Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 08:31

Αντικρουόμενες θεωρίες για το λιμάνι Καλαμάτας (βίντεο)

 

Αντίθετη άποψη απ’ αυτή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για το χαρακτήρα του λιμανιού της Καλαμάτας, εξέφρασαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χθες στην ημερίδα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σημείωσαν ότι το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν πρέπει να είναι μόνο τουριστικό, αλλά να έχει πολλαπλή χρήση, να παραμείνει και εμπορευματικό.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Χαρακτηριστικά η Μεσσήνια στην καταγωγή Γεωργία Κρασσακοπούλου διευθύντρια Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου, επεσήμανε ότι “το λιμάνι της Καλαμάτας ανήκει στο δίκτυο διευρωπαϊκών μεταφορών και είναι εθνικής σημασίας”. Εκανε λόγο για κομβική θέση του λιμανιού της Καλαμάτας και σημείωσε πως είναι και πρέπει να παραμείνει πολλαπλής χρήσης, εμπορευματικό και κρουαζιέρας.

Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ενημερώνοντας ότι αυτή είναι θέση όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι “η χρήση πρέπει να είναι και στα δύο σκέλη: και τουριστικό και να μην χάσει την εμπορική του χρήση”. Ζήτησε, επίσης, “να γίνει συζήτηση για το επόμενο σχέδιο, για τα μαγαζιά και την παραλιακή ζώνη”.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε πως “δεν ταξινομούνται τα λιμάνια σε τουριστικά ή μη. Δεν μπορείς να προσδιορίζεις ότι το θέλεις για μια χρήση”. Ανέφερε, ακόμα, ότι “τα λιμάνια της Πελοποννήσου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και στο μεταφορικό προσανατολισμό”, έκανε λόγο για ενδιαφέρον για διαλυτήριο πλοίων στην Πελοπόννησο και ζήτησε η Πελοπόννησος “να μπει σε γιότινγκ τουρισμό της Μεσογείου”.

Νωρίτερα, στο Δημαρχείο, στη συνάντησή του με τον υπουργό Π. Κουρουμπλή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας σημείωσε ότι “το λιμάνι πρέπει να έχει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα (μεγάλα γιοτ) και πως ο δήμος δεν διαφωνεί για είσοδο ιδιωτών με τη διαδικασία ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη του λιμανιού”.

ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κ. Κρασσακοπούλου, εκτός από το λιμάνι της Καλαμάτας εθνικής σημασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι και αυτό της Κορίνθου. Τοπικής σημασίας είναι τα λιμάνια της Πύλου και της Κυπαρισσίας. Μείζονος ενδιαφέροντος είναι τα λιμάνια Γυθείου και Ναυπλίου.

Παρατήρησε ότι για την Κυπαρισσία και τη Μαραθούπολη υπάρχει αίτημα από το δήμο για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τριφυλίας. Για τη Μεθώνη υπάρχει αίτημα να ενταχθεί στο Δ.Λ.Τ. Πύλου - Νέστορος. Κι εξήγησε πως όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, θα πρέπει να καταργηθεί το κρατικό Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας. Ενημέρωσε, επίσης, ότι “ορφανά” είναι τα αλιευτικά καταφύγια Αγίου Ανδρέα, Πεταλιδίου, Νέας Κορώνης και Αγίου Νικολάου και κάλεσε τους δύο δήμους (Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης) να επιλέξουν τη βέλτιστη λύση γι’ αυτά. Ακόμα, αποκάλυψε πως το λιμάνι της Κορώνης που είναι ιστορικό, δεν έχει ούτε φορέα διοίκησης ούτε χερσαία ζώνη και κάλεσε το Δήμο Πύλου – Νέστορος να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο διευθυντής του υπουργείου Αριστοτέλης Παπαδόπολης ενημέρωσε ότι “στη χώρα 16 λιμάνια είναι διεθνούς ενδιαφέροντος, 16 εθνικής σημασίας και 25 μείζονος ενδιαφέροντος, σύνολο 57”. Και ανέφερε πως “υπάρχουν συνολικά 900 σε όλη τη χώρα μαζί με τα τοπικής σημασίας και τις βιομηχανικές λιμενικές εγκαταστάσεις”. Εκτίμησε πως “το μάστερ πλαν δεν είναι πανάκεια, αλλά σημαντικό βοήθημα”, όμως σημείωσε ότι “είναι υποχρεωτικά τα μάστερ πλαν για τα 57 σημαντικά λιμάνια μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019”.

Ο υπουργός Π. Κουρουμπλής, ενημερώνοντας για το νέο θεσμικό πλαίσιο, το νόμο 4504/2017, επεσήμανε ότι λύνει προβλήματα 10ετιών και παρατήρησε πως στόχος είναι “να νομιμοποιήσουμε αυθαίρετες κατασκευές, ώστε τα Λιμενικά Ταμεία να αξιοποιήσουν κοινοτικούς πόρους”. Εκανε λόγο για νομιμοποίηση “ορφανών” λιμανιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των δήμων και δήλωσε πως στηρίζουν τη δημιουργία μάστερ πλαν.

Ο γ.γ. Χρήστος Λαμπρίδης ενημέρωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται σε ΣΔΙΤ για τα λιμάνια που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Είπε πως υπάρχουν 102 φορείς διαχείρισης λιμανιών σε όλη τη χώρα και παρατήρησε ότι “δόθηκαν τα λιμάνια στους δήμους, όχι όμως και τα απαραίτητα εργαλεία. Ο νέος νόμος δίνει τα εργαλεία”. Ακόμα, ανέφερε πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτεί συντήρηση κι επισκευές στα λιμάνια και πληροφόρησε ότι “δόθηκαν 5 εκ. ευρώ, ενώ σε συνεννόηση με τον κ. Χαρίτση θα δοθούν άλλα 7 εκ. ευρώ”.

Η νομική σύμβουλος - ειδική συνεργάτιδα του γ.γ. Ελένη Ευαγγελοπούλου εξήγησε ότι “χωρίς μάστερ πλαν δεν μπορούν να υλοποιηθούν έργα στα λιμάνια”.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στο θαλάσσιο τουρισμό, στα κρουαζιερόπλοια και στα τουριστικά πλοία αναψυχής.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=m-hupYHFQI4}