Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 22:32

Μεσσηνία: Διαφορετικές οπτικές για τις ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου

 

Δεν έγιναν ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου από τη θαλασσοταραχή και τους θυελλώδεις ανέμους που χτύπησαν τις ακτές της Μεσσηνίας τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη.

Αυτό διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Νίκος Αλεξανδρόπουλος και αναφέρει τα εξής: “Κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από το Λιμεναρχείο Πύλου, την ανάδοχο εταιρεία εκτέλεσης έργου στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, καθώς και τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Δ.Δ. Μαραθόπολης, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρή θαλασσοταραχή) που επικράτησαν στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας, από 29-30 Νοεμβρίου 2021. Στην αποφυγή καταστροφών και βυθίσεων σκαφών συνετέλεσε και η απομάκρυνσή τους από το καταφύγιο, λόγω του έργου που εκτελείται, μετά από παρέμβαση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας, με το από 3 Ιουνίου 2021 έγγραφό του προς το Λιμεναρχείο Πύλου και την ενημέρωση των χρηστών του λιμένα με το από 4 Ιουνίου 2021 δελτίο Τύπου που εξέδωσε”.

Μαντάς: “Καμία ζημιά”

Το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, όπου μαζί με εκπροσώπους του Λιμεναρχείου, διαφόρων τοπικών φορέων, της εργοληπτικής εταιρείας, επαγγελματίες της περιοχής και τοπικούς αλιείς, συζήτησε την πορεία υλοποίησης του έργου του αλιευτικού καταφυγίου, καθώς και τις επιπτώσεις στις εργασίες λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Μεσσήνιου βουλευτή, τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση αφορούν στα εξής σημεία: “Η πρόσφατη κακοκαιρία με τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν δημιούργησε κάποιο δομικό πρόβλημα στο λιμάνι, ώστε να απαιτούνται περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης. Οι εργασίες εντός του λιμένα έχουν διακοπεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου υπάρχει σχετική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ανησυχία για χρονικές καθυστερήσεις και ο σχεδιασμός του έργου να ακολουθείται κανονικά”.

Χαρίτσης: “Οι αλιείς μετρούν ζημιές”

Τα λιμάνια Μαράθου και Κυπαρισσίας επισκέφθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος με ανάρτηση στα social media σημειώνει ότι οι επαγγελματίες αλιείς της Τριφυλίας μετρούν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια όσον αφορά τη θωράκισή τους.

Αναλυτικά αναφέρει: “Στον όμορφο Μάραθο Τριφυλίας χθες (σ.σ. Σάββατο) το απόγευμα. Όταν επισκέφθηκε πριν λίγους μήνες την περιοχή ο κ. Μητσοτάκης, οι αλιείς τον προειδοποίησαν ότι με τον τρόπο που κατασκευάζεται το αλιευτικό καταφύγιο θα έχουμε καταστροφές. Τότε ο κ. Μητσοτάκης τους καθησύχασε ότι όλα βαίνουν καλώς. Μόλις προχθές η κακοκαιρία τους επιβεβαίωσε. Ένα πολύ σημαντικό έργο για την τοπική ανάπτυξη, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, προκαλεί σήμερα την αγανάκτηση των κατοίκων λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας και της προχειρότητας κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Αντίστοιχη εικόνα και στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Το έργο της αποκατάστασης ενός πολύ σημαντικού λιμανιού για ολόκληρη τη Δυτική Πελοπόννησο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως η θωράκιση του λιμανιού βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Οι επαγγελματίες αλιείς της Τριφυλίας μετρούν ζημιές, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, ενώ είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος και η νέα τουριστική περίοδος να βρει ανέτοιμες τις υποδομές των λιμανιών. Επιβάλλεται η επαναξιολόγηση των μελετών και του τρόπου κατασκευής από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και η αποζημίωση των επαγγελματιών για την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται. Και βεβαίως, οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις που με κόπο διασφαλίσαμε την περίοδο 2015-2019 επιβάλλεται να αξιοποιούνται για την έγκαιρη και άρτια υλοποίηση έργων κρίσιμων για την τοπική κοινωνία. Έργα που δεν θα τα βλέπουμε να βουλιάζουν με το πρώτο κύμα...”.