Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 08:48

Συνέντευξη στην “Ε”: Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για το «σύστημα Σαμαρά»

 

Συνέντευξη: Θανάσης Λαγός

«Δεν νομίζω να υπάρχει ειλικρινής άνθρωπος στη Μεσσηνία, που να μην το πιστεύει αυτό» δήλωσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος όταν ρωτήθηκε από την «Ε» αν υπάρχει «σύστημα Σαμαρά» στην Πελοπόννησο. Όταν ο κ. Λαμπρόπουλος ρωτήθηκε αν στενοχωρήθηκε όταν ο πρωθυπουργός πίστωσε στον Αντώνη Σαμαρά το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη απάντησε με ειλικρίνεια: «Πικράθηκα, αλλά παράλληλα, αισθανόμουν ικανοποίηση και δικαίωση, που είχαμε φθάσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του δρόμου από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» ο κ. Λαμπρόπουλος μιλά για την προσπάθεια που κατέβαλλε για να αποκτήσει η Μεσσηνία σύγχρονες υποδομές τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε αφού «περιφερειακό δακτύλιο, όπως η Καλαμάτα, έχουν ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα». Για την επαναλειτουργία του στρατοπέδου ο κ. Λαμπρόπουλος δηλώνει: «Η Μεσσηνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά με το στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού αλλά και την 120 ΠΕΑ». Ο κ. Λαμπρόπουλος ανησυχεί για την ερήμωση της υπαίθρου στη Μεσσηνία και δηλώνει: «Η ερήμωση της υπαίθρου, είναι ένα τεράστιο θέμα, που απασχολεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο».

 

Εκλέγεστε βουλευτής Μεσσηνίας από το 1989, με εξαίρεση την αναμέτρηση του 2015, και το εκλογικό σώμα στην φετινή αναμέτρηση ανανέωσε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σας. Ποια εντολή σας έδωσαν οι Μεσσήνιοι για αυτή την τετραετία;

Αρχικά θέλω να εκφράσω, την ευγνωμοσύνη μου, για την μεγάλη τιμή και στήριξη, που μου έχουν δώσει οι συμπατριώτες μου. Στις εκλογές του 2015, ψηφίστηκα πρώτος, με πολλές ψήφους, αλλά τη μοναδική έδρα, που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στον Νομό μας, την κράτησε, ενώ είχε και άλλη επιλογή, ο κύριος Σαμαράς, χωρίς σταυρό προτίμησης, ως πρώην πρωθυπουργός, και έτσι έμεινα εκτός Βουλής, για σχεδόν πέντε χρόνια.

Περίπου, το ίδιο συνέβη και στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Με τις εκλογές του Ιουνίου, οι Μεσσήνιοι μου ξαναέδωσαν την εντολή να συνεχίσω να τους υπηρετώ, με αξιοπρέπεια, συνέπεια, ήθος, σοβαρότητα, σεμνότητα, κύρος, εμπειρία, αποτελεσματικότητα και μαχητικότητα, όπως μέχρι τώρα έχω πράξει.

 

Η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αμφισβητήθηκε ποτέ στη μεταπολίτευση. Την ίδια περίοδο όμως οι οικονομικοί δείκτες του νομού δεν συμβαδίζουν με τα θριαμβευτικά ποσοστά της ΝΔ. Για ποιους λόγους η Μεσσηνία δεν αξιοποίησε τις δυνατότητές της;

Σήμερα ο Νομός μας, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Όταν εκλέχθηκα βουλευτής, για να πάμε από την Καλαμάτα στην Αθήνα, θέλαμε τέσσερις με πέντε ώρες, τώρα πηγαίνουμε σε περίπου δύο ώρες. Ο μεγάλος στόχος μας και ο αγώνας μου, ήταν η κατασκευή του δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας. Πίεζα πολιτικά, με ερωτήσεις μου στη Βουλή και κράταγα πολύ ψηλά το θέμα στη δημοσιότητα, με δελτία Τύπου και τοποθετήσεις μου. Ευτύχησα τον Απρίλιο του 2005, ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μαζί με τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Γιώργο Σουφλιά, να εξαγγείλουμε στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα, την απόφαση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Καλαμάτας, καθώς και του περιφερειακού της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, συμβασιοποιήθηκε το έργο, και τον Ιούλιο του 2007 κυρώθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, είχαμε να ξαναφτιάξουμε, το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα, που είχε καταρρεύσει το 2003. Χρειάζονταν 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν τα υπέγραφε. Μετά από πολλές προσωπικές προσπάθειες, κατάφερα και μας εξασφάλισε το ποσό, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, Χρήστος Φώλιας, η συμβολή, του οποίου ήταν καταλυτική. Δεν ήταν τίποτα εύκολο, ούτε δεδομένο. Η αρχή, όμως, είχε γίνει και δεν μπορούσε να την σταματήσει κανένας. Έτσι η Μεσσηνία, εξασφάλισε αυτοκινητόδρομο, πριν από την Πάτρα, παρόλο που το Τμήμα Κόρινθος - Πάτρα αποτελεί την πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας για την Ευρώπη. Η Μεσσηνία, βγήκε από την απομόνωση και ήρθε κοντά στην Αθήνα. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο εγκρίθηκε η κατασκευή της μεγάλης τουριστικής μονάδας Costa Navarino, καθώς, μετά από πολυετείς προσπάθειες του αείμνηστου καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, πάλι ο Γεώργιος Σουφλιάς, τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, ύστερα από επίσκεψή μας στο γραφείο του, υπέγραψε και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες. Αυτοκινητόδρομος και Costa Navarino δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και έβαλαν την Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.    

