Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 09:23

Στην κομματική γραμμή οι βουλευτές Μεσσηνίας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

 

Κίνδυνος ή  ευκαιρία  για σχολές Καλαμάτας;

Την κομματική γραμμή για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια υπερασπίζονται οι βουλευτές Μεσσηνίας. Οι τρεις βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα έχει οφέλη για τη χώρα. Δεν δείχνουν να ανησυχούν για αρνητικές επιπτώσεις στις πανεπιστημιακές σχολές της Καλαμάτας αντίθετα εκφράζονται και απόψεις  που καλλιεργούν προσδοκίες για μελλοντική λειτουργία ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα.  Ο  Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης από τη δική του πλευρά εκφράζει τη διαφωνία του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα δημόσια περιφερειακά ιδρύματα που θα οδηγηθούν ακόμα και σε κλείσιμο. 

 

Οι βουλευτές κλήθηκαν από την «Ε» να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις:

1.Τι είναι αυτό που θα προσφέρει στη χώρα η λειτουργία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων;

2.Υποστηρίζεται από πολλές πλευρές – με χαρακτηριστικότερη τη Σύνοδος των Πρυτάνεων -  ότι η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Αθήνα  θα πλήξει τα δημόσια περιφερειακά και θα τα οδηγήσει σε κλείσιμο λόγω έλλειψης φοιτητών. Ανησυχείτε για τη προοπτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου; Τι μέτρα στήριξης πιστεύτε ότι χρειάζονται ώστε να μην χαθεί για την Καλαμάτα ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο; 

 

Μίλτος Χρυσομάλλης

1. Εκτιμώ ότι η ρύθμιση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. Θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στα ελληνόπουλα, ενώ παράλληλα θα μειώσει τη φυγή για σπουδές στο εξωτερικό, διακόπτοντας τη διαρροή χρημάτων σε τρίτες χώρες. Η λειτουργία τους, η οποία πλέον θα γίνεται με πολύ αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, θα προσελκύσει Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές πανεπιστημίων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας και να διδάξουν εδώ, αλλά και σπουδαστές από χώρες του εξωτερικού που θέλουν αγγλόφωνα τμήματα στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια ρύθμιση μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει για την Ελλάδα, δίνοντας επιπλέον το δικαίωμα σε χιλιάδες ελληνόπουλα να επιδιώξουν ανώτατες σπουδές, μένοντας στη χώρα.

 

2. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει με έργα τη στήριξη στα δημόσια Πανεπιστήμια, έχοντας αυξήσει τη χρηματοδότηση στα 133 εκατομμύρια ετησίως, από τα 90 που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράλληλα έχει εκπονήσει σχέδιο ύψους 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την ενίσχυση και αύξηση της ερευνητικής υλικοτεχνικής υποδομής των πανεπιστημίων και την κατασκευή νέων εστιών για τους φοιτητές της περιφέρειας. Επομένως, όχι δεν ανησυχώ για την προοπτική του δημοσίου Πανεπιστημίου ούτε βέβαια για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τα μέσα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε, προκειμένου το δημόσιο Πανεπιστήμιο, οι σχολές της Καλαμάτας, να ενισχύσουν το ερευνητικό τους προφίλ και να συνδεθούν με τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργεί η τεχνολογική επανάσταση που ζούμε. Και ας έχουμε μια ακόμα διάσταση κατά νουν, αυτή της πιθανής λειτουργίας παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου στη Μεσσηνία, που θα εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού σε τουρισμό, πολιτισμό και αγροτική παραγωγή και παράλληλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες συνεργασίας με το δημόσιο Πανεπιστήμιο και ανάπτυξης για τον τόπο μας.

 

Γιάννης Λαμπρόπουλος

1. Η ψήφιση του Νομοσχεδίου, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων» θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα δώσει την δυνατότητα επαναπατρισμού καθηγητών και φοιτητών, καθώς και θα μειώσει την έξοδο πολλών Ελληνόπουλων, που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, καθιστώντας την χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Έρχονται Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που θα προάγουν την έρευνα και την επιστήμη και θα δώσουν ώθηση στην Πανεπιστημιακή Παιδεία μας.

Αρκεί να δούμε τη μεγάλη επιτυχία, που έχει σημειώσει σε αυτό το θέμα η Κύπρος, για να αντιληφθούμε τις προοπτικές που ανοίγονται και για την Χώρα μας. Εξάλλου, σήμερα σπουδάζουν 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα, με το Νομοσχέδιο θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε περίπτωση παραβίασης των όρων λειτουργίας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

 

2.Το Σχέδιο Νόμου αποτελείται από πέντε μέρη και 205 άρθρα, εκ των οποίων τα τέσσερα μέρη και τα 179 άρθρα είναι ρυθμίσεις για την ενίσχυση των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

Τα Κρατικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής της Κυβέρνησης.

Παρέχεται στα Δημόσια Ιδρύματά μας, το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Αναβαθμίζονται τα Κρατικά Πανεπιστήμια και ανοίγονται στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, προσελκύοντας και ξένους φοιτητές.

