Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 22:09

To Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας εγκαινίασε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Στύλιος (βίντεο)

 

Στην έναρξη λειτουργίας του νέου υποκαταστήματος Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου παραβρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

“Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, μειώνοντας ταλαιπωρία και γλιτώνοντας περιττά έξοδα και οι επαγγελματίες θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο”, δήλωσε ο υφυπουργός και παρατήρησε πως “έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τόπο μας”.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ ακολούθησε σύσκεψη παρουσία των βουλευτών Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, του δημάρχου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, του προέδρου του Κτηματολογίου καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη και αντιδημάρχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η πρόταση - διεκδίκηση της δημοτικής αρχής για ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στο έργο “Σχεδιασμός, υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών”, μέσα από την επέκταση του οικονομικού αντικειμένου του, με στόχο να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας. Πρόκειται για έργο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου πολεοδομικών αδειών, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών απεικόνισης δομημένων επιφανειών και μητρώου κτηρίων και θα διαλειτουργεί με το σύστημα ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων του ΤΕΕ για την άντληση και προβολή των στοιχείων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα όπως η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο κοινόχρηστων χώρων, δρόμων, σχολείων του δήμου που εμφανίζονται στην κυριότητα είτε του Δημοσίου, είτε ως αγνώστου ιδιοκτήτη, προκειμένου να υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις και αλλαγές, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τη λειτουργία και το σχεδιασμό του δήμου στους τομείς αρμοδιότητας του υφυπουργού.

“ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ”

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε: “Ο υπουργός βρίσκεται εδώ με την ευκαιρία των εγκαινίων του υποκαταστήματος Καλαμάτας του Κτηματολογίου, ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας και θα διευκολύνει και τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα. Εμείς με την ευκαιρία της παρουσίας του, θέσαμε στον υπουργό όλα τα ζητήματα του δήμου μας, την ψηφιακή εξέλιξή του και τα βήματα που κάναμε εν μέσω υγειονομικής κρίσης και είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα”.

Ο υφυπουργός Γ. Στύλιος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την υποδοχή και τη συνεργασία, παρατήρησε: “Ενα ακόμα υποκατάστημα, το 20ό στη σειρά παρέχουμε σήμερα στους πολίτες. Πλέον όσοι εξυπηρετούνταν από τα Υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα που θα λειτουργεί στην Καλαμάτα. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες μειώνοντας ταλαιπωρία και γλιτώνοντας περιττά έξοδα και οι επαγγελματίες θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο. Ετσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τόπο μας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και εγώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Κτηματολογίου και τους εργαζόμενους που εργάστηκαν να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Να ευχηθώ στη νέα αναπληρώτρια προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου και στους εργαζόμενους του Γραφείου στην Καλαμάτα καλή θητεία. 123.000 δικαιώματα εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κατάστημα, περίπου κάθε χρόνο 3.000-3.500 χιλιάδες συναλλαγές πραγματοποιούνται και πλέον ένα καλό εργαλείο είναι στη διάθεση των πολιτών”.

Ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δ. Σταθάκης δήλωσε: “Ενα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της τελικής δομής του Κτηματολογίου. Καλή δύναμη σε όλους”.

Ο βουλευτής Μίλτ. Χρυσομάλλης παρατήρησε: “Μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές σήμερα είναι ακόμα πιο ευχαριστημένοι, διότι όσο απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται τα πράγματα, τόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή όλων και του πιθανού επενδυτή. Και όσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή του υποψηφίου επενδυτή, τόσο καλύτερο για τη χώρα, την οικονομία, για τους συμπολίτες μας”.

Ο βουλευτής Περ. Μαντάς δήλωσε: “Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας. Ο υφυπουργός εκπροσωπεί ένα υπουργείο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Για τη δουλειά, την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει αυτούς τους 15 μήνες. Εχει δείξει ότι η Ελλάδα πραγματικά μπορεί, όταν θέλει να κάνει θαύματα”.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δ. Γιαννημάρας είπε: “Κουβεντιάσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν το δήμο μας. Βρήκα πλήρη ανταπόκριση και θέλω να τον ευχαριστήσω και να ευχηθώ στο υπουργείο ολοκλήρωση του έργου του”.

* Κατά την επίσκεψη στο υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου η διευθύντρια Ευσταθία Στεφανέα παρατήρησε ότι με τη βοήθεια του υπουργείου θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στην τιμή που της έγινε και στην εμπιστοσύνη που της έδειξαν.