Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 14:30

Ερώτηση Πουλά για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επισημαίνει ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή και σε ολόκληρη τη χώρα.

Αφού κάνει μια γενική αναφορά για την πανελλαδική εικόνα κι εκτιμά πως “η χαλάρωση που δείχνει το υπουργείο Υγείας δημιουργεί συνθήκες, ώστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας να εξελιχθεί σε «Βατερλώ»”, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώνει: “Η κατάσταση που καταγράφεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία δημιουργεί εύλογη ανησυχία. Σύμφωνα με διαπιστώσεις, δεν προστέθηκε ούτε μία κλίνη εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Καλαμάτας, της Τρίπολης και της Κορίνθου που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, ενώ θάλαμος αρνητικής πίεσης δεν υπάρχει σε κανένα από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επιπλέον, οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων είναι αποδεκατισμένες λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε παθολόγους. Επίσης, παρατηρούνται ελλείψεις σε προμήθεια υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.) με τον κίνδυνο να βρεθούν απροετοίμαστοι και απροστάτευτοι οι υγειονομικοί, όπως στην αρχή της επιδημίας. Είναι δε, υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσηλευτούν ασθενείς σε κλίνες παθολογικών κλινικών, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες να ξεφύγει ο ιός τόσο στο υγειονομικό προσωπικό, όσο και στους υπόλοιπους ασθενείς”.

Ο κ. Πουλάς ρωτάει τον υπουργό Υγείας: “1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί για την οργάνωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και με επάρκεια το επόμενο κύμα του κορονοϊού; Ενδεικτικά, αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, προστέθηκαν θάλαμοι αρνητικής πίεσης και ενισχύθηκαν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό;

2. Εχει προγραμματιστεί και δρομολογηθεί η προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, διαγνωστικών τεστ και αντιδραστηρίων για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

3. Εχει αποσταλεί εγκύκλιος με οδηγίες προς τους διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19 σε κάθε νοσοκομείο; Με δεδομένες τις ελλείψεις τους, πώς θα προστατευθεί το υγειονομικό προσωπικό και οι λοιποί ασθενείς σε περίπτωση νοσηλείας κρουσμάτων στους κοινούς θαλάμους των παθολογικών κλινικών;”.