Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 13:18

Δημητρούλιας κατά Νίκα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Για «πολιτιστική μικροπολιτική» κατηγορεί το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Δημητρούλιας σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη που δόθηκε στην Αθήνα για την προβολή της διεκδίκησης, από την Καλαμάτα, του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανακοίνωση, την οποία επιγράφει «Η πολιτιστική μικροπολιτική του δημάρχου» ο Γ. Δημητρούλιας -δημοτικός σύμβουλος με την "Ελληνική Δράση για την Καλαμάτα"- αναφέρει τα εξής:

«Την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας παρουσίασαν στις 23 Ιουνίου ο δήμαρχος, μαζί με στελέχη του γραφείου "Καλαμάτα 21", στην Αθήνα. Εκεί ο δήμαρχός μας, κεντρική φυσιογνωμία της εκδήλωσης, αφού καθόταν στο κέντρο του πάνελ, αφού πήρε πρώτος το λόγο, μας πληροφόρησε το αυτονόητο, δηλαδή ότι η πόλη μας το 2021 γιορτάζει 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21. Τώρα, όλα τα άλλα, περί επιρροής του Διαφωτισμού τότε, δείχνει δυστυχώς ότι έχει άγνοια της ιστορίας. Ακόμα μας είπε, ψευδώς, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πορεύεται ενωμένο, αφού η λαϊκή αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως δεν συμμετέχει, γιατί υπάρχουν τα αποτελέσματα ανάλογων επιχειρημάτων που ήταν αρνητικά, όπως της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίστηκε ως μεγάλο σκάνδαλο και ωφελήθηκαν καλλιτεχνικά γραφεία και ημέτεροι. Κατόπιν, το λόγο πήρε ο επικεφαλής του γραφείου "Καλαμάτα 21" που, ανάμεσα στα άλλα, μας πληροφόρησε, ψευδώς, ότι συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα, αφού αυτό, αν το κάνει, γίνεται επιλεκτικά. Καλός ο δωρεάν εθελοντισμός των πολιτών, αλλά καλά και τα 250 χιλιάρικα που θα μας κοστίσει η προετοιμασία, εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Μας πήρανε χαμπάρι ότι έχουμε "περίσσευμα αλληλεγγύης" και "πλακώσανε και οι…". Τρίτη ομιλήτρια ήταν η κυρία Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του "Καλαμάτα 21". Μίλησε για την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας, η οποία είναι το σύνθημα "KalamataRising", δηλαδή η Καλαμάτα που ανέρχεται, που εγείρεται, που κινητοποιείται -και αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται κοντά με την Επανάσταση του '21. Μας ενημέρωσε, ατυχέστατα, γιατί μάλλον δεν την ήξερε την πόλη μας πριν τους σεισμούς, ότι το ίδιο έκανε η Καλαμάτα μετά το '86. Την ενημερώνουμε ότι μετά το 1986 η Καλαμάτα έγινε ο παράδεισος των εργολάβων, οι οποίοι κόντεψαν να τσιμεντάρουν μέχρι και τη θάλασσα. Από εκεί και πέρα, η ομιλία της ήταν ένας αχταρμάς από αράδιασμα πολιτιστικών φορέων, ανάμεσά τους και ιδιωτικοί, που βλέπουν το δημοτικό ταμείο σαν θάλασσα που δεν πέφτει μέσα όποιος δεν ξέρει να κολυμπάει, όπως έλεγε πριν από 120 χρόνια ο Σουρής.

Η "Ελληνική Δράση" ξεκίνησε σαν ένας πολιτιστικός σύλλογος, με κύριο σκοπό την επανελλήνιση του τόπου μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ερευνά και μελετά τον τοπικό πολιτισμό και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Με χαρά είδαμε την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, γι’ αυτό αναλάβαμε συγκεκριμένες ενέργειες, με αποκορύφωμα την εκδήλωση στο "Rex" στις 14 Μαρτίου 2015. Μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι παρευρέθησαν, από όλο το πρωτόκολλο των επισήμων που είχαν προσκληθεί, γιατί ο "αυτοκράτωρ" δήμαρχος της πόλης μας αποφάσισε ότι ουδείς πρέπει να συμμετάσχει σε εκδήλωση άλλης παράταξης, ενώ η εκδήλωση έγινε όχι για το καλό μόνο μιας μερίδας δημοτών, αλλά για το καλό της Καλαμάτας. Σε αυτήν την εκδήλωση έλαβαν μέρος δύο καθηγητές πανεπιστημίου, ο κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, οι οποίοι μίλησαν για την ιστορία της περιοχής μας και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και ο γνωστός  δημοσιογράφος Χρίστος Κοτσωνής, ο οποίος ανέπτυξε την ξεχωριστή ταυτότητα της Μάνης και τη σχέση της με την Καλαμάτα. Τις τοποθετήσεις όλων τις έχουμε εκδώσει σε ένα καλαίσθητο βιβλίο, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε όλα τα περίπτερα, την επιμέλεια του οποίου έχει κάνει ο Κ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος, σε τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμά του, μου έγραψε μεταξύ άλλων: "Ευχαρίστως και αφιλοκερδώς ανέλαβα την επιμέλεια, λόγω της αγάπης μου στον Μοριά γενικώς και στην όλη περιοχή της Καλαμάτας ιδιαιτέρως. Εάν χρειαστεί η βοήθειά μου και πάλι, πείτε το μου"».