Το πολιτικό μας αεροδρόμιο, αν και με καθυστέρηση, και αυτό θα καταστεί σύντομα σπουδαία πύλη εισόδου για την Μεσσηνία. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το μεγάλο έργο, που έχει συντελεστεί στις ανασκαφές και αναστηλώσεις των μνημείων μας. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, όπως η ολοκλήρωση των υδάτινων φραγμάτων για άρδευση αλλά και άλλων μικρότερων. Η κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτα-Μεθώνη ξεκινάει και πιστεύω σύντομα, θα έχουμε καλά νέα και για τον οδικό άξονα Τσακώνα-Πύργος. Μην μεμψιμοιρούμε, περιφερειακό δακτύλιο, όπως η Καλαμάτα, έχουν ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε, ίσως και καλύτερα από τους περισσότερους συναδέλφους σας στην Βουλή, ότι η ύπαιθρος ερημώνει, ότι οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία εγκαταλείπονται. Είναι αναστρέψιμη αυτή η πορεία μόνο με επιδόματα και αποζημιώσεις στο γερασμένο πληθυσμό των χωριών;

Η ερήμωση της υπαίθρου, είναι ένα τεράστιο θέμα, που απασχολεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο. Απαιτείται, ισχυρή πολιτική βούληση, που πιστεύω ότι την περίοδο αυτή υπάρχει, οργανωμένο σχέδιο, στήριξη των νέων αγροτών, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, έργα υποδομής και άρδευσης, στήριξη της μεταποίησης, οικονομική και κάθε άλλου είδους στήριξη στα νέα ζευγάρια, κίνητρα για αύξηση του κλήρου των αγροτών μας, γενναία χρηματοδότηση των νέων κτηνοτρόφων, για δημιουργία σύγχρονων μονάδων.

Οι αποζημιώσεις χρειάζονται, για τις περιπτώσεις ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα επιδόματα, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν, αλλά μόνον για αυτούς, που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που πρέπει με προσοχή να επανεξεταστεί, γιατί έχουμε οδηγηθεί στο άλλο άκρο, αφού κάποιοι εξασφαλίζουν το επίδομα και αποφεύγουν την εργασία. 

 

Στην πολιτική σας διαδρομή έχετε αφιερώσει πολύ χρόνο στην βελτίωση των δρόμων και όλοι γνωρίζουν ότι ο αυτοκινητόδρομος Α7 έχει τη σφραγίδα της στενής σχέσης σας με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Με το χέρι στην καρδιά: Στενοχωρηθήκατε όταν ακούσατε στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πιστώνει στον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη ενώ εσείς έχετε αγωνιστεί για την χάραξη που δημοπρατήθηκε το έργο;

Πικράθηκα, μετά από τόση προσπάθεια, που έχω κάνει και το γνωρίζετε αυτό, όλοι οι δημοσιογράφοι, αρκεί να ανατρέξετε στα δελτία Τύπου, που από το 2006, έχω δώσει στη δημοσιότητα γι’ αυτόν τον δρόμο. Το γνωρίζουν όλοι οι Μεσσήνιοι, που με άκουγαν τόσα χρόνια. Το γνώριζαν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, που παρευρίσκονταν εκεί. Πικράθηκα, αλλά παράλληλα, αισθανόμουν ικανοποίηση και δικαίωση, που είχαμε φθάσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του δρόμου από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη. Τον Ιούλιο του 2006, με την ιδιότητα του υφυπουργού, επισκέφθηκα τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Γεώργιο Σουφλιά και του ζήτησα την χρηματοδότηση για εκπόνηση μελέτης, από το Ασπρόχωμα-Αεροδρόμιο-την Μεσσήνη-μέχρι την Πύλο και την Μεθώνη. Υπέγραψε την απόφαση και το επόμενο έτος, χαρακτήρισε αυτόν τον οδικό άξονα, υψίστης οικονομικής σημασίας, για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του, από το Δημόσιο, καθώς είναι περιφερειακός. Το έργο σήμερα, θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στη συνέχεια, την μελέτη από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο, ύστερα από αίτημά της, στην Διεύθυνση Μελετών του υπουργείου, ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. Στο υπόλοιπο τμήμα από τον Ριζόμυλο μέχρι την Μεθώνη, συνέχισε το υπουργείο Δημοσίων Έργων, να εκπονεί την μελέτη, όπως από την αρχή είχε σχεδιαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, άρχισε να εκπονείται παραλιακά μέχρι τον Ριζόμυλο, και όταν καθυστερημένα το πληροφορηθήκαμε, εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Την περίοδο 2015-2019, εκπονήθηκε η νέα μελέτη από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο, βάσει της οποίας, θα κατασκευαστεί σήμερα ο οδικός άξονας. Το 2019, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, με απόφασή του, υιοθέτησε τη νέα μελέτη, την οποία προσωπικά και στήριξα. Η επιλογή της παραλιακής μελέτης, δεν επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί, αφού δεν την δέχονταν, ούτε οι κατασκευάστριες εταιρείες, ούτε οι τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή, κάποιοι φανερά ή κρυφά, ζητούσαν από τον υπουργό να αλλάξει απόφαση και στην πραγματικότητα υπονόμευαν την εκτέλεση του έργου, ακόμα και λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Επιπρόσθετα, η παραλιακή μελέτη δεν ήταν ολοκληρωμένη Τεχνικά, ήταν πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί τετράιχνος δρόμος και μάλιστα υπερυψωμένος (μέχρι και 9 μέτρα) μέσα στον βάλτο, γιατί το κόστος κατασκευής και των απαλλοτριώσεων, θα ήταν τεράστιο.

