Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 08:39

Συγκέντρωση για το “Ναι” αύριο στην Καλαμάτα

Τις δυνάμεις τους υπέρ του "Ναι" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ ενώνουν στη Μεσσηνία η Ν.Δ., το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Rex", εκπρόσωποί τους - τοπικά στελέχη επιχειρηματολόγησαν υπέρ του "Ναι", καλώντας τον κόσμο να το ψηφίσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, και κάλεσαν τους Μεσσήνιους να παραστούν στην αυριανή συγκέντρωση υπέρ του "Ναι" και του "Μένουμε Ευρώπη", στις 7.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, πρόεδρος της ΝΟΔΕ, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αδιανόητη πολιτική πράξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Ανέφερε πως ζητάει νομιμοποίηση για να οδηγήσει τη χώρα σε σύγκρουση με την Ευρώπη και το ευρώ, ενώ τόνισε ότι «το διακύβευμα δεν είναι τα μέτρα, αλλά το αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και το ευρώ». Και εκτίμησε πως ο άλλος δρόμος, εκτός Ευρώπης, θα είναι καταστροφικός.

Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, μεταξύ άλλων, "Ναι" στη διασφάλιση των καταθέσεων και στο άνοιγμα των τραπεζών, "Ναι" στην απρόσκοπτη παροχή μισθών και συντάξεων, στο ΕΣΠΑ, στις επιδοτήσεις των αγροτών και στο έκτακτο πακέτο Γιούνκερ των 30 δισ. ευρώ, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και να διαφυλάξουμε τον βασικό της πυλώνα ανάπτυξης, τον τουρισμό.

Ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι «είναι μάχη για το αύριο της χώρας, πάνω από κόμματα, βάζοντας τις κομματικές ταμπέλες στην άκρη».

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Γιαννακέας, επεσήμανε ότι «είναι σημαία μας το "Μένουμε Ευρώπη". Εχουμε πτωχεύσει και περιμένουμε την τελική πράξη, τη χρεοκοπία». Προέτρεψε «όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη» και παρατήρησε πως «μόνο το "Ναι" μπορεί να μας σώσει από τη χρεοκοπία. Εξέφρασε τέλος την πίστη του ότι η πλειοψηφία του λαού θα ταχθεί με το σύνθημα "Μένουμε Ευρώπη".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος κατηγόρησε αφενός τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως επιχειρεί να αποποιηθεί την ευθύνη του να βυθιστεί το καράβι, και αφετέρου όλη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταθέσει πακέτο μέτρων 8 δισ. ευρώ, υφεσιακό και λιτότητας. Είπε ότι «δεν υπήρχε πρόταση, τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έφυγε από τη διαπραγμάτευση. Σημείωσε δε ότι «το "Ναι" δεν είναι "ναι στα μέτρα", αλλά "ναι στην παραμονή στην Ε.Ε., στο ευρώ και στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας"». 

Ο κ. Πάζιος παραδέχτηκε ότι «και το "Ναι" και το "Οχι" περιλαμβάνουν επώδυνα μέτρα, όμως το "Ναι" είναι ελπίδα και προοπτική».

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μπάμπης Βακαλόπουλος, δήλωσε ότι «θα στηρίξουμε και θα προπαγανδίσουμε το "Ναι"». Είπε πως «θα συμπαραταχθούμε στις πλατείες -παρά τις διαφορές και τις επιφυλάξεις μας- με τον κόσμο του "Μένουμε Ευρώπη", γιατί η κυβέρνηση δεν οδήγησε τη χώρα σε συμφωνία όπως θα θέλαμε και περιμέναμε». Ανέφερε ακόμη ότι «το "Ναι" μαζί με τη ΝΔ είναι πιθανώς για κάποιους ενοχλητικό, αλλά το "Οχι" μαζί με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή είναι αποκρουστικό». Δήλωσε επίσης ότι «θα υπερασπιστούμε την παράδοση του αριστερού ευρωπαϊσμού, όπως την εξέφραζε ο Μ. Παπαγιαννάκης».

Γ.Σ.