Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 16:23

Μεγάλη κινητικότητα για αεροδρόμιο στη Σπάρτη


Μεγάλη κινητικότητα για τη λειτουργία αεροδρομίου στη Σπάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λακωνία.

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης και ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας συναντήθηκαν για δεύτερη φορά με τον καταγόμενο από τη Λακωνία νέο διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Γιώργο Δριτσάκο και συζήτησαν την προοπτική λειτουργίας αεροδρομίου στη Σπάρτη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης ο σύμβουλος μηχανικός αεροδρομίων Μενέλαος Γερουλάκος, ο αρχιτέκτων και χειριστής αεροπλάνων Σπύρος Τζινιέρης, ο σύμβουλος του διοικητή, αντιπτέραρχος ε.α. Ν. Λύρης, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο κ. Δαβάκης δήλωσε για τη σύσκεψη: «Συναντήθηκα με τον φίλο και συμπατριώτη διοικητή της ΥΠΑ, πτέραρχο Γ. Δριτσάκο. Βασικό αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν οι προοπτικές αξιοποίησης του αεροδρομίου της Σπάρτης. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) και εκμισθώθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στο Δήμο Σπάρτης, μετά από προσπάθεια που κατέβαλα όταν ασκούσα τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, τόσο για την ταχεία προώθηση του θέματος όσο και για τη διαμόρφωση όρων που θα εξασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα θα έδιναν τη δυνατότητα στο δήμο να διαχειριστεί τη λειτουργία του αεροδρομίου με αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο μας. Συγκεκριμένα, το συνολικό μίσθωμα που καλούνταν να καταβάλει τότε ο Δήμος της Σπάρτης για τη χρήση του αεροδρομίου ήταν 6.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 500 ευρώ ανά μήνα ή 52,63 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η σύμβαση είχε συνολική διάρκεια 12 ετών. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η προσπάθεια εκείνη δεν ολοκληρώθηκε. Με αφορμή τις πρόσφατες προσπάθειες του δημάρχου Σπάρτης, κ. Πέτρου Δούκα, τις οποίες παρακολουθώ με προσοχή και ενδιαφέρον, ζήτησα τη σημερινή συνάντηση με τον πτέραρχο Δριτσάκο, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στις προοπτικές αξιοποίησης που έχει σήμερα το αεροδρόμιο της Σπάρτης, καθώς και στις σχετικές τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτό. Η πρωτοβουλία μου αυτή βρίσκεται εν εξελίξει…».
Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε τον Λάκωνα διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γεώργιο Δριτσάκο, και τους συνεργάτες του Μαρία Μιχοπούλου, Νίκη Μανουσογιάννη-Δούκα (διευθύντρια Εργων Συντήρησης της ΥΠΑ και σύζυγο του ξαδέλφου μου πρ. αερολιμενάρχη Δημήτρη Δούκα), και Νικόλαο Λύρη. Για μένα η επίσκεψη ήταν συγκινητική γιατί ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος (και ο μακροβιότερος) αρχηγός της Πολιτικής Αεροπορίας (1957-1966)! Από πλευράς μας, εγώ, ο βουλευτής μας Θανάσης Δαβάκης και οι Σπύρος Τζινιέρης και Μελίκος Γερουλάκος που μας συνδράμουν στη προσπάθειά μας. Κανονίσαμε επίσκεψη του κ. διοικητή και του επιτελείου του στη Σπάρτη προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης των υποδομών και των προαπαιτούμενων, ύστερα από τόσα χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, για να γίνει το αεροδρόμιο πάλι “ενεργό”. Δεδομένης της κατάρρευσης του αεροπορικού κλάδου παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
Θ.Λ.