Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 21:04

Χαρίτσης για αποτυχία προγράμματος “Σπίτι μου”

 

Η αδυναμία απόκτησης πρώτης κατοικίας από μεγάλη μερίδα τoυ πληθυσμού και η αποτυχία του προγράμματος “Σπίτι μου”, “εξαιτίας του πρόχειρου σχεδιασμού του από την κυβέρνηση”, ήταν το αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση, προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 29 ακόμη βουλευτές του κόμματος.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι “το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, καλλιεργώντας την προσδοκία ότι θα βοηθούσε νέους και νέα ζευγάρια, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στέγασης, με την απόκτηση δικής τους κατοικίας μέσω επιδοτούμενων και χαμηλότοκων δανείων”. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν, “οι νέοι που θα επωφεληθούν τελικά από το πρόγραμμα προνομιακής χρηματοδότησης πρώτης κατοικίας ανέρχονται σε λιγότερους από 10.000. Τη στιγμή που τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 39,6% από το 2018 μέχρι τις αρχές του 2023, το 32,4% του πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 3 νοικοκυριά ξοδεύει περίπου το μισό τους εισόδημα για έξοδα στέγης και χιλιάδες άνθρωποι ζουν τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους σε μια υποχρεωτική συμβίωση με τους γονείς τους”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρατηρούν ότι “αποτέλεσμα του πρόχειρου σχεδιασμού της κυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση είναι είτε να καθίσταται αδύνατος ο εντοπισμός κατάλληλου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους, καθώς οι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να δεσμεύσουν τα ακίνητά τους για περίπου 6 μήνες μέχρι την έγκριση του δανείου -και αυτό, στην περίπτωση που η διαδικασία κυλήσει ομαλά- είτε εξαιτίας των αυστηρών προθεσμιών που τίθενται από τους όρους του προγράμματος να μην καταφέρνουν τελικά οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην αγορά πρώτης κατοικίας ακόμη και στην περίπτωση που έχουν λάβει προέγκριση της αίτησής τους”.

Ο Αλ. Χαρίτσης και οι 29 συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Ένα εξάμηνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος πόσοι είναι εν τέλει οι ωφελούμενοι που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε αγορά πρώτης κατοικίας; 2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Σπίτι μου», ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό νέων και νέων ζευγαριών που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην αγορά πρώτης κατοικίας με τους προνομιακούς όρους δανειοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα; 3. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τους όρους του προγράμματος, προκειμένου να αρθούν εμπόδια, όπως οι ασφυκτικές προθεσμίες που τίθενται και που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η απαίτηση δέσμευσης του ακινήτου που αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν το ακίνητο τους προς πώληση;”.