Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 09:02

Οχι του υπουργείου Πολιτισμού στα σχέδια για πλατεία Φιλιατρών

 

Όχι είπε το υπουργείο Πολιτισμού στα σχέδια του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών.

Το Τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε τη μη έγκριση της μελέτης «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατείας Καποδιστρίου)».

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση θα πρέπει «να κατατεθεί νέα μελέτη στην υπηρεσία μας, η οποία θα στοχεύει στη διαφύλαξη της ιστορικότητας της πλατείας, θα δημιουργεί αρμονικό περιβάλλον με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία αλλά και θα διασφαλίζει τη γεωμετρία της κάτοψης της πλατείας και τον περιβάλλοντα χώρο της». Ακόμα επισημαίνονται τα σημεία για τα οποία απορρίπτεται η συγκεκριμένη μελέτη: «Ειδικότερα, η πρόταση της μελέτης σχετικά με:

1. Τη μετακίνηση των αγαλμάτων, προτομών και της μαρμάρινης βρύσης, σε ένα τμήμα της (θεματικό πάρκο),

2. τη διαφοροποίηση της δαπεδόστρωσης σε υλικά και αποχρώσεις,

3. τη δημιουργία οδεύσεων με ασύμμετρη διάταξη, ως προς κάποιο άξονα ή το σιντριβάνι,

4. την κατασκευή νέου ενδοδαπέδιου σιντριβανιού,

5. την κοπή των υπαρχόντων δένδρων (εκτός των ιστορικών ευκαλύπτων και δύο μεγάλων δένδρων στην παιδική χαρά) και φύτευση νέων ενός είδους -ροδίτικος φίκος δύο μεγεθών,

6. τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δενδροφύτευσης στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο «Γ. Σπέτζα» (νότια πλευρά της πλατείας), απορρίπτεται καθώς διαταράσσεται η ιστορικότητα της πλατείας και δεν αναδεικνύονται τα πέριξ αυτής νεώότερα μνημεία.

Η πρόταση της μελέτης σχετικά με το βορειοανατολικό τμήμα της Πλατείας Καποδιστρίου, όπου χωροθετούνται τα ιστορικά διατηρητέα κτήρια του Δημαρχείου, το μνημείο - ρολόι και ο περιβάλλων χώρος τους, που ορίζεται από μία ορθογωνικής κάτοψης πλατεία χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα, από δύο κάθετους άξονες όδευσης συμμετρικούς ως προς το κέντρο (χαρακτηριστική οργάνωση χώρου πλατείας), θα πρέπει να μελετηθεί σαν ενιαίο σύνολο σύνδεσης της Πλατείας Καποδιστρίου και του Δημαρχείου και να μην διαταραχθεί η γεωμετρία και ο σχεδιασμός της. Ο Δήμος Τριφυλίας δύναται να υποβάλει νέα πρόταση μελέτης επί του θέματος στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ».

Κ.Μπ.