Δεν θα κάνει κακό στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αντίθετα θα δημιουργηθεί μια ευγενής άμιλλα, με αλλαγή νοοτροπίας και απαράδεκτων συμπεριφορών, όπως καταλήψεις, καταστροφές και πολλά άλλα άσχημα, που συμβαίνουν τώρα.   

Δεν ανησυχώ για πιθανή αρνητική επίδραση στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως αυτό της Πελοποννήσου. 

Η Χώρα, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της Τεχνολογίας, των Ιδεών και των μεγάλων αλλαγών, που έρχονται.

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς και άλλων Κομμάτων, με την άρνησή τους και τον φόβο τους για μεταρρυθμίσεις, ιστορικές επιλογές και αποφάσεις, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στις αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά, κράτησαν για δεκαετίες την Ελλάδα πίσω.

Με πολιτική σταθερότητα, που έδωσαν οι περσινές εκλογές,και αποφασιστικότητα, η Χώρα μας, θα προχωρήσει μπροστά. 

 

Περικλής Μαντάς

1. Στη χώρα μας υφίσταται ήδη μια πραγματικότητα που κάνουμε πως δεν υπάρχει. Και αυτή ονομάζεται "κολλέγια" – ιδιωτική, κερδοσκοπική και ουσιαστικά αρρύθμιστη τριτοβάθμια εκπαίδευση, με πλήρως αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της συμμετοχής μας στην ΕΕ. Οφείλουμε επιτέλους να δούμε τη μεγάλη εικόνα, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και να εφαρμόσουμε κυριαρχικό κρατικό έλεγχο σε όλη τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι απαγορεύοντας, αλλά ρυθμίζοντας, αυτό που η κοινωνία αναζητά εδώ και χρόνια. 

Με τον νέο νόμο εισάγουμε πλήρη έλεγχο και λογοδοσία, αυστηρούς όρους και κανόνες που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή και δίνουμε νέες επιλογές στα χιλιάδες ελληνόπουλα που καταφεύγουν στο εξωτερικό για τις σπουδές τους. Ενώ ταυτόχρονα θέτουμε τις βάσεις ώστε σταδιακά η Ελλάδα να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης με υψηλή αναπτυξιακή δυναμική.

 

2. Τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων δεν είναι ανταγωνιστικά των κρατικών πανεπιστημίων, με τον ίδιο τρόπο που τα ιδιωτικά σχολεία σήμερα δεν στρέφονται κατά των δημοσίων. Και αυτό διότι πρωτίστως απευθύνονται στους χιλιάδες Έλληνες που σήμερα αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά και σε ξένους που θα επιλέξουν την Ελλάδα για σπουδές.

Προφανώς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη και αυτό ακριβώς κάνουμε με τη διαρκή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης εδώ και πέντε χρόνια. Ας μην υπάρχει καμία ανησυχία: το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα συνεχίσει να λειτουργεί, να εκσυγχρονίζεται και να προοδεύει, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή σπουδών για χιλιάδες παιδιά.

 

Αλέξης Χαρίτσης

1. Κατ΄ αρχάς η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως και κατάφωρα το Σύνταγμα. Η λειτουργία παραρτημάτων ιδιωτικών ΑΕΙ θα έχει μια σειρά επιπτώσεις σε βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων: μείωση χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιβολή διδάκτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και περιορισμός της πρόσβασης για τους οικονομικά αδύναμους, τριτοβάθμια εκπαίδευση δύο ταχυτήτων.

 

2. Δυστυχώς, τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα είναι πιθανότατα οι «μεγάλοι χαμένοι» σε αυτό το στρεβλό πλαίσιο ανταγωνισμού, που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι η λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με όρους αγοράς θα περιορίσει τη ζήτηση για φοίτηση στα περιφερειακά πανεπιστήμια –τα οποία έχουν ήδη πληγεί από τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη σταθερή υποχρηματοδότηση– οδηγώντας τα σχεδόν αναπόφευκτα στο οριστικό κλείσιμο. Έτσι, όχι μόνο θα απαξιωθούν δημόσιες επενδύσεις δεκαετιών στην περιφέρεια αλλά αυτό θα είναι και ένα βαρύ πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες, που έχουν οργανωθεί με δεδομένη την ύπαρξη και λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πολύ δύσκολα θα αποτελέσει εξαίρεση. Οι ανησυχίες μας δεν είναι τωρινές. Στην Καλαμάτα ήδη έχουμε αρνητικά δείγματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φοιτητική Εστία, όπου επιβλήθηκε χαράτσι στους φοιτητές για τη διαμονή τους ενώ η υποχρηματοδότηση και η εγκατάλειψη των υποδομών μόνο σε φοιτητική μέριμνα δεν παραπέμπουν. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια λειτούργησαν για δεκαετίες ως μηχανισμοί άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων και ως δίκτυα συγκράτησης της φοιτητικής μετανάστευσης. Επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι η διοχέτευση του φοιτητικού πληθυσμού στα αστικά κέντρα και των χρηματικών ροών σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όπως για όλα τα Πανεπιστήμια, έτσι και για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου απαιτείται γενναία αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να πλησιάσουμε επιτέλους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και μέριμνα για τους φοιτητές, ειδικά για τους οικονομικά αδύναμους.