Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 19:32

Ο Χαρίτσης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

“Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι την βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΝ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Παρατήρησε ότι “η κυβέρνηση έχει αφήσει την κοινωνία και την οικονομία στο έλεος της κερδοσκοπίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης” και σημείωσε πως “ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε τον Σεπτέμβρη στο 12%, σε υψηλό τριακονταετίας και με την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όπως μάλιστα επισημαίνει σε επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ, μόνο τον Σεπτέμβριο οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν μέχρι και 57%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νέου μοντέλου επιδότησης της κερδοσκοπίας”.
Συνεχίζοντας τις επικρίσεις, εκτίμησε πως “η άρνησή σας για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στα καρτέλ, δημιουργεί όμως ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρήσεις και την βιομηχανία και χαντακώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της
οικονομίας μας”.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι “από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απουσιάζει η σύγχρονη τάση και αντίληψη περί οργάνωσης των επιχειρηματικών πάρκων. Απουσιάζει η διασύνδεση με την κυκλική οικονομία και ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό, το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα”, κάνοντας λόγο για “εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και νέες περιβαλλοντικές εκπτώσεις”.
Επίσης, υπενθύμισε ότι “η δική μας κυβέρνηση δρομολόγησε μια συνολική, στρατηγικού χαρακτήρα, αντιμετώπιση της βιομηχανικής πολιτικής με απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανάπτυξη κινήτρων με προτεραιότητα στη βιομηχανία, δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού πλαισίου, καταγραφή όλων των άτυπων βιομηχανικών περιοχών και στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξυγίανση τους και την μετατροπή τους Επιχειρηματικά Πάρκα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιοχή των Οινοφύτων και την περιοχή του Καλοχωρίου
Θεσσαλονίκης”.