις αρχές του 2015, ενδεχομένως και φέτος το φθινόπωρο, προβλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου- Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην «Ε».

Οπως χαρακτηριστικά παρατηρεί, «η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, όπως αποδεικνύουν και τα απεγνωσμένα “προσκλητήρια” που απευθύνονται σε Καμμένο και Καρατζαφέρη. Αν συνεχίσουν την ίδια πολιτική, θα ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους. Πιθανότατα να επιλεγεί μία καθαρή ήττα αυτή την περίοδο, από μια συντριβή αν καθυστερήσουν οι εκλογές».

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι «αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι πιο συγκεκριμένες θέσεις, που να εξειδικεύουν τις ήδη υπάρχουσες συλλογικές μας αποφάσεις, χρονοδιάγραμμα, στόχους, σχέδιο, προτεραιότητες, ιεραρχήσεις», τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι «το κυβερνητικό μας πρόγραμμα οφείλει να είναι μεστό, συγκεκριμένο και πειστικό» και προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα το παρουσιάσει στις 13 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά πράγματα, ο Δ. Παπαδημούλης κάνει την εκτίμηση ότι «η πολιτική κρίση που μόλις ξέσπασε στην Γαλλία, με την παραίτηση της κυβέρνησης και με ευθεία αμφισβήτηση της σκληρής οικονομικής πολιτικής από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, είναι “χοντρό” σημάδι του αδιέξοδου στο οποίο οδηγεί ο δρόμος της μονόπλευρης και άδικης λιτότητας».


Συνέντευξη στον

Βασίλη Μπακόπουλο

 

- Η πρόσφατη νέα περιπέτεια της Αργεντινής, προκάλεσε μπαράζ επιθέσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τη θέση του για τον χειρισμό του χρέους της Ελλάδας. Γιατί εκτιμάτε ότι συνέβη αυτό;

«Η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, ήταν αποτέλεσμα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που της επιβλήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και που μοιάζουν πολύ με τα δικά μας μνημόνια.

Η πρόσφατη περιπέτεια συνέβη γιατί ένα κερδοσκοπικό fund, που κατέχει ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους της Αργεντινής, αρνήθηκε το κούρεμα των ομολόγων που κατείχε και που θα μείωνε το κέρδος του από το 1600% στο… 300%! Τέτοια γεγονότα δείχνουν την απίστευτη ασυδοσία των λεγόμενων “funds”, που πέφτουν σαν κοράκια μόλις μυριστούν προβλήματα σε κάποια χώρα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, πανηγύριζαν γιατί μία ανεξάρτητη, δημοκρατική χώρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αντιστεκόμενη στα υποστηριζόμενα από συγκεκριμένο δικαστήριο των ΗΠΑ κοράκια των επιθετικών funds και κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, με βάση το δημόσιο συμφέρον, το (αναπόφευκτο) κούρεμα του χρέους και αποτελεσματικότερο έλεγχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίδειξη άγνοιας της πραγματικότητας, ορμώμενοι μόνο από την ανάγκη να φανούν καλοί μαθητές του “ναι σε όλα”. Είναι επικίνδυνοι, αλλά και ανιστόρητοι».

- Το αποτέλεσμα από τις ευρωεκλογές δεν αφήνει ελπίδα, στον βαθμό που θα περίμενε κανείς τουλάχιστον, για μια Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, λιγότερο προσανατολισμένη στα οικονομικά μεγέθη. Ποια εξήγηση δίνετε;

«Ο πολιτικός χάρτης μίας ηπείρου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ριζικά μόνο με μία εκλογική αναμέτρηση. Ομως η πραγματικότητα τρέχει.

Η πολιτική κρίση που μόλις ξέσπασε στην Γαλλία, με την παραίτηση της κυβέρνησης και με ευθεία αμφισβήτηση της σκληρής οικονομικής πολιτικής από τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, είναι “χοντρό” σημάδι του αδιέξοδου στο οποίο οδηγεί ο δρόμος της μονόπλευρης και άδικης λιτότητας.

Από την άλλη μεριά, η μεγάλη άνοδος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως η κοινωνία, αλλού δειλά και αλλού σαφέστερα, κινητοποιείται. Η μεγάλη επιτυχία του “Podemos” στην Ισπανία είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Φυσικά χρειάζεται ακόμη πολλούς αγώνες και πολυεπίπεδη παρέμβαση για να ανακτήσει η Ευρώπη μία πολιτική ανάπτυξης, καθώς και το κοινωνικό και δημοκρατικό της πρόσωπο».

- Η άνοδος των απομονωτιστών στη Βρετανία, της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, η απαγόρευση λειτουργίας κομμουνιστικών κομμάτων ή χρήσης συμβόλων τους -ακόμα και σε χώρες της Ε.Ε.- τι πιστεύετε ότι προοιωνίζεται για το μέλλον της Ευρώπης;

«Η κρίση που προκαλεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική, διευκολύνει την άνοδο της Ακρας Δεξιάς. Οσο αργεί να τεθεί στο τραπέζι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για γενναία αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, με ταυτόχρονο ουσιαστικό έλεγχο του “τοξικού” χρηματοπιστωτικού τομέα, τόσο περισσότερα κοινωνικά στρώματα σπρώχνονται, στην απόγνωσή τους, στην αγκαλιά των κηρυγμάτων μίσους και απομονωτισμού των ακροδεξιών και των νεοναζί.

