Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 08:47

Μεγαλόπολη: Κυβερνητικές υποσχέσεις για διασφάλιση θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ

 

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ, αύξηση της ισχύος της μονάδας φυσικού αερίου, απόδοση του λιγνιτικού τέλους ύψους 26 εκ. ευρώ στην αυτοδιοίκηση και ολοκλήρωση του μάστερ πλαν για τη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη υποσχέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Αρκαδία.

Το πρωί ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, στα κέντρα ελέγχου δύο μονάδων του, καθώς και στους χώρους των ορυχείων. Απαντώντας σε διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους, ο κ. Θωμάς επιβεβαίωσε το κλείσιμο των λιγνιτικών ομάδων αλλά είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα στη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη.

Οι συνδικαλιστές μετέφεραν στον υφυπουργό και στον περιφερειάρχη την αντίθεσή τους στη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, ο κ. Νίκας ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνει ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο η Μεγαλόπολη. Ο κ. Νίκας υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 20 εκ. ευρώ για τη δημιουργία αστικού δικτύου φυσικού αερίου σε Τρίπολη και Μεγαλόπολη, και ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση των έργων στις δύο αρκαδικές πόλεις.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης ζήτησε να παραμείνει η Μεγαλόπολη το 2ο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ.

Ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, στην αρχή των δηλώσεών του, είπε ότι το μάστερ πλαν για τη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και θα δοθεί για διαβούλευση στην τοπική κοινωνία και στους φορείς. Ο κ. Θωμάς είπε ότι δεν αρκεί η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ και ότι πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις, για να διασφαλιστούν οι έμμεσες θέσεις στη ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.

Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί η ισχύς της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης μετά την παράδοση των νέων δικτύων και ότι, μεταξύ άλλων, στην Πελοπόννησο θα παράγεται μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος της Κρήτης. Τέλος, είπε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στα λιγνιτικά πεδία της Μεγαλόπολης.

Μεθαύριο Παρασκευή ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας θα μεταβεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχει -από κοινού με τον ομόλογό του Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη- στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.