Το παραλιακό τμήμα μέχρι την Μπούκα χαρακτηρίζεται και ως επικίνδυνο για πλημμύρες, γεγονός, που θα επιβάρυνε και η κατασκευή του υπερυψωμένου δρόμου. 

Η κατασκευή υπερυψωμένου δρόμου, σε απόσταση 200 έως 500 μέτρων από την θάλασσα, θα ήταν καταστροφή για όλο το παραλιακό φιλέτο του Μεσσηνιακού, από την Καλαμάτα μέχρι την Βελίκα.

Η κατασκευή πολλών κάθετων οδών, που θα συνέδεαν τον παραλιακό άξονα με αυτόν του Τρίπολης-Καλαμάτας, με το Αεροδρόμιο και με την Μεσσήνη, ήταν αδύνατη, λόγω έλλειψης μελετών, τεχνικών δυσκολιών και υψηλού κόστους. 

Ο δρόμος, όπως θα κατασκευαστεί τώρα, θα εφάπτεται με αυτόν από την Αθήνα, με τον περιφερειακό της Καλαμάτας, με το Αεροδρόμιο, με την Μεσσήνη και θα οδηγεί απευθείας στην Αρχαία Μεσσήνη.

Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω, ότι αν το 2006, δεν είχα ξεκινήσει τις μελέτες, από το Ασπρόχωμα μέχρι την Μεθώνη, δεν θα μιλάγαμε σήμερα για κατασκευή του νέου οδικού άξονα. Ακόμη, αν πάλι από το 2019, δεν στήριζα, με κάθε τρόπο, την σημερινή λύση, πάλι δεν θα ξεκινούσε ποτέ ο δρόμος.

 

Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω και εσάς, όπως θα ρωτήσω και όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας. Υπάρχει «σύστημα Σαμαρά» στην Πελοπόννησο;

Δεν νομίζω να υπάρχει ειλικρινής άνθρωπος στη Μεσσηνία, που να μην το πιστεύει αυτό.

 

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και μπορείτε να εκτιμήσετε με ακρίβεια τη συνεισφορά του στρατοπέδου και της 120 ΠΕΑ στη Μεσσηνία. Ήταν τελικά λάθος το κλείσιμο των κέντρων εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο;

Η Μεσσηνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά με το στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού αλλά και την 120 ΠΕΑ. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και αδιαμφισβήτητα. Το στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι μακράν το καλύτερο στην Ελλάδα για διαβίωση και εκπαίδευση των στρατιωτών μας. Είναι καινούργιο, έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας, είναι κοντά στην Αθήνα και στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου, απ’ όπου κυρίως θα δέχεται νεοσύλλεκτους. Η απόφαση για κλείσιμο το 2018 ήταν από κάθε άποψη λανθασμένη, αφού επιβάρυνε το Επιτελείο οικονομικά και επιχειρησιακά τις μονάδες στην παραμεθόριο, που ο κύριος σκοπός τους είναι η μαχητική ικανότητα και όχι η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων. Από τότε, με επιχειρήματα αντέδρασα και τελικά δικαιώθηκα. Πολλοί αερολογούσαν, για το πως θα το μοιράσουν και ως τι θα το χρησιμοποιήσουν. Επέμεινα, έπεισα και κερδίσαμε. Σε λίγες ημέρες, θα έχουμε και την ορκωμοσία 800 περίπου Νεοσυλλέκτων, που ήδη έχουν παρουσιαστεί στην Καλαμάτα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Σε έξι σειρές ετησίως, που κατατάσσονται οι νεοσύλλεκτοι που έρχονται στην Καλαμάτα περίπου 5000 και ακόμη μεγαλύτερος αριθμός φίλων και συγγενών, που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια θα παραστούν στην ορκωμοσία τους. Η πρόσφατη αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, μας προσθέτει επιπλέον οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό του Νομού μας.

 

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, αισιοδοξώ και συνεχίζω να εργάζομαι για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, με σχέδιο, με συνεχή δράση, με ενότητα, με καθαρές θέσεις, με γνώση και με αγάπη για τον τόπο, που γεννήθηκα, μεγάλωσα, εργάστηκα και ζω.