Εμείς σαν αριστεροί, βρισκόμαστε απέναντι σε αυτές τις λογικές και τις πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θέλουμε μια Ευρώπη ανοιχτή, δημοκρατική, αλληλέγγυα, χτισμένη γύρω από τους πολίτες της και αγωνιζόμαστε κατά μέτωπο, εναντίον αυτής της ιστορικής οπισθοδρόμησης».

- Ως αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τι πιστεύετε ότι πρέπει να διακρίνει τον συγκεκριμένο θεσμό -που, θα πρέπει να ομολογήσουμε, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δυσκίνητος σε συνθήκες κρίσεων;

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναβαθμιστεί και δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί πια. Το είδαμε να επιβάλλει να εισακουστεί η ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών στην διαδικασία επιλογής του προέδρου της Κομισιόν και να εμποδίζει συναλλαγές “κάτω από το τραπέζι” μεταξύ των ηγετών. Το Κοινοβούλιο οφείλει να φέρει την φωνή των πολιτών στην κορυφή, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Προσωπικά, ως αντιπρόεδρος, έχω δεσμευτεί να φέρω στο προσκήνιο την σωτηρία της “χαμένης γενιάς”, των νέων που πλήττονται μαζικά από την ανεργία, την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Κοινοβουλίου και τον τερματισμό της δράσης του παρασκηνίου και φυσικά το ευρωπαϊκό θέμα του χρέους, που πρέπει να λυθεί με γενναίες αποφάσεις.

Η διαρκής ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει την σημερινή Ε.Ε.».

- Πώς θα περιγράφατε την κατάσταση της Αριστεράς στην Ευρώπη, γιατί -παρά τις ακραίες πολιτικές λιτότητας- οι λαοί, αλλού παραμένουν “κουμπωμένοι”, αλλού στρέφονται σε υπερσυντηρητικά ή και ακροδεξιά σχήματα;

«Η εφαρμογή του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού έχει προκαλέσει κοινωνική καταστροφή, σε διάφορους βαθμούς, στην ήπειρό μας.

Σε συνθήκες ανέχειας και ανασφάλειας, τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα είναι επιρρεπή στο κήρυγμα μίσους των ακροδεξιών και νεοναζί, που κατασκευάζει εξιλαστήρια θύματα, με κριτήρια φυλετικά, θρησκευτικά, σεξουαλικά, κλπ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Αριστερά καλείται να αναθερμάνει το ευρωπαϊκό όραμα, δίνοντάς του ένα νέο, ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο. Είναι ο δύσκολος δρόμος. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ στην χώρα μας, όσο και τα άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα, οφείλουν να επεξεργαστούν σαφή, πειστικά και εφαρμόσιμα προγράμματα για να αλλάξει “ρότα” η Ε.Ε. Πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα μας.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επικεντρωθεί στην προβολή του δικού του προγράμματος και πολιτικής, ως εναλλακτικής λύσης. Αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι πιο συγκεκριμένες θέσεις, που να εξειδικεύουν τις ήδη υπάρχουσες συλλογικές μας αποφάσεις, χρονοδιάγραμμα, στόχους, σχέδιο, προτεραιότητες, ιεραρχήσεις. Ηδη βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται 38 αναλυτικά προγραμματικά κείμενα για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καθώς και ένα συνολικό εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα, με προτεραιότητες και αιχμές. Τα κείμενα αυτά είναι η βάση για την εσωκομματική και τη δημόσια διαβούλευση. Αλλωστε, η προγραμματική δουλειά είναι μια διαρκής, δυναμική διαδικασία εμβάθυνσης και εξειδίκευσης.

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα οφείλει να είναι μεστό, συγκεκριμένο και πειστικό. Είναι το σημείο κλειδί μαζί με τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για να μετατραπεί η καθαρή πρωτιά, σε "αέρα νίκης". Ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη».Το μήνυμα των ευρωεκλογών

- Ερχόμενοι σε θέματα που αφορούν την εσωτερική ελληνική πραγματικότητα, βλέπουμε τα μνημονιακά μέτρα να συνεχίζονται και να εντείνονται. Τελικά, το όποιο «μήνυμα» από τις ευρωεκλογές πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων;

«Η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα πόσο σέβεται την Δημοκρατία και την λαϊκή βούληση.

Ο πρωθυπουργός είναι μονίμως απών από την Βουλή και τα σκληρότερα μνημονιακά μέτρα πέρασαν, είτε ως κατεπείγοντα, είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πολλά δε “δωράκια” προς τους διαπλεκόμενους υποστηρικτές της κυβέρνησης πέρασαν “νύχτα”, με εκπρόθεσμες τροπολογίες, σε άσχετα νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παίρνουν μηνύματα και εντολές μόνο από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά μας στον ΣΥΡΙΖΑ, εργαζόμενοι αδιάλειπτα για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, επιδιώκοντας συνοχή, σαφήνεια λόγου και δράσης και εξωστρέφεια, μπορούμε να στείλουμε, μαζί με τους πολίτες, ένα τελικό μήνυμα αποχώρησης μιας κακής κυβέρνησης και μιας καταστροφικής πολιτικής».

