Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 07:44

Στόχος της κυβένησης για διέξοδο από το μπλόκο των δανειστών: «Πρόγραμμα τετραετίας για μεταρρυθμίσεις»

Με τα μάτια στραμμένα στις συζητήσεις κυβέρνησης - δανειστών βρίσκεται και η Μεσσηνία αγωνιώντας για την επόμενη μέρα, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η παράταση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η Ελλάδα θα ζητήσει, ως μέρος της συμφωνίας, να της δοθεί χρόνος μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να διαμορφώσει ένα τετραετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων.
Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της οικονομικής συμφωνίας θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Πριν στο έκτακτο Εurogroup της Τετάρτης και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με όλους σχεδόν τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι πιέσεις από τις ΗΠΑ για έναν μεγάλο συμβιβασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης  με εντολή του πρωθυπουργού θα πάει στο Εurogroup με συγκεκριμένες προτάσεις.
Θα προταθεί συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που έχει αναδείξει ο κ. Τσίπρας  όπως η φοροδιαφυγή, η λειτουργία των καρτέλ και το λαθρεμπόριο.
Επίσης θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για τα δημόσια οικονομικά που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%-1,5% για το 2015.
Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα ζητήσει να ανακληθεί η απόφαση της ΕΚΤ, να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες τα κέρδη του 1,9 δισ. από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων και να υπάρξει δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων.