Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 19:17

Συνάντηση Χαρίτση με ομοσπονδία αρτοποιών

 

“Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία των καταναλωτών και των αρτοποιών από την αισχροκέρδεια στις τιμές αλεύρων, πρώτων υλών και καυσίμων”, σημείωσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία μετείχε και ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντησή της με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, χθες στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα στα άλευρα, που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων και δημιουργεί κίνδυνο αυξήσεων στην τιμή του ψωμιού. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ευθύνη της κυβέρνησης και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις νέες αυξήσεις σε άλευρα, λοιπές πρώτες ύλες (έλαια, βούτυρα, γαλακτοκομικά), στο ρεύμα και στα καύσιμα. Σε συνέχεια των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία των αρτοποιών το Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2022 είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το νέο ράλι αυξήσεων και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία. Οι νέες αυξήσεις πιέζουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών απειλώντας τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των αρτοποιείων”.

Στη συνάντηση που μετείχε και ο Διονύσης Καλαματιανός, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Ηλείας, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε πως “το πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών στα

άλευρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών ανέρχεται μέχρι και το 10% μας ανησυχεί και συμμεριζόμαστε την άποψη της ομοσπονδίας ότι η πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, εφόσον δεν αντιστοιχεί η αύξηση αυτή και στις τιμές αρχικής προμήθειας των σιτηρών. Ο έλεγχος πρέπει να αφορά σε όλη την αλυσίδα των καταναλωτικών προϊόντων και όχι μόνο στο τελικό σημείο πώλησης στον καταναλωτή”.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της της ΟΑΕ  ενημέρωσαν πλήρως την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για τα θέματα της ακρίβειας στις πρώτες ύλες, το κόστος για τον καταναλωτή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου τους. Αναφέρθηκαν στην πτώση της κατανάλωσης και σε κίνδυνο λουκέτων στο 30% των επαγγελματιών, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να συνεχιστεί η συνεργασία με τις κάτωθι κοινές προτάσεις: Ελεγχοι από την πολιτεία για τον περιορισμό των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα των αρτοποιείων χωρίς επίπτωση στις τιμές καταναλωτή. Αντιμετώπιση της κυριαρχίας των ολιγοπωλίων και καρτελοποίησης της αγοράς στα τρόφιμα. Αντιμετώπιση της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού στο κατεψυγμένο και τυποποιημένο άρτο και μηδενισμός του ΦΠΑ στο ψωμί.