Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 09:21

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το εργοστάσιο στην Παλαιόχουνη: “Έργο Νίκα η μονάδα για τα απορρίμματα” (βίντεο)

«Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν. Η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει, πλέον, ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών αυτής της όμορφης Περιφέρειας.» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της κεντρικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

Ο κ Μητσοτάκης πίστωσε το έργο στον Περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα λέγοντας « Επισφράγισε τη θητεία του με την επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος, το οποίο ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες την περιοχή» . Ο περιφερειάρχης

Παναγιώτης Νίκας αφού ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για το έργο, αναγνώρισε την συμβολή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και ευχήθηκε στο νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό να συνεχίσει το έργο και να προφέρει στον τόπο περισσότερα από όσα προσφέραν οι προκάτοχοι του.

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Περιστέρης είπε ότι το έργο ξεκίνησε το το 2021 και εντός δύο ετών παραδόθηκε, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για την πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη ΜΔΑ.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Αγραφιώτης είπε μεταξύ άλλων ότι η μονάδα απαλλάσσει το υπέδαφος της Πελοποννήσου  από τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρά απόβλητα το χρόνο και ότι ήδη γίνονται εξαγωγές ανακυκλώσιμων σε Ισπανία και Γερμανία. Ο κ. Αγραφιώτης είπε ότι το κόστος διαχείρισης θα μειωθεί όταν ολοκληρωθούν οι σταθμοί μεταφόρτωσης.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υπουργός περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς  και Κώστας Βλάσης, ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πολλοί δήμαρχοι της Πελοποννήσου, αντιπεριφερειάρχες και  αντίδημαρχοι.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΈΡΗ

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Περιστέρης είπε στο σύντομο χαιρετισμό του «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό που μας τίμησε σήμερα με την παρουσία του. εν θα κάνω τις άλλες προσφωνήσεις για να μην καταναλώνω χρόνο.  Ευχαριστούμε πάρα πολύ για  την παρουσία σας. Θα πω δύο πράγματα μόνο ότι το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 και ξεκίνησε για λόγους που δεν είναι του παρόντος το 2021 και εντός δυο ετών νομίζω ότι παραδίνουμε μια επένδυση που είναι πιο σύγχρονη, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η Πελοπόννησος λοιπόν, αποκτά την πιο ολοκληρωμένη, σύγχρονη και Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πολλές ευχαριστίες στην Περιφέρεια για τη συνεργασία που έλυσε διάφορα προβλήματα που προφανώς υπήρχαν σε αυτή τη επένδυση. Ελπίζω να έχουμε την ίδια συνεργασία και είμαστε βέβαιοι για αυτό, με τη νέα ηγεσία της Περιφέρειας»

 

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ: «ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ,  ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Αγραφιώτης είπε: «Σας καλωσορίζουμε στην πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας και μία από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Ξεκινώ από αυτό, την πιο σύγχρονη μονάδας, μιας και κατά την εξαετή «διαβούλευση» που ακολούθησε την κατακύρωση του έργου το 20114 στην εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή, ακούσαμε πολλές απόψεις. Υπήρχαν διαμάχες, αντιδράσεις για το οποίο είναι κάθε φορά  το καλύτερο.  Υπήρχε πάντα κάτι καλύτερο που καθυστερούσε το καλό. Σήμερα θέλουμε να  σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν κάναμε το καλό,  κάναμε το καλύτερο.

Τα αποτελέσματα του καλύτερο: Στους λίγους μήνες της λειτουργίας της η μονάδα κατάφερε να λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις. Κάθε μήνα και ένα καινούργιο ρεκόρ απόδοσης και βελτιώνει όλους τους συμβατικούς δείκτες που υπάρχουν στη σύμβαση . Λιγότερο υπόλειμμα, μεγαλύτερη ανακύκλωση περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Άρα καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών, τον τουρισμό, την γεωργία. Για αυτό το τελευταίο, την γεωργία, θέλουμε να σημειώσουμε ότι η μονάδα αυτή απαλλάσσει το υπέδαφος της Πελοποννήσου  από τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρά απόβλητα το χρόνο. Τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται επεξεργάζονται στο βιολογικό καθαρισμό της μονάδας και ανακυκλώνονται στο εσωτερικό για  τις λειτουργίες της μονάδες. Τέλος, η μονάδα παράγει διπλάσια πράσινη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει,

