Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 09:08

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά στην «Ε» για τους στόχους του στις ευρωεκλογές

 

Μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ οι «Δημοκράτες»

Οι «Δημοκράτες» είναι ένα κόμμα που λείπει και έρχεται να καλύψει το κενό μεταξύ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην «Ε» επισημαίνοντας ότι  υπηρετεί την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι θα παραμείνει στο ευρωκοινοβούλιο αν εκλεγεί ενώ αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ   τη χαρακτηρίζει πολιτική κάνοντας λόγο για αριστερή στροφή του κόμματος.

 

Ποιος είναι ο στόχος σας στις ευρωεκλογές; 

Να είμαστε το πρώτο από αυτό που λέμε μικρά κόμματα. Οι Δημοκράτες δεν είναι ένα ακόμη κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως είναι εκείνο το κόμμα που σήμερα λείπει και κυρίως χρειάζεται. Δυστυχώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται με καθολική άρνηση. Η αντιπολίτευση όμως δεν είναι προορισμένη για να αρνείται άκριτα. Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών συμφωνώντας στο σωστό και δημιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις και διαφωνώντας στο λάθος με επιχειρήματα και αντιπρόταση. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Εμείς οι Δημοκράτες με προμετωπίδα την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια αυτό ακριβώς υπηρετούμε. Δεν εξετάζουμε ποιος λέει κάτι για να πάμε απέναντι. Εμείς ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε επαγγελματίες αρνητές της αντιπολίτευσης. Εστιάζουμε στο τι λέγεται και τοποθετούμαστε. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν και στις 9 Ιουνίου και θα στείλουν τους Δημοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή. 

 

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η Ε.Ε. έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της επόμενης περιόδου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από κινδύνους που απαιτούν συλλογική δράση και στρατηγική προσέγγιση. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να συνειδητοποιήσουν - και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο - ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι κοινοί και απαιτούν ευρωπαϊκές λύσεις και κοινή αντιμετώπιση. Οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα και έχουμε συνδέσει το μέλλον μας με μια αλληλέγγυα Ευρώπη. Για να ανταποκριθούμε στους κινδύνους της επόμενης περιόδου, χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την στρατηγική αυτονομία της Ένωσης, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που θέτουν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η κλιματική αλλαγή, και οι αλλεπάληλες κρίσεις. Με την ενίσχυση των κοινών πολιτικών και την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, η υγεία και η ψηφιακή οικονομία, η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο ανθεκτική και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της. Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας, να προωθήσει την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

 

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής θα μείνετε στο ευρωκοινοβούλιο ή θα επιστρέψετε για να παίξετε ενεργό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής και θα πάω στο ευρωκοινοβούλιο να διεκδικήσω το καλύτερο για την πατρίδα μας με τόλμη, με γνώση, με αποτελεσματικότητα. Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες αποφασίζουμε για το ποιοι μπορούν καλύτερα να τους εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες. Οι Δημοκράτες και το ευρωψηφοδέλτιο μας είναι λαμπρό. Έχουμε όλα τα εχέγγυα για να πετύχουμε στην Ευρώπη. Άνθρωποι με πολιτικότητα αλλά όχι από κομματικούς σωλήνες, επιτυχημένοι στην κοινωνία ενωθήκαμε στο κέντρο για να προσφέρουμε. Και προφανώς ήρθαμε για να μείνουμε. Είμαι βέβαιος κάθε μέρα και περισσότερο ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν γιατί βρίσκουν σε μας την ασφαλή και υπεύθυνη διέξοδο επιλογής για την κάλπη. Δεν θα τους απογοητεύσουμε. Θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από τη χώρα με κοινή λογική, με μετριοπάθεια, με αγάπη για την πατρίδα. Θα είμαι παρών σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις μάχες. Άλλωστε αυτό το έχω αποδείξει με την πολιτική μου διαδρομή ότι δίνομαι ολόκληρος.

