Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 16:55

Ικανοποίηση από Πιπιλή για προστασία Νέδα

Ικανοποίηση για την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά με την οποία εντάσσεται τι φαράγγι της Νέδας, ως προστατευόμενο τοπίο στον έλεγχο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) εκφράζει ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της η βουλευτής της Α’ Αθηνών ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της, από δεκαετίας, δράσης της Φωτεινής Πιπιλή με την ιδιότητα της Βουλευτή και ειδικότερα με την τελευταία από τις πολλές, σχετικά με το θέμα, Επίκαιρης Ερώτησής της, από τις 19/09/2022 με την οποία ζητούσε την ένταξη του φαραγγιού στον έλεγχο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη φύλαξη και προστασία του.

Όπως τόνισε η βουλευτής, λόγω της ανεξέλεγκτης επισκεψιμότητας αλλά και της χρόνιας αδιαφορίας τοπικών αλλά και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για το περιβαλλοντικό, μυθολογικό και ιστορικό τοπόσημο, το γνωστό παγκοσμίως φαράγγι έχει πληγεί βάναυσα από την «εισβολή» επισκεπτών οι οποίοι δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στον χώρο και την ευαίσθητη βιοποικιλότητά του. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις εξαιρετικές παρεμβάσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον πλήρη έλεγχό του στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπως και την νήσο Χρυσή στη Κρήτη, η οποία όδευε στη πλήρη καταστροφή της λόγω της ανεξέλεγκτης επισκεψιμότητας.
Η βουλευτής δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την αδιαφορία που επέδειξαν οι συναρμόδιοι περιφερειάρχες, όταν τους ενημέρωσε, πως πρέπει να αναλάβουν άμεσα μέτρα, με αφορμή την τότε επίκαιρη ερώτησή της στις 22/06/2020 αφού ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει στη Βουλή πως είναι θεσμοθετημένη η αρμοδιότητα για τη προστασία του φαραγγιού στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Μια σημαντική κυβερνητική παρέμβαση για τη προστασία του υδάτινου πλούτου της χώρας και την ανάδειξη της μεγάλης περιβαλλοντικής και πολιτισμικής σημασίας του.

Υπενθυμίζεται ότι η Φωτεινή Πιπιλή με ερώτησή της στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από 01/06/2020, είχε πετύχει μια ουσιαστική παρέμβαση για τη διάσωση με ενέργειες της αρμόδιας εφορείας νεότερων μνημείων της Πάτρας του παραδοσιακού πέτρινου γεφυριού της Νέδας του 19ου αι. το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο. Οι εργασίες για τη συντήρηση και την ανάδειξη του γεφυριού έχουν από καιρό ξεκινήσει.»