Η χρήση της τεχνολογίας αιχμής καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερος κόστος από όλα τα υπόλοιπα της χώρας. Κόστους που  θα γίνει ακόμα χαμηλότερο από τη λειτουργία του  Πράσινου Ταμείου και έτι περαιτέρω θα μειωθεί όταν ολοκληρωθεί το δίκτυο των σταθμών μεταφόρτωσης . Όπως γνωρίζετε σε όλες τις ΣΔΙΤ η ευθύνη και κατά συνέπεια, χωρίς προδιάθεση των δευτερογενών προϊόντων, ενέργεια ανακυκλώσιμα,  δευτερογενές καύσιμο ανήκει στον ανάδοχο. Η μονάδα καταφέρνει να έχει ήδη πολλές εξαγωγές των δευτερογενών της προϊόντων στο εξωτερικό. Η χάρη μας την περασμένη εβδομάδα έφτασε στην Πορτογαλία. Και χθες κάναμε εξαγωγή ανακυκλώσιμων στην Γερμανία. Τι σημαίνει αυτό;  Σημαίνει ότι η μονάδα καταφέρνει να έχει επιπλέον έσοδα, τα έσοδα αυτά να τροφοδοτούν το Πράσινο Ταμείο, άρα μείωση του ποσού που πληρώνει το ταμείο μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι τα απορρίμματα επεξεργασμένα οδηγούνται για ταφή στους ΧΥΤΑ.  . Κυρίες και κύριοι η συγκεκριμένη μονάδα, αυτή που είμαστε σήμερα εδώ, αντιμετωπίζει με επιτυχία περισσότερο από το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καλύπτει δηλαδή τους νομούς της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αργολίδας.

Η μεταφορά από την Αργολίδα και την Κορινθία  γίνεται από τους σταθμούς μεταφόρτωσης που ήδη λειτουργούν από την εταιρεία μας. Και η μεταφορά του εδώ γίνεται με ιδιόκτητα κοντέινερ  της εταιρίας μας στο πλαίσιο της σύμβασης. 

Θεωρούμε ότι μέσα στο 2024 θα έχουν λειτουργήσει και οι δυο άλλες  μονάδες, η μονάδα της Λακωνίας, η μονάδα της Μεσσηνίας που σήμερα λειτουργούν  σε μεταβατική περίοδο. Το πρώτο συμπέρασμα, επομένως είναι ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που λειτουργούν όλες οι μονάδες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 100% των απορριμμάτων της Περιφέρειας υφίσταται  μια σωστή διαχείριση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον τη γεωργία, τον τουρισμό Στους λίγους μήνες λειτουργίας της η  μονάδα κατάφερε να διαχειριστεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τις συμβατικές. Άρα του δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι φαραωνικό το έργο,  όπου κάποιοι λέγανε όλα αυτά τα χρόνια.

Φαραωνικό είναι το πρόβλημα το οποίο λύθηκε πλέον με αυτό το έργο. Θα ήθελα να τελειώσω σε ένα λεπτό με τρεις βασικές επισημάνσεις:

α) Το έργο κινητοποίησε περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός. Δημιούργησε περίπου 300 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής του και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας τώρα στην φάση λειτουργίας.

β) Ο  Έλληνας μηχανικός, ο οποίος σχεδίασε τη μονάδα, παρότι το έργο χρησιμοποιεί την αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που εγκαινιάσατε πριν κάποια χρόνια στα Ιωάννινα, το έργο αυτό είναι πολύ βελτιωμένο από τον Έλληνα μηχανικό και πολύ πιο παραγωγικό.

γ) Είναι η ελληνική προστιθέμενη αξία, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αυξήθηκε και αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι πολλοί υπεργολάβοι μας που πήραν μέρος στην κατασκευή αυτού έργου, ήδη συνεργάζονται με τους ξένους παρόχους μας και μεταφέρουν αυτή την τεχνογνωσία τους στο εξωτερικό. Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω όλους για την τιμή που μας κάνατε σήμερα και να ευχηθώ στη διοίκηση της μονάδας και τους συναδέλφους της μονάδας  καλή επιτυχία, καλά αποτελέσματα, πάντα τηρώντας πάνω από όλα τα μέτρα ασφάλειας, ώστε όλοι μετά τη βάρδια να επιστρέφουν ασφαλείς στα σπίτια τους.

