Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 20:52

Χαρίτσης για απαξίωση αεροδρομίου Καλαμάτας

 

“Οι φετινές μειώσεις αφίξεων και οι διακοπές πτήσεων αποδεικνύουν τις «κούφιες» υποσχέσεις Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας”, τονίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και αφορά την συνεχιζόμενη απαξίωση και τα προβλήματα λειτουργίας του αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Αφού χαρακτηρίζει το αεροδρόμιο “μοναδικό περιουσιακό στοιχείο για την τουριστική ανάπτυξη του νομού Μεσσηνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νότιας Πελοποννήσου”, σημειώνει ότι “παράλληλα, όμως, με τον μεγάλο όγκο επιβατών και πτήσεων που έχει να διαχειριστεί αναδείχθηκαν οι πολύ μεγάλες ελλείψεις των υποδομών του, που έχουν προ πολλού εξαντλήσει της δυνατότητες εξυπηρέτησής του, όπως η έλλειψη χωρητικότητας της αίθουσας αναμονής, η επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, του κτηρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντα χώρου”.

Συγχρόνως, ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζει προς τον αρμόδιο υπουργό τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο προς τον προκάτοχό του, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού όπως επισημαίνει “οι απαντήσεις - «υποσχέσεις» των υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στην Μεσσηνία, που χρονολογούνται από το 2019 για «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, όπου οι διαδικασίες θα είναι ξεχωριστές από τα υπόλοιπα», παραμένουν 4 χρόνια μετά «κούφια λόγια» χωρίς αντίκρισμα, εφόσον οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του αεροδρομίου παραμένουν στάσιμες”.

Ο μεσσήνιος βουλευτής διευκρινίζει πως “τα αποτελέσματα αυτής της κυβερνητικής απραξίας έχουν ως αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο 2023, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό, να παρατηρείται μείωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στον αερολιμένα Καλαμάτας σε σχέση με την περσινή χρονιά (-13 χιλ./-14,9%), γεγονός που δημιούργησε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Μεσσηνίας και της νότιας Πελοποννήσου”.

Συνεχίζοντας, εκτιμά ότι η ενδεχόμενη διακοπή των πτήσεων του δρομολογίου Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη μετά και τον δεύτερο άγονο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε, δημιουργεί συνθήκες διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου με το τέλος της θερινής σεζόν, εφόσον δεν θα πραγματοποιείται καμία πτήση κατά τους χειμερινούς μήνες”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητεί από τον υπουργό απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: “1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επέκτασης του αλλά και των παρεμβάσεων άμεσης αποκατάστασης των υποδομών του αεροδρομίου που αφορούν στην εξυπηρέτηση επιβατών; 2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να μην διακοπεί το δρομολόγιο Καλαμάτας – Θεσσαλονίκης;”.