Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 08:31

Συνεχίζεται ο... χαρτοπόλεμος Βορίδη - Αραχωβίτη για το ελαιόλαδο

 

Συνεχίστηκε και χθες ο πόλεμος ανακοινώσεων για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και του πρώην ομολόγου του Σταύρου Αραχωβίτη.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Συγκεκριμένα χθες ο κ. Βορίδης έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία Σταύρου Αραχωβίτη - Φιλ Χόγκαν, η οποία σύμφωνα με τον νυν υπουργό διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού περί διασφάλισης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 60 εκ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς. "Ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκ. ευρώ για την ανακούφισή τους" δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Αραχωβίτης με επιστολή του υποστηρίζει ότι "εκτός από την επιστολή προς τον πρ. επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan έγινε συνάντηση με όλο το επιτελείο, όπου συζητήθηκαν με τον επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI". Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει: "Ο κ. Βορίδης ομολογεί ότι δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω για τους ελαιοπαραγωγούς, παρά τον δρόμο που του ανοίξαμε και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή".

 

ΒΟΡΙΔΗΣ: "ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ"

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βορίδη: "Σε απάντηση των ισχυρισμών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη ότι δήθεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν από την ΕΕ και τον τότε Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν ποσό ύψους 60 εκ. ευρώ ώστε να αποδοθούν στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντηλλάγησαν με τον κ. Χόγκαν. Από αυτές προκύπτει ότι ο κ. Χόγκαν, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αραχωβίτη στις 17 Ιουνίου του 2019, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει «μία σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών υπό την μορφή μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» και ουδόλως υπό τη μορφή μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Ως εκ τούτου και με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν αβίαστα δύο βασικά συμπεράσματα:

Ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκ. ευρώ για την ανακούφισή τους. Ο κ. Αραχωβίτης, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι επί υπουργίας του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκ. ευρώ για την ανακούφισή τους.

Είναι ντροπή να συνεχίζουν να λένε ψέματα και να εξαπατούν τον αγροτικό κόσμο, παίζοντας με την αγωνία του".

Η επιστολή του κ. Αραχωβίτη προς τον κ. Χόγκαν και η απαντητική του κ. Χόγκαν δημοσιεύονται στο eleftheriaonline.gr

 

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: "Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ"

Αναλυτικά η επιστολή Αραχωβίτη: "Σε απάντηση του νέου δελτίου Τύπου που εξέδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η δική μας απάντηση είναι η εξής:

1. Κατά την προσφιλή του τακτική ο υπουργός ΑΑ&Τ Μ. Βορίδης αποκρύπτει ότι εκτός από την επιστολή προς τον πρ. επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, έγινε συνάντηση με όλο το επιτελείο όπου συζητήθηκαν με τον επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI:

● Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού  702/2014.

● Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013.

● Αλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.

2. Η απάντηση του κ. Hogan δικαιώνει πανηγυρικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τις δικές μου και επαληθεύει τα λεχθέντα από τον πρ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Περιγράφει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συγκεκριμένους τρόπους στήριξης των ελαιοπαραγωγών!

3. Η απάντηση του κ. Hogan ήρθε στις 27/7/2019. Υπουργός τότε ήταν ο ίδιος ο κ. Βορίδης!

4. Ο κ. Βορίδης ομολογεί ότι δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω για τους ελαιοπαραγωγούς, παρά τον δρόμο που του ανοίξαμε και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή.

Παρακαλούμε όλους τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς να διαβάσουν την απάντηση Hogan για να διαπιστώσουν ποιος ανοίγει δρόμους, ποιος ενδιαφέρεται και ποιος, αντίθετα, αδιαφορεί συνειδητά".

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛ ΧΟΓΚΑΝ

Αναλυτικά η επιστολή του επιτρόπου Φιλ Χόγκαν: "Αξιότιμε κύριε Μάκη Βορίδη, αναφέρομαι σε επιστολή που απέστειλε ο προκάτοχός σας κ. Αραχωβίτης σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην αγορά οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη 17 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσουν μια σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Οι δυνατότητες αυτές δεν περιλαμβάνουν τα συνήθη μέσα της αγοράς. Στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην αγορά για τους ελαιοπαραγωγούς. Στην περίπτωση που αποφασίσετε να επανεξετάσετε το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσετε τη στήριξη στους ελαιοκαλλιεργητές, αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη αίτηση τροποποίησης που αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους. Οι αιτήσεις τροποποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένες και να αναφέρουν ιδίως τους λόγους αλλαγής, τις αναμενόμενες επιπτώσεις και τον αντίκτυπο της αλλαγής στους δείκτες.