 

ΝΙΚΑΣ: «ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ»

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είπε Θα συμφωνήσετε, ασφαλώς, πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, αλλά και γενικότερα για την πατρίδα μας, αφού στον τόσο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, οι επιδόσεις μας δεν είναι και οι καλύτερες.

Κάναμε, λοιπόν, ένα μεγάλο βήμα στην Πελοπόννησο, με τη λειτουργία των τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων (Παλαιόχουνη, Σκάλα, Καλλιρρόη) και των δύο σταθμών μεταφόρτωσης (Άργος, Σπαθοβούνι) για τους 26 Δήμους μας. Και το βήμα αυτό είναι μεγάλο, γιατί, χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων κάθε μορφής, δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα, και κυρίως στον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης για τον τόπο μας

Και αυτό το μεγάλο βήμα στηρίχθηκε σε πολύχρονο αγώνα με μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους να μείνει μετέωρο, από οξύτατες αντιδράσεις, επιθετικότητα και ακρότητες κάθε είδους, αλλά και δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια κάθε βαθμού, από πολίτες και φορείς αλλά και από Δήμους που δεν είχαν το θάρρος να αντισταθούν στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Μάλιστα, στην τετραετία της θητείας μας, με την παραλυτική απλή αναλογική, χωρίς πλειοψηφία στο ΠΕΣΥ (αν και στις εκλογές Ψηφιστήκαμε από το 54%) οι δυσκολίες φαίνονταν ανυπέρβλητες, μέχρι που η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, μας έδωσε τη δυνατότητα προώθησης — μεταξύ άλλων — και του συγκεκριμένου — μείζονος σημασίας- θέματος της κατασκευής των Σταθμών και των Μονάδων Διαχείρισης.

Η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του έργου στηρίχθηκε στη συντονισμένη, αποτελεσματική και πολυπρόσωπη προσπάθεια αιρετών, νομικών και τεχνικών συμβούλων και ασφαλώς υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας. Οι α αντιπεριφερειάρχες πολιτικοί μηχανικοί Χρήστος Λαμπρόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, οι νομικοί και τεχνικοί μας σύμβουλοι, κα Παπαγεωργίου και κ. Μπούρκας, τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, όπως οι γενικοί διευθυντές εσωτερικής Λειτουργίας και Υποδομών κα Πουλόπουλου και κ. Μουταφίδης, οι διευθυντές Οικονομικών κ. Γκανάς, Προγραμματισμού κ. Σπυρόπουλος και Περιβάλλοντος κ. Ματζουράνης, ο διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ψαράκης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας κ. Φοίφας, αλλά και πολλοί άλλοι υπάλληλοι και αιρετοί άθροισαν δυνάμεις, πρόσφεραν τις γνώσεις τους, κοπίασαν για το καλύτερο αποτέλεσμα και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Απέδειξαν ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο τομέα, για τα σπουδαία και τα μεγάλα, αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός και συντονισμός.

Να μη λησμονήσω να αναφερθώ επίσης και στη συναντίληψη και αποδοτική συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Αργειτάκο, τη μεγάλη πλειονότητα των Δημάρχων και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Τζιούμη.

Τέλος, η συνεργασία με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ιδιαίτερα τους κ. Αγραφιώτη και κ. Χαραλαμπίδη, υπήρξε αποδοτική, καρποφόρα, αποτελεσματική, για την επίτευξη του κοινού στόχου. Η γνώση, η ταχύτητα, ο διάλογος, η αλληλοκατανόηση του ρόλου της κάθε πλευράς, η διαφάνεια και η καθαρότητα υπήρξαν τα δομικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας.

Με την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων και των σταθμών μεταφόρτωσης θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο να πούμε ότι τελειώσαμε με τα απορρίμματα και τα απόβλητα εν γένει στην Πελοπόννησο. Λέμε ότι κάνουμε το πρώτο — μεγάλο  βήμα. Ανεβήκαμε κάποια σκαλοπάτια στην περιβαλλοντική  κλίμακα απομένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμα.