 

Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση; Χρειάζονται αλλαγές και πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε;

Φυσικά και η χώρα χρειάζεται αλλαγές. Αν δεν χρειαζόταν, δεν παίρναμε την απόφαση για τη δημιουργία νέου κόμματος. Οι Δημοκράτες δεν είναι ένα ακόμη κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως είναι εκείνο το κόμμα που σήμερα λείπει και κυρίως χρειάζεται. Δυστυχώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται με καθολική άρνηση. Η αντιπολίτευση όμως δεν είναι προορισμένη για να αρνείται άκριτα. Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συμφέροντα της πατρίδας και των πολιτών συμφωνώντας στο σωστό και δημιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις και διαφωνώντας στο λάθος με επιχειρήματα και αντιπρόταση. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Εμείς οι Δημοκράτες με προμετωπίδα την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια αυτό ακριβώς υπηρετούμε. Δεν εξετάζουμε ποιος λέει κάτι για να πάμε απέναντι. Εμείς ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε επαγγελματίες αρνητές της αντιπολίτευσης. Εστιάζουμε στο τι λέγεται και τοποθετούμαστε. Γι΄ αυτό και πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν και στις 9 Ιουνίου και θα στείλουν τους Δημοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή. 

 

Αποχωρήσατε από το ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε ότι δεν έχετε πλέον κάτι κοινό με το συγκεκριμένο κόμμα και τον κόσμο του; 

Η απόφασή μου να φύγω από το ΠΑΣΟΚ ήταν βαθύτατα πολιτική και επιβεβλημένη. Θυμίζω ότι έστειλα εμπιστευτική επιστολή στον κ. Ανδρουλάκη στην οποία εξέθετα τους λόγους που με ώθησαν σε αυτή την απόφαση και οι οποίοι ήταν αμιγώς πολιτικοί και επίσης ήταν μια πεντακάθαρη απόφαση. Δεν κάνεις πολιτική για προσωπικές κόντρες και πείσματα. Είμαι ένας πολιτικός του κέντρου, αυτό θέλω να εκφράσω, με αυτό συντονίζομαι. Τον τελευταίο καιρό ζούμε στην χώρα μας το μοναδικό φαινόμενο στην σύγχρονη ιστορία της να έχουμε κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έως τώρα, έχουν περιοριστεί σε έναν ρόλο παθητικό, πολιτικής μεγαλοστομίας, αδυναμίας να εκφράσουν και να παρουσιάσουν προτάσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πολίτη. Η κυβέρνηση αισθάνεται κυρίαρχη και αξιοποιεί αυτή της την κυριαρχία, όχι προς όφελος του λαού, αλλά για να ενισχύσει την εξουσία της. Ο κ. Μητσοτάκης πέντε χρόνια τώρα, εκπορθεί ένα ανοχύρωτο κάστρο, το κέντρο. Αυτόν τον χώρο έρχονται να εκφράσουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ένα κόμμα πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, πατριωτικό. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολίτες του κέντρου που είναι δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και άλλοι που διαφωνούν με την στροφή στα Αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Είμαι με την κοινή λογική, την αλήθεια και θα λέω αυτά που η κοινωνία πρέπει να ακούσει. Και επειδή ο λαϊκισμός είναι εδώ,  δεν πρέπει τα αιτήματα της κοινωνίας να τα καρπώνονται οι ακραίοι. Θα υπερασπιστούμε το μέλλον που δικαιούμαστε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Η Πελοπόννησος βρίσκεται σε οικονομική υστέρηση  και δημογραφική κατάρρευση τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να αναστραφεί η άσχημη υπάρχουσα κατάσταση; 

Η ερημοποίηση της υπαίθρου έχει  προχωρήσει τα τελευταία χρόνια γιατί δεν είναι εύκολο να κρατήσουμε τους νέους αφού η ανάπτυξη δεν έρχεται. Χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού σε συνδυασμό με τις προτάσεις της παράταξής μας για το δημογραφικό.