Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 14:33

Μαρία Σπυράκη - Ευρωβουλευτής Ν.Δ.: «Από Δευτέρα εθνικός χάρτης συνεννόησης»

Ενας εθνικός χάρτης συνεννόησης που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και θα την βάλει στην κανονικότητα, είναι αυτό που χρειάζεται από Δευτέρα, λέει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη σε συνέντευξή της στην "Ε".

Η κ. Σπυράκη αναφέρεται στις προσδοκίες των Ελλήνων ψηφοφόρων, στην ανόρθωση της οικονομίας, την στάση των Ευρωπαίων ηγετών στο μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που έχει προκύψει και εξηγεί πως η ίδια συνέβαλε να γλιτώσει η Ελλάδα 2,5 δισ. από ίδια συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση μας απήλλαξε και ανέλαβε το σύνολο της χρηματοδότησης.

Τέλος, η δραστήρια ευρωβουλευτής δίνει ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Κυριακής: «Με ευθύνη, ρεαλισμό και συναίνεση θα κρατήσουμε τη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Να φτιάξουμε σύντομα μια κανονική Ελλάδα».

 

Συνέντευξη στο Βασίλη Μπακόπουλο

- Κατά κοινή ομολογία η Ελλάδα διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της. Με σμπαραλιασμένη οικονομία και την κοινωνία… στα κάγκελα, η επομένη των εκλογών είναι ημέρα πολλαπλώς κρίσιμη. Η ευρωπαϊκή σας εμπειρία, σας επιφορτίζει με τον ρόλο να μας πληροφορήσετε τι λένε οι εταίροι για το μέλλον της Ελλάδας.

«Οι εταίροι μας έδειξαν περίτρανα τους προηγούμενους μήνες ότι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Γι' αυτό το λόγο, ακόμη και παρά τις λανθασμένες επιλογές του κ. Τσίπρα -όπως ο ίδιος παραδέχτηκε- στην στελέχωση της διαπραγματευτικής ομάδας, με άτομα όπως ο κ. Βαρουφάκης, όλοι οι ηγέτες προσπάθησαν -και τελικά κατάφεραν- να βρουν λύση για να μείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και στο ευρώ.

Σας θυμίζω τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο, την περασμένη εβδομάδα: ''Το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Εάν αυτή τη φορά οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική''.

Είναι καθήκον μας σε κάθε περίπτωση να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει η συζήτηση για το Grexit στο τραπέζι. Γιατί τότε ο κίνδυνος για τη χώρα μπορεί να μην είναι αντιμετωπίσιμος».

- Τι μπορούμε και τι πρέπει να προσδοκούμε βάσιμα από το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς να διαψευστούμε για μια ακόμα φορά;

«Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα και θα είναι ο κορμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Οι ανάγκες της χώρας απαιτούν την ερχόμενη Δευτέρα να συνταχθεί ένας εθνικός χάρτης συνεννόησης, που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και θα τη βάλει ξανά στην κανονικότητα.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κανένας δεν έχει το μαγικό ραβδί. Για αυτό χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες και να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας».

- Η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θέλει καιρό να ολοκληρωθεί. Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να επιλέξει το νέο μετεκλογικό οικονομικό επιτελείο για να αρχίσει την δύσκολη πορεία προς την ανάπτυξη;

«Για τη Νέα Δημοκρατία, η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Περιθώρια συνεννόησης υπάρχουν. Να προηγηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές για αποκρατικοποιήσεις και άμεση απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, να συμφωνηθούν αλλαγές σε Παιδεία και Υγεία και αν παρουσιάσουμε στους πιστωτές μια τέτοια συμφωνία με αναπτυξιακές αλλαγές, μετά από έξι μήνες μπορούμε να συζητήσουμε ξανά τα δημοσιονομικά.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη με 29% φορολογία στις επιχειρήσεις, 26% φορολόγηση των αγροτών και 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική και συμπληρωματική εκπαίδευση. Με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μπορούμε να βρούμε τα ισοδύναμα μέτρα που θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

- Η δική σας δραστηριότητα στην Ευρώπη για τα ελληνικά ζητήματα σε ποιον κυρίως τομέα εστιάστηκε και τι αποτελέσματα έφερε;

«Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα για το πως νιώθω ότι έχω βάλει ένα πετραδάκι στην εθνική προσπάθεια Ως μόνιμο μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, μόλις πριν από μία εβδομάδα, με παρέμβασή μου κατάφερα να αλλάξει η άποψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την απελευθέρωση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την απλουστευμένη διαδικασία. Τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και επιπλέον η Ελλάδα δεν θα καταβάλει και 2 δισεκατομμύρια εθνική συμμετοχή. Συνολικό κέρδος 2,5 δισεκατομμύρια.

Για την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν για σύντομη διαδικασία θα αρκούσε η διαφοροποίηση μόλις 5 μελών της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή, αρχικά εξέφρασε τη θέση του κόμματός του, να ακολουθηθεί η χρονοβόρα συνήθης διαδικασία, που θα διαρκούσε τουλάχιστον ένα μήνα, ύστερα από παρέμβασή μου το ΕΛΚ άλλαξε θέση. Αντιδράσεις υπήρχαν και από μια σειρά βουλευτών άλλων κομμάτων που προέρχονται από χώρες με οικονομικά προβλήματα.

Τελικά, μετά από ενδελεχή συζήτηση, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής τάχθηκε υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα».