- Κρίσιμα ζητήματα, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο αιγιαλός, προωθούνται προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής. Θεωρείτε ότι υπήρξε εσκεμμένα η πρακτική αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης και πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Προφανώς πρόκειται για σαφή κυβερνητική επιλογή να “περάσουν” με ανώδυνο τρόπο και με “επιλεγμένη” σύνθεση θερινών τμημάτων, πολύ σοβαρά θέματα, ώστε να αποφευχθεί η κανονική διαδικασία και η δημοσιότητα.

Ευαίσθητα θέματα, που αφορούν από το περιβάλλον και την υγεία, έως την ενέργεια και την εθνική ασφάλεια, περνούν “εν μία νυκτί”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την θεσμική του θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλίτευσε τις μεθοδεύσεις και αντέδρασε με όσες δυνάμεις του δίνει το Σύνταγμα και ο νόμος. Εάν ο λαός δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να κυβερνήσει, θα προχωρήσει, με σχέδιο και σταδιακά, στην ανάκτηση των δημοσίων αγαθών που ξεπουλά η κυβέρνηση και που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας».

- Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε επαφές και συζητήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών χώρων, του κεντροαριστερού χώρου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας σε βάθος χρόνου ή επιχειρείται -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι- η σύμπηξη ενός προσωρινού μετώπου, εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή, αφού ο λαός επιλέξει ποια κυβέρνηση και ποια πολιτική θέλει.

Οσον αφορά στις συνεργασίες, στον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουμε ευρύτερα ανοίγματα και συνεργασίες και πριν και μετά τις εκλογές, με μία προϋπόθεση: Την συμφωνία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογίζοντας και την αξιοπιστία των προσώπων, ιδιαίτερα στα θέματα της προσωπικής τους εντιμότητας».

 

«Εθνικές εκλογές το αργότερο αρχές 2015»

- Πριν ένα μήνα περίπου, σε ραδιοφωνική σας συνέντευξη, είχατε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2015, χωρίς να αποκλείετε και το ενδεχόμενο διεξαγωγής τους ακόμη και φέτος το φθινόπωρο. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια εκτίμηση;

«Ναι. Η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, όπως αποδεικνύουν και τα απεγνωσμένα “προσκλητήρια” που απευθύνονται σε Καμμένο και Καρατζαφέρη.

Αν συνεχίσουν την ίδια πολιτική, θα ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους. Πιθανότατα να επιλεγεί μία καθαρή ήττα αυτή την περίοδο, από μια συντριβή αν καθυστερήσουν οι εκλογές».

- Η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών στη χώρα μας, λίγο πριν τις ευρωκλογές, θα λέγατε ότι διευρύνει τη δυνατότητα έκφρασης του κόσμου;

«Καλοδεχούμενοι οι νέοι σχηματισμοί, αλλά θα πρέπει να φέρνουν και νέες ιδέες στις αποσκευές τους.

Εκτιμώ, ωστόσο, ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, το κλίμα θα γίνεται όλο και περισσότερο πολωτικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, διότι ουσιαστικά οι ψηφοφόροι θα έχουν δύο βασικές επιλογές:

Είτε να νομιμοποιηθούν και να παγιωθούν οι πολιτικές των μνημονίων, με μόνιμη και θεσμοποιημένη μονόπλευρη λιτότητα, χαμηλές αμοιβές, χωρίς καμία συνδικαλιστική κάλυψη και προστασία από την απόλυση και την εργοδοτική αυθαιρεσία, χωρίς καν το δικαίωμα της απεργίας και χωρίς αρωγή από το κοινωνικό κράτος, είτε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάκτηση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εκθεμελίωση των αιτιών που μας έφεραν ώς εδώ».

- Η “γειτονιά” μας έχει αρχίσει να θερμαίνεται επικίνδυνα -εμφύλιοι στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία, εκατόμβες στη Γάζα από το σφυροκόπημα του Ισραήλ. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε ένα διεθνές περιβάλλον που ολοένα επιδεινώνεται;

«Το συμφέρον της Ελλάδας είναι με την ειρήνη, την Δημοκρατία και την σταθερότητα, όχι με την βία και την καλλιέργεια του μίσους. Πάγια θέση της πρέπει να είναι να αφήνονται ελεύθεροι οι λαοί να αποφασίζουν για την πορεία τους.

Η Ελλάδα πρέπει να εργάζεται για μία Ευρώπη δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και συνεννόησης, που να είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής της.

Δυστυχώς, η εμπλοκή της Ευρώπης κυρίως στην ουκρανική κρίση, την κατέστησε μέρος του προβλήματος. Η Ελλάδα και μπορεί και πρέπει να διαχωρίζει την θέση της, όπου το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».