Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 09:01

Θερινά σενάρια ανακατανομής των βουλευτικών εδρών - Τι... ακούγεται για τη Μεσσηνία (βίντεο)

 

Με τέσσερις βουλευτικές έδρες κινδυνεύει να μείνει η Μεσσηνία με βάση την καταγραφή της απογραφής που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η κατανομή των εδρών με βάση τον «πραγματικό πληθυσμό» αφήνει τη Μεσσηνία με 4 έδρες αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει και οι έδρες θα παραμείνουν τελικά 5  όταν θα εισαχθούν τα στοιχεία για το «νόμιμο πληθυσμό», τους εγγεγραμμένους δηλαδή στους εκλογικούς καταλόγους. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση κρίνεται οριακή και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφή το Δεκέμβριο οπότε θα δώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα οριστικά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό έπαιζε σενάριο ακόμα και για αύξηση των εδρών κάτι που πλέον έχει αποκλειστεί. 

Τα πάντα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος του χρόνου ενώ είναι πλέον δεδομένο ότι αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, οι έδρες θα κατανεμηθούν με βάση την απογραφή του 2021. Στην περίπτωση που υπάρξει μείωση εδρών αλλάζουν τα δεδομένα κατανομής μεταξύ κομμάτων ενώ αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ των υποψηφίων. Ειδικά στο εσωτερικό της Ν.Δ με δεδομένο ότι η μία έδρα είναι «καπαρωμένη» χωρίς σταυρό αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση ουσιαστικά για μία έδρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με βάση τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον «πραγματικό» πληθυσμό παρατηρούνται τεράστιες αλλαγές στην κατανομή των Βουλευτικών εδρών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

Κερδίζουν έδρες

Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17), Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19), Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13)
Νότιος τομέας: +4 έδρες (22), Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5), Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9)
Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14), Δυτική Αττική: +1 έδρα (5), Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20), Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6).

Χάνουν 2 έδρες

Αιτωλοακαρνανία (5), Σέρρες (4).

Χάνουν 1 έδρα

Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Δράμα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα –  Πιερία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χίος.

Μένουν Χωρίς αλλαγή

Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρος, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ημαθία, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κορινθία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα,, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμος, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χανιά.