- Τα αθρόα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα από τις ασιατικές χώρες, που όχι μόνο δεν καταλαγιάζουν αλλά οξύνονται, είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη. Πόσο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί έτσι που και οι πρόσφυγες να βρίσκουν νέα εστία και των Ευρωπαίων η ζωή να μην διαταραχθεί;

«Το προσφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. αυτή την περίοδο. Και δυστυχώς οι εταίροι μας δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται, αν και πλέον έχει φτάσει στην πόρτα τους. Επειδή είμαστε ένας λαός που ξέρει από προσφυγιά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ -λίγο αφότου είχε δηλώσει ότι ''η Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πρόσφυγες''- ζήτησα την άμεση αύξηση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των χωρών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, με παράλληλη παρακολούθηση από την Κομισιόν της εφαρμογής του υποχρεωτικού επιμερισμού των ευθυνών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Είπα χαρακτηριστικά: ''Οι Ελληνες ξέρουμε από προσφυγιά. Πρέπει να ξέρουμε όμως και ποιοι είναι εκείνοι που πατούν στο έδαφός μας. Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας. Και οι χώρες υποδοχής πρέπει να ενισχυθούν για αυτό''».

- Η Νέα Δημοκρατία, την οποία εκπροσωπείτε στην Ευρωβουλή, βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιος είναι ο ορίζοντάς της και πόσο μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, μακριά από τις αγκυλώσεις και τις αμαρτίες που την κυνηγούν από το παρελθόν;

«Φυσικά και μπορεί. Η Ν.Δ. είναι ο μόνος χώρος που εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτών που κινούνται από την λεγόμενη παραδοσιακή Δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν κάναμε λάθη ή πως δεν κουβαλάμε αμαρτίες, που έρχονται από την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Ομως, ως άνθρωπος που εντάχθηκε στη Ν.Δ. έχοντας κάνει μια άλλη διαδρομή, πιστεύω βαθιά πως είναι ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός στη χώρα που μπορεί να πετύχει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο κόσμο.

Σας θυμίζω ότι είμαστε εμείς που μπορούμε να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις. Εμείς που μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο Δημόσιο, δίνοντας κίνητρα στους ικανούς και προσοντούχους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να εξελιχτούν και να προσφέρουν.

Είμαστε εμείς που μπορούμε να αλλάξουμε την Παιδεία, όχι μόνο προωθώντας την αριστεία, όπως ήδη κάναμε, αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Είμαστε εμείς που μιλάμε ανοιχτά για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στους αγρότες. Και φυσικά, είμαστε εμείς που ανοίξαμε και πρωταγωνιστήσαμε στην συζήτηση για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που αφαιρεί από τους Ελληνες μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν ξένες γλώσσες και να εισαχθούν στη σχολή που ονειρεύονται. Για όλα αυτά, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε και σύγχρονοι και ανοιχτοί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων».

- Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποτέλεσε την έκπληξη του εκλογικού αγώνα και όχι μόνο. Μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης του κόμματος ή απλά θα εγγυηθεί την ανανέωση; Με αυτόν πρωθυπουργό, η αναδιοργάνωση της χώρας μπορεί να γίνει πιο ήπια και σταθερά ή θα συναντήσει παγίδες;

«Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες αυτή την ώρα ακούν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μιλά για την εθνική στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό δεν είναι μόνο κέρδος για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πρωτίστως κέρδος για την Ελλάδα».

- Η συνεργασία των κομμάτων -και κυρίως των δύο μεγάλων- είναι εκ των ων ουκ άνευ σύμφωνα με την επιθυμία της πλειονότητας των Ελλήνων. Η δική σας άποψη είναι ότι μία τέτοια συνεργασία μπορεί να είναι μακρόπνοη όπως απαιτείται ή οι γνωστές μικροψυχίες θα την οδηγήσουν σε ναυάγιο;

«Αυτό που μπορεί να είναι μακρόπνοο, είναι μια προγραμματική συμφωνία στην βάση της οποίας θα υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες με τους πιστωτές διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Ν.Δ. ανοίγει το δρόμο και όσοι πιστοί προσέλθετε. Μην έχουμε ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να συνεχίσει η Ελλάδα αποθεώνοντας τον κρατισμό και δίνοντας σύνταξη σε 45άρηδες».

- Σε τυχόν πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να ηγηθεί κυβέρνησης συνεργασίας και πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι με βάση την σκληρή γραμμή που ξαναπρεσβεύει;

«Η Ν.Δ. θα είναι πρώτη σε αυτές τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ας φροντίσει να συνετίσει τους συντρόφους του και ας συμφωνήσει με τους 53, που αν και δήλωσαν ''παρών'' κατά την ψήφιση της συμφωνίας φιλοδοξούν να είναι βουλευτές».

- Στον μέσο Ελληνα ψηφοφόρο, που δεν πρόσκειται φανατικά σε κάποιο κόμμα, τι θα του λέγατε να σκεφθεί πριν μπει στο εκλογικό παραβάν;

«Η Ν.Δ. είναι η δύναμη της ευθύνης και της αλήθειας και τους πειραματισμούς τους πληρώσαμε με τα capital control που στοίχισαν 25 δισ. ευρώ επιπλέον στο δάνειο και άλλα τόσα επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία.

Οι Ελληνες ξέρουν ποιοι είπαν την αλήθεια, ποιοι αναγνώρισαν τα λάθη τους και ποιοι μπορούν να συμπεριφερθούν υπεύθυνα».

- Πείτε μας ένα σύνθημα που πρέπει να ενώνει, στην παρούσα φάση, τους Ελληνες και τις Ελληνίδες.

 

«Με ευθύνη, ρεαλισμό και συναίνεση θα κρατήσουμε τη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Να φτιάξουμε σύντομα μια κανονική Ελλάδα».