Αναφέρομαι:

• Στην προώθηση της ανακύκλωσης, όπου πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος μπορεί να μειώσει τα κόστη διαχείρισης στο μισό

• Στην αποκατάσταση των πολλών δεκάδων χωματερών  καταγεγραμμένων και μη

• Στην κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης από το ΦΟΔΣΑ

• Στην εκπλήρωση από τους Δήμους, των οικονομικών υποχρεώσεων προς το ΦΟΔΣΑ και την εταιρία διαχείρισης και πολλά άλλα σημαντικό/φερεγγυότητα της αυτοδιοίκησης ο πρώτος στόχος

Σε μερικούς μήνες οι μονάδες και η διαχείριση θα παραδοθούν στο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος αναλαμβάνει το μεγάλο έργο της συνέχισης του μεγάλου βήματος που συντελέσθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια.

Εύχομαι και ελπίζω τα βήματα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας να συνεχιστούν και να ενταθούν και αυτό θα επιτευχθεί με τη συνεργασία, την αποφυγή του λαϊκισμού και την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων.

Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον κ. πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για αυτό το έργο. Τον έχω απασχολήσει με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων από το 2010, όταν ήταν υπεύθυνος Περιβάλλοντος της Ν.Δ. και εγώ Δήμαρχος Καλαμάτας, σε μια πόλη γεμάτη από σκουπίδια τότε.

Ευχαριστώ από καρδιάς, επίσης, όλους όσους προανέφερα αιρετούς, υπαλλήλους και εκπροσώπους της εταιρείας.

Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Ράσμουσεν προσωπικά για την κατανόηση και τη συμβολή στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που ανέκυπταν.

Προφανώς και αναγνωρίζω τις προσπάθειες και τη συμβολή της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής στην επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της θητείας μας.

Τέλος, είμαι ικανοποιημένος η Περιφέρειά μας, έλαβε 9 βραβεία με την υπογραφή της Διοικήτριας της Εθνικής Αρχής

Διαφάνειας Αικατερίνης Ρογκάκου για καινοτόμες, πρωτοποριακές και γενικά εξόχως σημαντικές δράσεις, όπως:

η διαχείριση των απορριμμάτων   

ο σταθμός υδρογόνου στον Ισθμό   

δράσεις για την Πολιτική Προστασία   

η ηλεκτροκίνηση   το ΤΒΕΧ   

το πρόγραμμα σίτισης Διατροφή   

το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό κ. Ζερεφό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, στα 25 χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση έκανα ότι μπορούσα για τον τόπο μας και για το δημόσιο συμφέρον. Και ειλικρινά εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο νέος περιφερειάρχης να συνεχίσει αυτό το μεγάλο έργο,  να προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρουμε εμείς.  Και εμείς θα χαιρόμαστε να τον δούμε να προσφέρει όλα αυτά να τα κάνει πράξη για τον τόπο μας. Ερχόμαστε και παρερχόμαστε. Αυτό το οποίο μένει από εμάς είναι το τι αφήσαμε σε αυτό τον τόπο. Όχι λόγια άλλα έργα»

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στα εγκαίνια της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων «Σήμερα είναι πράγματι, πιστεύω, μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν. Η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπει, πλέον, ένα διαχρονικό πρόβλημα σε προωθητικό μοχλό για το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών αυτής της όμορφης Περιφέρειας.

Έχει δίκιο ο περιφερειάρχης να θυμάται την επίσκεψη την οποία μου είχε κάνει όταν ήμουν υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, σε άλλες εποχές, τις οποίες όλοι θυμόμαστε αλλά και τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε. Πράγματι, αυτή η μονάδα την οποία τυπικά εγκαινιάζουμε σήμερα, αν και ήδη λειτουργεί, δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν -θέλω να θυμίσω- τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο. Ενώ την αναβάθμιση της καθημερινότητας θα πλαισιώνει παράλληλα και η αναβάθμιση της οικονομικής ζωής. Όπως ειπώθηκε, πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Και πράγματι αυτή η μονάδα είναι επιτυχία όλων μας. Ναι, της κεντρικής κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή, όπως είπε και ο Παναγιώτης, έσκυψε πάνω στο πρόβλημα και έδωσε -πιστεύω- κρίσιμες λύσεις για να μπορέσει η μονάδα αυτή να ολοκληρωθεί. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη επιτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κατοίκων της Πελοποννήσου. Αλλά πιστεύω ότι για τη σημερινή εξέλιξη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε έναν άνθρωπο, στον περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα. Επισφράγισε τη θητεία του με την επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος, το οποίο ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες την περιοχή.

Και, παρά τα πολλά εμπόδια, ο Παναγιώτης έφερε εις πέρας μια προσπάθεια που, όπως ειπώθηκε, ξεκίνησε στην κυριολεξία πριν από μια δεκαετία. Δεν προχωρούσε λόγω αδράνειας, λόγω αδιαφορίας, λόγω αντιδράσεων, πολλών αντιδράσεων, κάποιων καλόπιστων, κάποιων όχι και πάντα τόσο.

Τώρα, φυσικά, η σκυτάλη περνά στον νέο περιφερειάρχη και είμαι βέβαιος ότι ο Δημήτρης Πτωχός θα συνεχίσει αυτή τη δημιουργική πορεία, βάζοντας το δικό του σημαντικό λιθαράκι για μια πιο βιώσιμη Περιφέρεια, με την ευχή να έχει στο πλευρό του, όπως ειπώθηκε, και όλους τους Δημάρχους, μακριά από κομματικά χρώματα, μακριά από προσωπικές επιδιώξεις.

Εξάλλου, όπως είπε και ο Παναγιώτης, οι εκλογές πέρασαν και δεν θα έχετε εκλογές για μία πενταετία. Επομένως, καλό είναι να δούμε το συνολικό καλό και να βάλουμε στην άκρη τις όποιες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν. Εξάλλου, ο καθαρός αέρας δεν ξεχωρίζει παρατάξεις -και η τιμή του ρεύματος επίσης-, όπως και η ντροπή για τις βρώμικες πόλεις που έβλεπε ο επισκέπτης στην Πελοπόννησο. Είναι ντροπή κοινή για όλους μας.

Σημαντικό είναι, όπως ανέφερα, και το οικονομικό όφελος που συνοδεύει αυτές τις επενδύσεις. Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα τα οποία δεν θα πληρώνουμε. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ειπώθηκε και πριν, 800 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής, πάνω από 200 για τη λειτουργία του εργοστασίου και των μονάδων. Είναι δουλειές σε βάθος χρόνου που ενεργοποιούν και παράλληλες δραστηριότητες, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στη σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση που φέρνει η κυκλική οικονομία.

Στην πλήρη λειτουργία του το έργο αυτό, το οποίο θα επεξεργάζεται απορρίμματα, θα τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών: τη διπλάσια ενέργεια, όπως ειπώθηκε από τον κ. Αγραφιώτη, από αυτήν που ουσιαστικά το έργο καταναλώνει.

Ουσιαστικά κάνουμε πράξη αυτό το οποίο έχουμε πει πολλές φορές, ότι τα απορρίμματα μπορούν να είναι πλούτος, επιστρέφοντας ουσιαστικά αυτή την υπεραπόδοση της μονάδας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μειώνοντας το τέλος αποκομιδής, ενώ ταυτόχρονα βέβαια εκπέμπονται 24.000 τόνοι λιγότεροι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Να, λοιπόν, γιατί εδώ αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα: η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια σημαντική επένδυση για το μέλλον της Περιφέρειας, αποτελεί όμως ταυτόχρονα και μια επένδυση για το μέλλον της χώρας. Γιατί ταυτίζεται με την ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και του τουρισμού και φυσικά βελτιώνει σε πολλά πεδία την καθημερινότητα του πολίτη, με φθηνότερη ενέργεια, με καθαρότερο περιβάλλον. Βέβαια, με τον τρόπο της, αυτή η μονάδα την οποία εγκαινιάζουμε είναι μία ακόμα όψη αυτού του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι, γι’ αυτή την επένδυση περίπου 135 εκατομμυρίων ευρώ αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ. Τους διασφαλίσαμε προσπερνώντας -το ξέρουμε καλά, και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ- πολλές δυσκολίες, απειλές απεντάξεων που τελικά θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ συνολικά, θέλω να θυμίσω, θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε τη διαχείριση των αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό ενώ δεν προβλεπόταν αντίστοιχη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε, συνεπώς, για μία συντονισμένη πρωτοβουλία εντός και εκτός συνόρων.

