Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 10:19

Ημερίδα με Χαρίτση χωρίς Νίκα και Τατούλη στην Τρίπολη

Ημερίδα για τους βασικούς άξονες του νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου και το ρόλο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, έλαμψαν με την απουσία τους η δημοτική αρχή Καλαμάτας και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου.

Ο κ. Χαρίτσης εισηγήθηκε το θέμα "Βασικοί άξονες του νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου και το ρόλο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020", και ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντώνης Ψαράκης μίλησε για το "Κλείσιμο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ 2007-  2013 - Νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΚΑΡΗ

Σε παρέμβασή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης σχολίασε ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, το νέο ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά η μόνη χρηματοδοτική διέξοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - και αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για όλους όσοι ασχολούνται με αυτήν και επηρεάζονται από αυτήν». Και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η τεράστια σημασία του νέου ΕΣΠΑ είναι που καθιστά αναγκαίες τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Διαβούλευση: Η συμμετοχή των πολιτών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σχεδιασμό: Δε νοείται δήμος να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα και να αναμένει τη δημοσίευση προσκλήσεων για να προσαρμόσει τις δράσεις του και να κάνει τις επιλογές του. Συνεργασία μεταξύ δημοτικών παρατάξεων: Η μονοκρατορία του δημαρχοκεντρικού μοντέλου πρέπει να δώσει τη θέση της στη συνεννόηση και τη συναίνεση. Αλλαγή επενδυτικής λογικής: Το νέο ΕΣΠΑ απορρίπτει -και ορθά πράττει- τη λογική των αποσπασματικών αναπλάσεων. Συνεργασία μεταξύ των δήμων, γιατί εμπλέκει χωρικές ενότητες που ξεπερνούν τα όρια των Δήμων με τις Ολοκληρωμένων Χωρικές Επενδύσεις. Ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, γιατί η ξεκάθαρη  αλλαγή της φιλοσοφίας του πρέπει να υιοθετηθεί ως τρόπος σκέψης από όλους.

 

Συνολικά οι δήμοι πρέπει να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες, και να σχεδιάσουν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένη στοχοθεσία και με βάση αυτή να διεκδικήσουν τα μέγιστα προς όφελος των πολιτών».