Επίσης έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εθνικά κονδύλια για την άμβλυνση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μέσω των ακόλουθων επιλογών:

- Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας:

Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) βάσει του κανονισμού (EE) αριθ. 1408/2013 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος που προκύπτει από τη μείωση των τιμών. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας υπόκεινται σε ελάχιστους περιορισμούς και μπορούν να χορηγούνται χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή. Το Φεβρουάριο του 2019 η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει τα ανώτατα όρια ενίσχυσης για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους γεωργούς. Κατά γενικό κανόνα το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί σε μία νέα επιχείρηση για 3 οικονομικά έτη ανέρχεται σε 20.000 ευρώ εντός των ορίων του εθνικού ανώτατου ορίου που αντιστοιχεί στο 1,25% της αξίας της ετήσιας γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο το ανώτατο ποσό ανά ενιαία επιχείρηση μπορεί να αυξηθεί σε 25.000 ευρώ και το εθνικό ανώτατο όριο μπορεί να αυξηθεί στο 1,5% της ετήσιας παραγωγής υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

- Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα:

Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να χορηγούνται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό (Ε.Ε.), αριθμός 702 /2014, για την απαλλαγή κατά κατηγορία ή τις κατευθυνόμενες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και τον δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές για την περίοδο 2014-20 ("οι κατευθυντήριες γραμμές"). Ο κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία επιτρέπει στο κράτος-μέλος να εφαρμόσει την ενίσχυση χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή. Η μόνη απαίτηση είναι ότι το κράτος-μέλος οφείλει να αποστείλει συνοπτικές πληροφορίες στην Επιτροπή τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την εφαρμογή της ενίσχυσης. Ωστόσο τα αντισταθμιστικά μέτρα στο πλαίσιο του εν λόγω κανονισμού ισχύουν μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ενισχύσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να εγκρίνονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχύσεων, οι οποίες προορίζονται για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και δυσμενή καιρικά φαινόμενα, καθώς και για την αντιστάθμιση των ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς. Επιπλέον μπορούν να χορηγούνται κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού.

- Ενίσχυση μπορεί επίσης να χορηγηθεί βάσει των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν τα προσωρινά καθεστώτα στήριξης αναδιάρθρωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιεστικές ανάγκες ρευστότητας λόγω εξαιρετικών και απρόβλεπτων περιστάσεων. Η στήριξη πρέπει να λαμβάνει τη μορφή εγγυήσεων δανείων ή δανείων (με ελάχιστο επιτόκιο) και πρέπει να περιορίζεται στο ποσό που απαιτείται για να εξακολουθήσει ο δικαιούχος να ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες για 18 μήνες. Το αργότερο έξι μήνες μετά την εκταμίευση, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν ένα απλουστευμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα προσδιορίζει τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο δικαιούχος για την αποκατάσταση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

Στο πλαίσιο της προώθησης οι Ελληνες ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση τόσο για τα απλά προγράμματα προώθησης όσο και για τα "πολυπρογράμματα" προώθησης με στόχο τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και της ζήτησης για ελαιόλαδο, τόσο στην εγχώρια όσο και σε εξωτερικές αγορές. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2020 θα εγκριθεί το φθινόπωρο του 2019· τον Ιανουάριο του 2020 θα δημοσιευτούν οι προκηρύξεις για την υποβολή προτάσεων. Οι εμπορικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι οργανώσεις παραγωγών και οι φορείς γεωργικών προϊόντων διατροφής καλούνται να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την άνοιξη του 2020. Οι υπηρεσίες μου θα αξιολογήσουν τις προτάσεις και θα ανακοινώσουν τους δικαιούχους το φθινόπωρο του 2020.

Στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων τα κράτη-μέλη μπορούν να χορηγούν προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη υπέρ του τομέα του ελαιολάδου. Ωστόσο η προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαρθρωτικών δυσκολιών των σχετικών τομέων, υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που εμφανίζεται άπαξ. Σε περίπτωση που ο τομέας του ελαιολάδου πληροί τις προϋποθέσεις αυτές στην Ελλάδα η χρήση του ΠΣΣ θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή προς εξέταση. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1/1/2020 το νωρίτερο (η κοινοποίηση πρέπει να υποβληθεί έως την 1/8/2019).

Τέλος όσον αφορά τα προγράμματα για τη στήριξη του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών θα μπορούσατε να συζητήσετε με τους δικαιούχους παραγωγούς και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις τη δυνατότητα να επιφέρουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα εργασίας τους, με σκοπό την εφαρμογή μέτρων με μεγαλύτερη έμφαση στους γεωργούς. Θα μπορούσαν να εξεταστούν επενδυτικά μέτρα, μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού ή μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής του ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών. Οι δικαιούχοι οργανισμοί μπορούν να ζητήσουν αλλαγές του προγράμματος στην αρμόδια αρχή το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται του έτους εφαρμογής. Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου και οι υπηρεσίες σας καλούνται να μας ενημερώσουν πλήρως για τις σχετικές εξελίξεις στην Ελλάδα".