Το συγκεκριμένο έργο, βέβαια, δικαιώνει και μία άλλη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως ειπώθηκε, στην Αρκαδία, εδώ, στην περιοχή που βρισκόμαστε σήμερα, θα λειτουργούν οι μονάδες του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης. Προσθέστε σε αυτό δύο σταθμούς μεταφόρτωσης στην Κορινθία και στη Νέα Κίο Αργολίδας, και τους σταθμούς μεταφόρτωσης που θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως εντός του 2024. Η συνολική δυναμικότητα θα φτάνει τους 200.000 τόνους.

Θέλω να πω δυο κουβέντες για τη συνεκτική πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που στηρίζεται στο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο πρωτοσυντάξαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα και το οποίο διαρκώς επικαιροποιείται. Έχουμε έναν απλό, δύσκολο αλλά εφικτό στόχο: έως το 2030 τα προϊόντα τα οποία θάβουμε να έχουν πέσει στο 10% των συνολικών παραγόμενων απορριμμάτων.

Έχει γίνει πολλή δουλειά αυτή την τετραετία, μπορώ να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος «ξεκλείδωσε» πολλά έργα τα οποία βρίσκονταν «εν υπνώσει».

Το 2019 λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες, σήμερα λειτουργούν 11 -μιλάω για ολόκληρη τη χώρα. Δεκαέξι κατασκευάζονται. Μέχρι το 2024 θα έχουν ξεκινήσει με συμβασιοποίηση άλλες 10.

Νομίζω ότι οι αριθμοί αυτοί αρκούν για να καταδείξουν τη σημαντική πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ξεπεράσαμε και στερεότυπα του παρελθόντος σχετικά όχι τόσο με την ανακύκλωση αλλά όσο με τη δευτερογενή θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων. Και χαίρομαι πράγματι, το είπε και ο κ. Περιστέρης, γιατί οι μονάδες αυτές πια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνουμε δηλαδή πραγματικά το καλύτερο δυνατό, με όλα τα σύγχρονα εργαλεία τα οποία θέτει στη διάθεσή μας η τεχνολογία, αναπτύσσοντας εθνική τεχνογνωσία, η οποία βρίσκεται πράγματι στην πρώτη γραμμή αυτών των εξαιρετικά σύνθετων έργων.

Θα κάνω, όμως, μια αναφορά σε κάτι το οποίο είπε ο Παναγιώτης και στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία: όσο σημαντικά και κρίσιμα είναι τα έργα υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο σημαντική είναι και η συνολική αλλαγή της κουλτούρας μας όσον αφορά στην ανακύκλωση. Εκεί, προφανώς, χρειαζόμαστε τη στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είμαστε ακόμα στα επίπεδα που θα θέλαμε. Πρέπει να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα, έτσι ώστε να «κουμπώσει» συνολικά η σύγχρονη αντίληψη για την κυκλική οικονομία και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η αρχή «πληρώνω όσο πετάω», ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς στα αστικά κέντρα. Χρειαζόμαστε όχι μόνο κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, για να μειωθεί τελικά ο όγκος των αποβλήτων και η διαλογή τους να γίνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας, αγαπητέ Δημήτρη, ότι αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ήδη γίνεται πράξη, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων σε μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Είναι νομίζω κάτι το οποίο οφείλουμε στην Πελοπόννησο, στους κατοίκους, στους επισκέπτες. Όπως και η ευθύνη η δική μας, η ευθύνη της κυβέρνησης, του Υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας, είναι να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν όλες τις επενδύσεις υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε αυτό το πρόβλημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν, από το βαθύ παρελθόν, και το οποίο μας καταδίωκε εδώ και δεκαετίες, όχι απλά να μην υπάρχει, αλλά να μετατραπεί σε μία ευκαιρία. Να δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική και θα μας επιτρέψει και στα απορρίμματα να κάνουμε αυτό το οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε σε πολλούς άλλους τομείς: ένα μεγάλο άλμα, ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά και, από εκεί που ήμασταν ουραγοί, να γίνουμε και στο τομέα αυτό πρωταγωνιστές. Καλή αρχή λοιπόν και καλή συνέχεια. Σας ευχαριστώ πολύ».